Hľadáte svoj prvý fotoaparát a z veľkých zrkadloviek máte strach? Olympus má pre vás ideálneho krásavca.

Olympus OM-D E-M10 Mk III

Séria OM-D predstavuje najvyššie modely fotoaparátov v ponuke spoločnosti Olympus. Všetky ich modely vsadili na mirrorless prevedenie a nájdete v nich snímače formátu Micro Four Thirds (M43). V preklade do normálnej reči to znamená, že telá aj objektívy tohto systému patria k vôbec najmenším zo systémov s vymeniteľnými objektívmi. Niektoré najmenšie M43 telá skombinované s najmenšími objektívmi sú v podstate vreckové fotoaparáty. A keďže rovnaký formát používa aj Panasonic, môžete objektívy aj telá v rámci tohto systému voľne zamieňať.

Stále však platí, že snímače formátu M43 sú neporovnateľne väčšie než tie, čo máme všetci v smartfónoch a je to jasne vidieť na technickej kvalite fotografií a rozsahu situácií, kedy je fotoaparát použiteľný. V menšej miere to platí aj o kompaktných fotoaparátoch, tie tiež stále zaostávajú kvalitou za M43 snímačmi.

E-M10 je najkompaktnejší model z rodiny OM-D. Napriek malému telu je však dojem z jeho používania bližšie k serióznym fotoaparátom než ku kompaktom.

 1, 5 a 10

V ponuke OM-D modelov sa nachádzajú 3 stupne výbavy a ako to už u japonských výrobcov chodí, najnižšie modelové číslo označuje najvyšší stupeň. OM-D E-M1 je teda určený pre používateľov vyžadujúcich profesionálne funkcie, E-M5 je pre náročných fotografov a E-M10, o ktorého tretej „generácii“  je tento článok, je určený pre menej náročných fotografov. Ideálne pre takých, ktorí prechádzajú na serióznejší fotoaparát z kompaktov alebo z mobilných telefónov, ale zároveň vedia, že chcú taký model, ktorý časom porastie spolu s ich vedomosťami, s tým, ako budú odhaľovať jeho plné schopnosti.

E-M10 je teda fotoaparát zameraný na používateľa, ktorý bude fotiť prioritne do JPG a nebude pokročilejším spôsobom upravovať fotografie na PC. Automatická detekcia scény je nastavená tak aby poskytovala fotkám pekné nasýtené farby (niekedy až moc nasýtené), pre špeciálne situácie je na výber z niekoľkých scénických režimov a ovládanie je intuitívne vďaka dotykovému rozhraniu. Ale keď sa E-M10 Mark III dostane do rúk pokročilejšiemu fotografovi, rozhodne mu nehádže polená pod nohy. Je prispôsobiteľný, rýchly, fotky majú veľmi slušnú výstupnú kvalitu a v neposlednom rade, skvele sa ovláda aj naslepo pri fotení cez hľadáčik.

Čo je nové?

Tretia verzia „desiatky“ prichádza s vylepšeným úchopom, lepším rozmiestnením tlačidiel, prepracovaným menu, ktoré lepšie pochopia začiatočníci a zároveň by v rozlete nemalo obmedziť skúsených fotografov, ale toto všetko sú len okrasné novinky. Tou hlavnou je niečo iné, procesor menom TruePic VIII. S jeho ôsmou verziou má nová desiatka dostatok výkonu aby stíhala niekoľko zaujímavých nových funkcií:

  • 4K záznam videa: nielen, že je video pomerne kvalitné je aj mimoriadne dobre stabilizované
  • Sekvenčné snímanie takmer 9 FPS alebo 5 FPS s priebežným ostrením
  • Schopnosť detegovať v scéne pohyb a podľa toho upraviť automatický režim na kratšiu expozíciu
  • 5-osová stabilizácia snímača v tele plus kombinovateľná digitálna stabilizácia obrazu
  • Kompletnú tabuľku špecifikácií nájdete na stránkach spoločnosti Olympus.

Niekto by povedal, že to nie je veľa a proti tomuto tvrdeniu ťažko namietať, našťastie Olympus cenu novej desiatky nastavil veľmi podobne ako u predošlého modelu. Je teda určená skôr nováčikom vstupujúcim do sveta Micro Four Thirds snímačov a maličkých mirrorless fotoaparátov. Majitelia E-M10 Mk II verzie sa zrejme do obchodov nepohrnú, pretože ich fotoaparát je stále skvelý stroj. Jedine že by naozaj veľmi chceli nakrúcať 4K video.

Fotografia vyvolaná z RAW súboru bez pridania farebnej saturácie. Farbičky Olympus zvláda veľmi dobre.

Technologické prvky

E-M10 Mark III je napriek svojim rozmerom a dostupnej cene prešpikovaný technológiami, v mnohých ohľadoch sa doťahuje na svojich omnoho drahších bratrancov z ponuky Olympus. Kvalitné vyhotovenie a množstvo manuálnych ovládacích prvkov dokazujú, že patrí do triedy OM-D, rovnako aj prítomnosť vysoko kvalitného hľadáčika. Ten je typu OLED s rozlíšením 2,36 milióna bodov, čo znamená vysoký kontrast a detailné podanie scény s minimom artefaktov, aké zvykli kaziť dojem zo starších druhov elektronických hľadáčikov.

Dotyková obrazovka s možnosťou vyklápania nahor a nadol znamená, že nebudete musieť ležať na zemi pri fotení z podhľadu, nevraviac o tom, že si môžete poklepaním na obrazovku vybrať kam má fotoaparát zaostriť. Ak ste doteraz fotili len na mobiloch, asi sa čudujete, prečo je taká samozrejmosť hodná vyzdvihnutia. Ale žiaľ vo svete veľkých fotoaparátov to stále samozrejmosť nie je.

Stabilizácia pomocou pohybu snímačom v piatich osiach je ďalší hardvérový prvok, ktorý by človek očakával od najdrahších modelov, no predsa si našiel cestu aj do tohto dostupného tela. Znamená to okrem iného, že je stabilizácia dostupná pri použití ľubovoľného objektívu. Pri fotení ju určite oceníte, no až pri nakrúcaní videa za ňu budete vzývať inžinierov  Olympusu. Lepšie stabilizované video pri nakrúcaní z ruky zažijete len s Panasonicom GH5 (vďaka možnosti zapnúť v trojkombinácii stabilizáciu optickú, snímačom, aj digitálnu) a to je model za takmer 2000 eur.

Podrobnejšie špecifikácie E-M10 Mark III nájdete na stránkach Olympus.

Modely OM-D sa vždy ovládali veľmi príjemne. Tretia verzia E-M10 má asi najlepší úchop doteraz a k tomu výborné rozvrhnutie tlačidiel.

1. strana: predstavenie Olympus OM-D E-M10 Mark III
2. strana: dojmy z testovania – snímač, zaostrovanie, ovládanie
3. strana: video, hodnotenie

8.5 Výborný

Nie je to fotoaparát na maximalizovanie kvality výstupu, skôr na maximálnu potechu z fotenia. Je to ten fotoaparát, ktorý budete mať všade so sebou, pretože je štýlový, maličký a pritom veľmi schopný. A na svoje schopnosti aj cenovo veľmi dostupný.

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 8
  • VYHOTOVENIE 9
  • VÝKON 9
  • VIDEO 8
Značky:
1 2 3