Apple neochvejne kraľuje aj rebríčku firiem s najvyššou trhovou hodnotou.

Spoločnosť Apple v stredu (28. 6.) dosiahla nové maximum ceny svojich akcií, čím sa priblížila k celkovej trhovej hodnote tri bilióny amerických dolárov. V súčasnosti sa nachádza na úrovni zhruba 2,98 bilióna dolárov. Hranicu dvoch biliónov dolárov firma prekonala v apríli 2020 a ešte predtým v roku 2018 pokorila úroveň jedného bilióna dolárov.

Akcie spoločnosti v súhrnnom objeme 15,7 miliardy kusov sa v súčasnosti obchodujú po 189,25 dolárov. Na dosiahnutie trhovej kapitalizácie tri bilióny dolárov Apple potrebuje, aby dosiahli hodnotu približne 190,52 dolárov. Cena akcií však už tento týždeň vzrástla o štyri doláre oproti minimám, takže dosiahnuť ďalší nárast by nemalo byť príliš ťažké.

Ak by spoločnosť Apple skutočne prekročila trhovú kapitalizáciu tri bilióny, bola by prvou firmou v histórii, ktorej sa to podarilo. Druhou najväčšou spoločnosťou je Microsoft s hodnotou 2,50 bilióna dolárov a treťou Saudi Aramco s 2,08 bilióna dolárov. Tieto tri spoločnosti sú zároveň jediné, ktoré dosiahli hodnotu dva bilióny dolárov.

Cena akcií Apple je už roky dosť stabilná, za čo firma vďačí svojej popularite a vernosti svojich zákazníkov. Dokonca aj počas finančného krachu v roku 2008 cena akcií Apple dočasne klesla len o 15 percent pod svoj trojročný kĺzavý priemer a potom sa rýchlo vrátila na pôvodnú úroveň.

Zdroj: Neowin.net

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.