Je to tak. Pri našej návšteve Istanbulu sme si zobrali na fotenie a tvorbu videa telefón Honor 50. Tento telefón sme viackrát chválili za jeho možnosti vzhľadom na to, aká je jeho predajná cena.

Pozrite sa teda, čo sme s ním dokázali odfotiť. Fotili sme pritom počas dňa ale aj v noci, všetko v automatickom režime s minimom nastavovaní.

Honor 50 FotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Čím iným začať ako slávnou mešitou Hagia Sophia. Vo vnútri sa dá fotiť bez obmedzenia a atmosféra je ideálna na fotenie

Prvé fotky sme venovali islamskej mešite Hagia Sophia. Tá je zaujímavá z vnútra ale aj zvonka. Jedinou podmienkou na vstup je vyzuť sa a mať zakryté nohy aj plecia, pre ženy aj vlasy. V zimných mesiacoch to nie je problém, topánky si nechávate v skrinkách pred mešitou. Údajne žiadne topánky ešte nezmizli.

Honor 50 fotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mešita Hagia Sophia zvonka aj so slávnymi minaretmi. Tých bolo postavených viac ako bolo pôvodne plánovaných

Áno, podľa legendy sa architekt mešity pomýlil a postavil viac minaretov a bolo tak toľko ako je na posvätnom mieste Mekka v Saudskej Arábii. To bolo neprípustné a riešenie sa našlo bez zbúrania hocičoho v Istanbule. Osmanský sultán zaslal do Mekky peniaze na postavenie ďalšieho minaretu.

Honor 50 FotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ako vidíte, Honor 50 si dobre poradí aj so selfie fotkami

Naproti mešite stálo kruté väzenie. Dnes sa táto budova využíva úplne inak, je to luxusný hotel Four Seasons at SULTANAHMET (hotely tejto značky sú v Istanbule hneď dva, druhý je pri prieplave Bospor).

Honor 50 fotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mešita v noci aj so spevom volajúcim k modlitbe

Ak budete v Istanbule, oplatí sa nočný výlet loďou. Znamená to platbu po Bospore okolo úžasných hotelov ale aj mešít, z ktorých sa celkom určite ozve zvolávanie k modlitbe. Pravý vyznávač Islamu sa modlí 5 krát denne – skoro ráno, pred obedom, poobede, za súmraku a neskoro večer. Je nemožné, aby ste v Istanbule toto zvolávanie nepočuli. Žiaľ, dnes ide o reprodukovaný zvuk, je iná doba.

Honor 50 FotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Z lode dobre odfotíte aj Bosporský most. Domáci mu hovoria aj Prvý most, lebo ako prvý spojoval Európu a Áziu v tomto meste.

Ako vidíte, Honor 50 si dobre poradil aj s náročnou nočnou scénou. Bosporský most vyzerá konštrukciou ale aj farebne veľmi podobne ako most Golden Gate v San Franciscu.

Honor 50 FotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Starý bazár ako sieť nekonečných obchodov

Nenavštíviť Starý bazár v Istanbule znamená tam nebyť. Pripravte sa na to, že ochutnať môžete všetko, najčastejšie sa tu predávajú čaje, turecké medy, potom textil, zlato a hodinky. Povinnosťou je ceny zjednávať. Ak by ste akceptovali prvú ponuku obchodníka, urazíte ho. Začnite na tretine vyvolávajúcej ceny a nakoniec sa k niečomu dostanete.

Honor 50 FotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Turecké špeciality sú tu na každom kroku (baklava)

Turecky nepotrebujete vedieť, angličtina je široko akceptovaná. Nemusíte mať ani turecké líre, s eurom sa Turci radi uskromnia. Nie je výnimkou aj platba kartou. Tovar je pomerne lacný, pre viaceré produkty je to ako Aliexpress naživo.

Honor 50 FotoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mestská hromadná doprava loďou

Doprava je v Istanbule mimoriadne hustá. Prejsť poobede Bosporským mostom zaberie hodinu aj viac. Časovo je pre peších najvhodnejšia doprava loďou. Lístok si kúpite ľahko pred nástupom na loď.

Ako vidíte, Honor 50 nám umožnil zrealizovať veľmi pekné fotografie. Výhodný je aj pre video. Ak chcete vedieť, ako vyzerá video z tohto telefónu, tu sme použili väčšinu záberov z neho.

Zdroje: vlastné, Wikipedia

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.