A pritom jeho cena je polovičná oproti vlajkovým lodiam v cene nad tisíc eur.

Toto je telefón, ktorý pokračuje v nastolenej tradícii priniesť vám absolutistický zážitok v smartfóne za výbornú cenu. Podporuje Google služby tak, ako aj drvivá väčšina telefónov, ktoré poznáte. Máte tu silnú výbavu, no nie je tu úplne všetko. Poďme postupne.

Lesklý chrbát musí byť

Výrobca si dal záležať na tom, ako vyzerá zadná strana. Teraz ale s dôrazom, aby to nebol iba dizajnérsky zážitok, ale aby to bolo celé aj úžitkovej hodnote. V balení je obal, ktorý je dobré mať a telefón sa istejšie drží v ruke. Avšak aj bez obalu sa zadná strana nešmýka tak, ako v minulosti pri tejto značke.

Zadná strana s kosoštvorcovým efektom vytvára odlesky podľa uhla naklonenia telefónu. Vyzerá to dobre a je to opäť iná forma spracovania tak, aby ste videli niečo nové. Zároveň je to jeden z hlavných ukazovateľov ako rozlíšiť telefón od ostatných. Najdôležitejším prvkom sú ale fotoaparáty vo vystúpených prstencoch.

Miliardy farieb

HONOR 70 má OLED displej so 120 Hz frekvenciou, je však na vás, aký režim budete používať. Ja som používal automatický a to fungovalo dobre. Obraz bol plynulý a ako druhotný efekt bola lepšia energetická efektivita. Automatické nastavenie frekvencie je spôsob, ako šetriť batériu. Tu sa ale bavíme o hodine, či menšom počte hodín, zázraky nečakajte.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Displej je mierne zaoblený. K tomuto nemám výhrady, hoci mám rád ploché displeje. Odlesky po bokoch sú badať, ale po čase si ich prestanete uvedomovať. Viac poteší to, že máte skutočne špičkový displej s presnosťou farieb podľa stupnice DCI-P3 a to na hodnote 100 %. HDR10+ je popri všetko už len príjemný bonus.

Pod displejom je snímač odtlačkov prstov. Funguje bezchybne, zvyknúť som si musel iba na to, že je nižšie, ako pri iných smartfónoch, ktoré som testoval.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Čo mu chýba

Niektoré vlastnosti tu nie sú, možno pre vás nebudú limitom. Avšak nejakú ochranu proti vode by sme mnohí z nás ocenili. Treba sa uspokojiť s mono reproduktorom. Jeho reprodukcia nie je nijak výnimočná, štandardná povedal by som. Pripojením bezdrôtových slúchadiel ale získate zvukový ekvalizér priamo od Honoru a to bude poznať.

Oplatí sa venovať trochu času vlastným nastaveniam zvuku. Audio konektor spomínam len pre úplnosť. Nie je tu a ani mi už nechýbal. Komu by toto prekážalo, dá sa kúpiť redukcia USB-C na 3,5 mm audio konektor a používať drôtové slúchadlá.

Nabíjanie a konektory

Batéria s kapacitou 4800 mAh je podľa mňa rozumný kompromis medzi kapacitou, výdržou a hmotnosťou. Keď to všetko pomiešame s rýchlym 66 W nabíjaním, dostanete presne to, čo naozaj potrebujete. Telefón vydržal s prehľadom celý deň. Je to aj vďaka optimalizačným mechanizmom, ktoré výrobca použil. Batéria sa naozaj šetrí vždy, keď môže. Keď ale potrebujete, dostanete vysoký výkon.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Nabíjačka je v balení a tak odpadá ponosovanie sa na rýchle nabíjanie, ku ktorému je treba ale zháňať kompatibilnú nabíjačku. Tu je všetko, čo potrebujete na to, aby ste telefón mohli naplno používať. Len poznámka k technológii.

Podobne ako pri mnohých smartfónoch je najlepšie použiť dodávaný adaptér. HONOR 70 som nabíjal aj s inými USB-C adaptérmi dimenzovanými na približne dvojnásobný výkon. Tu sa ale nedostavil žiadaný výsledok a telefón sa z dôvodu nekompatibility nabíjal pomaly.

Počítajte s tým, že na 50 % sa dostanete zhruba za 15 minút od úplného vybitia. V praxi je 66 W nabíjanie rýchle a rozhodne ho odporúčam pre bežný život. Máme tu aj rýchlejšie nabíjanie, ale to možno až tak potrebovať nebudete. Som v každom prípade rád, že sa výrobca nesnaží v roku 2022 hovoriť o rýchlom nabíjaní a potom oznámi podporu výkonu na úrovni 20 W. Tu sa nič také nedeje. Pre úplnosť ale chýba bezdrôtové nabíjanie.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Výkon a riadenie spotreby

HONOR OS Turbo X GPU Turbo X sú vlastnosti, vďaka ktorým je systém tak svižný. Popravde som počas testovania nemal šancu rozoznať, že tu nie je najnovší Snapdragon. Pri náročnejších hrách by som isté rozdiely našiel. V systéme, aplikáciách a väčšine hier, som rozhodne netušil, že HONOR 70 v sebe nemá najrýchlejší Snapdragon. Má však „plusovú“ verziu, kde je kladený dôraz práve na vyšší výkon v hrách.

Výrobca upozorňuje aj na pridanie RAM, to je inak vidieť najmä v nastaveniach a systémových informáciách. K RAM modulu pripočítal 2 GB navyše z UFS úložiska. Toto by malo mať vplyv na rýchlosť aplikácií najmä pri multitaskingu. Toto neviem posúdiť, keďže v systéme nebola možnosť tento typ virtualizovania vypnúť. V každom prípade bolo ale prepínanie aplikácií veľmi rýchle.

Takto sa má šetriť

Druhá záležitosť sa týka ich obnovy zo spiaceho režimu. Teda, keď aplikácie nepoužívate a prepínate sa medzi inými. Niektoré smartfóny v rámci šetrenia vypnú aplikáciu priskoro, aby sa šetrila energia a RAM (notifikácie, samozrejme, chodia aj naďalej, to bez negatívneho vplyvu). Tu sa energia šetri ale nie je tu ten efekt z vypnutej aplikácie, kedy musíte skoro 2 sekundy čakať. Aj pre toto budete mať z tohto telefónu, pocit, ako by ste kupovali telefón za 1000 eur.

Batéria je stabilná aj cez noc a netreba sa obávať nadmerného vybíjania ani po príchode notifikácií. Tiež v praxi dôležitá vlastnosť. S takto rýchlou nabíjačkou nemusíte telefón dávať nabíjať na noc. Bežne ho potom netreba nabíjať ani ráno, ak máte túto možnosť v práci.

Šetrenie prebieha aj vo forme pamäťových blokov UFS úložiska. Je to funkcia, ktorá sa má postarať o to, aby boli súbory rovnomerne rozmiestnené a pamäťové bunky nedegradovali. HONOR nie je prvý, kto prichádza s takouto funkciou, poteší však, že ju takisto používa. Cieľom je, aby vám telefón vydržal čo najdlhšie ako nový bez spomaľovania alebo vnútornej degradácie. Toto som ale po vyše týždni nemal ako otestovať.

Systém

Nadstavba Magic UI 6.1 je graficky vyspelé rozhranie. Má svoje prednosti a patrí medzi najpokročilejšie a najvybavenejšie nadstavby. Ruka v ruke je ale dobrá správa v tom, že nespomaľuje telefón. Nie je to jedna z obrovských nadstavieb, ktoré sú síce pekné, no ťahajú telefón skôr nadol.

Celé prostredie je plynulé, nehovoriac o 120 Hz displeji a nutné dodať, že aj veľmi pekné. Domovské obrazovky si prispôsobíte podľa seba, tu by som povedal, že máte štandardné možnosti. Špecialitou je ale Always-on displej. Tu sa výrobca vyhral a je radosť mať takýto displej zapnutý. Dá sa naplánovať od do, aby vám nesvietil celú noc. Tuto som zaznamenal jednu menšiu nevýhodu a tou je prílišná jasnosť tohto displeja. Nie, že by vyslovene svietil, ale iné značky majú tento displej v tmavom prostredí stlmený viac.

Sledovanie objektu vo videu

Jedna z veľmi pekných vlastností, ktorá tu je zabudovaná. Označíte si objekt, ktorý chcete na videu sledovať a na tento objekt bude vždy zaostrené video. Keď objekt zmizne zo scény a potom sa na ňu vráti, znova ho smartfón rozpozná. Takto funguje umelá inteligencia a tu máte jej použitie v praxi. Na video s domácimi miláčikmi alebo deťmi je toto žiadaná funkcia. Viac ma ale tešilo to, že to funguje najjednoduchším možným spôsobom.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Fotenie je ale to, na čo sa mnohí budete sústrediť a je fakt, že s telefónom spravíte veľmi dobré denné fotky s rýchlosťou dvojnásobne drahších telefónov. Počítam aj s časom postprocesu a uloženia do pamäti. Práve aplikácia na fotenie býva úzkym hrdlom výkonu mnohých smartfónov a tu je poznať, ako výkonný je v praxi, nielen v benchmarkovom teste.

Fotoaparát pozostáva z troch objektívov. Hlavný s rozlíšením 54 Mpx a 50 Mpx ultraširokouhlý a zároveň ako makro objektív a tretí je na snímanie hĺbky scény. Najlepšie ho využijete v režime portrétu s efektným rozostrovaním najmä pri zadnej časti osvetlenej scény. Vyhotovenie nočných fotografií zaberie spravidla čas do štyroch sekúnd, závisí od zložitosti scény. S tromi sekundami počítajte určite, máte na displeji aj odpočet. Ten znázorňuje dobu, po ktorú treba držať telefón čo najstabilnejšie.

Testovacie fotografie

Denné

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
HDR funkcia

Nočné

Makro

Verdikt

HONOR 70 je ľahučký telefón. Dobre sa používa, všetko je plynulé a rýchle. Povedal by som, že sa vyrovná dvojnásobne drahším telefónom. V tomto smere určite. Výrobca tu síce nedal všetko, čo majú najvybavenejšie telefóny, no to čo vo výbave je, hodnotím na jednotku. Pri rozpočte v tejto cenovej hladine určite nevynechajte tento telefón z vašich úvah o kúpe.

Cena: 599 eur za 8 / 256 GB alebo 549 eur za 8 / 128 GB

Zapožičal: HONOR

Páči sa nám

  • Ľahučký telefón v tejto kategórii
  • Prvotriedny displej
  • Rýchle nabíjanie
  • Kvalita fotografií, špeciálne makro fotografií, ktoré bývajú pre mnohé telefóny problematické
  • rýchly systém na úrovni vlajkových lodí
  • Duálne video

Nepáči sa nám

  • Nemá odolnosť voči vode
  • Bezdrôtové nabíjanie tu nie je
  • Audio konektor, mnohým už ale reálne chýbať nebude

Technické parametre

Model telefónuHonor 70
Operačný systémAndroid 12, zabezpečenie 1. 7. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual NanoSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 778G Plus, 8-jadrový, 2,5 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 10,7 mld., HDR10+, 120 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,67 / 1080 × 2400, 20:9
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, 6ax, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet54 Mpx, f/1.9, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx32 Mpx, f/2.4
Vymeniteľná batéria a vlastnosti4800 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 73 × 8 / 178
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 66 W, nabíjačka v balení
BenchmarkyHonor 70
AnTuTu Benchmark – Total score519397
PCMark for Android – Performance12262
3DMark Wild Life2630

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.