Batérie sú stále jednou z najväčších slabín telefónov. Honor si myslí, že má aspoň čiastočné riešenie.

Batérie v mobilných telefónoch sú súčiastkou, ktorej vývoj zaostáva za čipsetmi, displejmi, fotoaparátmi a inými súčasťami smartfónov. Typická je preto stále iba jednodňová výdrž na jedno nabitie a čokoľvek viac je nadštandard.

Honor teraz ukázal svoje riešenie, ktoré by mohlo priniesť určitú zmenu – batériu na báze kremíka a uhlíka. Sľubuje o 12,8 % vyššiu hustotu energie v porovnaní so súčasnými lítiovými batériami, ktoré na jednu z elektród (anódu) používajú grafit.

Aby sme to uviedli konkrétnejšie, napríklad Honor Magic5 Pro má štandardnú batériu s kapacitou 5100 mAh. Ak by namiesto toho používal kremíkovo-uhlíkovú batériu, mal by podľa výrobcu kapacitu 5450 mAh.

Generálny riaditeľ Honoru George Zhao bol pri predstavení tejto batérie dosť stručný, ale poukázal na niekoľko parametrov, ktoré ponúkajú vysvetlenie, prečo má byť lepšia. Spomenul, že štandardná lítiová batéria začína mať problém, keď jej napätie klesne na 3,5 volta. Práve vtedy však kremíkovo-uhlíkový akumulátor exceluje, pretože pri 3,5 volte má podľa Zhaa o 240 % väčšiu kapacitu ako štandardná batéria, čo vedie k celkovému zlepšeniu o 12,8 %.

Na počutie to znie dobre, ale až prax ukáže, či to naozaj funguje tak, ako to Honor prezentuje. Podobných avíz sme za posledných 15 rokov už totiž zažili dosť, ale výdrž batérií sa príliš nezmenila a neprišla žiadne prelomová technológia.

Zdroj: GsmArena.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.