Tento telefón sme používali ako hlavný niekoľko dní. Jeho hlavné výhody sú extra tenké bočné rámčeky, vynikajúca výdrž na batériu, vzhľadom na cenu dostatok výkonu a krásny a pritom odolný dizajn.

Honor Magic4 Lite
Krásny dizajn Honor Magic4 Lite

Dizajn s efektnou zadnou stranou

Začneme tým naposledy spomenutým a to je dizajn telefónu. Zadná časť je z matného plastu a nenájdete na nej stopy po odtlačkoch prsta. Magic4 Lite sme testovali v titánovo-striebornej farbe. Telefón sa dobre drží v ruke a to aj napriek pomerne veľkej uhlopriečke displeja. Je to až 6,81 palca, ale zaoblené hrany na zadnej časti spôsobujú, že tento telefón sa dobre drží v ruke. Rozlíšenie displeja s hustotou 385 ppi je na túto triedu plne postačujúce.

Honor Magic4 Lite
Kompletná dodávka Honor Magic4 Lite aj s 66 W nabíjačkou a ochranným krytom

Na tlačovej konferencii pri predstavovaní tohto telefónu sme ho testovali aj z hľadiska odolnosti a je pravda, že skutočne tvrdé pády na zem mu nerobili žiadny problém. Telefón prežije aj pokropenie dažďom a nebojí sa ani poriadne mínusových teplôt.

Pravá bočná hrana

Na pravej strane je kombinované tlačidlo na nastavenie hlasitosti a zapínacie tlačidlo kombinované so snímačom odtlačku prsta. V spodnej časti je reproduktor, mikrofón, USB-C port a šachta pre SIM kartu.

Honor Magic4 Lite
Honor Magic4 Lite so snímačom odtlačku prsta

Snímač odtlačkov prsta je rýchly, prst načíta v 95 % prípadoch na prvýkrát. Kombinácia so zapínacím tlačidlom potom prináša možnosť telefón zapnúť a súčasne aj odomknúť. Tiež je tu možnosť odomykať telefón rozpoznaním tváre, čo sme ale v praxi nevyužívali.

Monofónne prehrávanie hudby

Honor Magic4 Lite
Spodná strana Honor Magic4 Lite, tento reproduktor je určený na prehrávanie hudby

Reproduktor v hornej časti sa používa pri telefonovaní, nie pri prehrávaní hudby. To je len monofónne, ale je dostatočne silné. Priali by sme si existenciu 3,5 mm jack portu na pripojenie slúchadiel, výrobca sa však drží aktuálnych trendov, ktoré už predpokladajú bezdrôtové pripojenie slúchadiel.

Veľký displej

Samotný displej dobre zobrazuje farby, ide o IPS LCD displej s obnovovacou frekvenciou 120 Hz a rozlíšením 1080 × 2388 bodov. Je až neuveriteľné, aké tenké rámčeky dokázal HONOR vytvoriť na tomto telefóne. Spodná brada je síce mierne širšia, ale to vôbec nevadí. Naozaj vidíte dostatočne veľa na tomto displeji a v tejto kategórii Magic4 Lite vedie pred svojou konkurenciou s podobnou cenou.

Fotoaparáty

Zadná časť obsahuje tri fotoaparáty + blesk s efektným usporiadaním do kruhu. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 48 MPx a s ním sme fotili najviac. K tomu sú dva 2 MPx fotoaparáty: macro a zachytenie hĺbky ostrosti. Páčili sa nám fotky s rozmazaným pozadím, čo sme aj často využívali.

Najčastejšie sme fotili hlavnou kamerou. Tá prináša dobré fotografie počas dňa a prekvapivo ešte lepšie fotografie v režime Noc.

Ako vidíte, na tomto si HONOR evidentne dal záležať a výsledkom sú nočné fotografie, kde je priznaná noc, ale vidno na nich detaily.

Samotné priblíženie je možné do 10×, ak takto chcete fotiť, mali by ste mať telefón pevne pripevnený na podložku. Z ruky sú fotky pri 10-násobonom priblížení rozmazané. Z ruky sa dá noci fotiť asi do 3-násobného priblíženia, ale aj vtedy sa treba na to sústrediť.

S telefónom sme realizovali aj video na tlačovej konferencii. To sme neskôr spracovali na notebooku pričom sme zvýšili úroveň zvuku. Ten sme zachytávali zabudovaným mikrofónom.

Ako vidíte, video je použiteľné na bežné dokumentačné účely. Samozrejme, foto a video výsledky Honor Magic4 Lite nie je možné porovnávať s vlajkovými loďami v cene cez 1000 €.

Honor Magic4 Lite
Honor Magic4 Lite a zadné fotoaparáty orientované do kruhu

Video nahráva HONOR Magic4 Lite 1080p@30fps a sefie kamera má rozlíšenie 16 MPx. Pri portrétovej fotografii sa dajú použiť rôzne vylepšenia, napr. vyhľadenie pokožky, zúženie tváre, rozjasnenie tváre a pod.

Usporiadanie zadných fotoaparátov do kruhu nevystupuje príliš zo zadnej strany telefónu. Súčasťou dodávky je aj plastový obal a po jeho nasadení je telefón vzadu dokonale rovný.

Nabíjanie

Toto je veľká výhoda Honor Magic4 Life – súčasťou dodávky je 66 W nabíjačka a pomocou nej sme nabili telefón na 80 % za 32 minút. Je to veľmi dobrá hodnota, konkrétne v tejto cenovej kategórii je to najrýchlejšie napájanie. Pritom ani takto rýchle nabíjanie neprehrieva batériu. Z 0 na 50 % kapacity máte hotovo za 15 minút a ak máte len trochu času, tak potom 5 minútové nabíjanie takmer vybitého telefónu nabije batériu tak, že môžete prehrávať video 3 hodiny.

Kapacita Li-Po batérie je 4800 mAh a telefón nám pri bežnej prevádzke vydržal na 1,5 dňa. Na výdrž celý deň na batériu sa môžete spoľahnúť aj pri náročnom používaní s navigáciou, fotením, surfovaním na internete a podobne.

Honor Magic4 Lite
Honor Magic4 Lite pri 66 W nabíjaní

Výkon

Honor Magic4 Lite je vybavený procesorom Qualcomm Snapdragon SM6375, ktorý je vyrobený 6 nm technológiou. K tomu je 6 GB RAM, pričom HONOR využíva technológiu RAM Turbo, pri ktorej sa k 6 GB RAM ešte pripočíta ďalších 2 GB z používateľskej pamäte. Znamená to, že máte až 8 GB pamäte pre aplikácie. Ako sme si vyskúšali, nie je problém mať otvorených naraz 20 aplikácií a Magic4 Lite s tým nemá problém. Oceníte to hlavne v prípade hier, lebo pokračujete presne v tom mieste, kde ste aplikáciu ukončili.

Výkon telefónu skutočne umožňuje multimediálnu prácu, strihli sme aj časť videa s týmto telefónom a zahrali sme si výkonovo náročnú hru Need for Speed No Limits. Telefón podporuje aj 5G siete. Kapacita pre používateľa je 128 GB.

Honor Magic4 Lite
Honor Magic4 Lite sa veľmi dobre drží v ruke

Magic4 Lite má vo výbave NFC snímač, môžete s ním pohodlne fotiť. Ide o DualSIM telefón s hmotnosťou 169 gramov.

Softvérová platforma

Softvérovo je telefón vybavený operačným systémom Android 11 a nadstavbou MagicUI 4.2. Je to telefón, ktorý podporuje Google služby, čo je po oddelení sa od Huawei podstatné. Otázka je, ako to bude s operačným systémom. Honor sľubuje dve aktualizácie operačného systému, ocenili by sme však tri aktualizácie.

Možnosti pri fotení

Z hľadiska fotoaparátu je tu viacero softvérových vylepšení. Použiť môžete režim Super Macro, dvojité zobrazenie (predná a zadná kamera súčasne), páčil sa nám režim Clona, pri tomto si nastavujete rozostrenie pozadia. Doslova špecialitou je Príbeh, kedy realizujete sériu krátkych videí a softvér ich poskladá do výsledného finálneho príbehu. To je užitočné pre postovanie na sociálne siete.

Pozrite si ako vylepšuje Magic4 Lite Selfie fotografiu.

Vyhodnotenie

Aktuálne platí do 1. mája cena telefónu 279 eur. Za túto cenu je Honor Magic4 Lite veľmi dobré riešenie pre človeka, ktorý potrebuje verného spoločníka, na ktorého sa dá spoľahnúť z hľadiska výdrže na batériu. Získa možnosť realizovať kvalitné fotky aj v noci a bude si užívať veľkú plochu displeja. Rovnako chválime výkon a rýchle nabíjanie. Medzi nevýhodami je monofónny zvuk a priali by sme si aj podporu microSD karty na rozšírenie pamäti.

Honor Magic4 Lite
Honor Magic4 Lite so zadným ochranným krytom

Samozrejme, konkurencia nespí. V tejto cenovej kategórii je to poriadne napratané modelmi od značiek Motorola, Realme či Xiaomi. Práve preto je vhodné rozhodnúť sa pre Honor Magic4 Lite do 1. mája.

Na záver ešte pripomeňme, že existujú aj vyššie verzie tohto telefónu, najvyšší je Magic4 Pro, ktorý sme videli na výstave MWC v Barcelone.

Páči sa nám

  • tenké rámčeky po bokoch displeja
  • rýchle 66 W nabíjanie a nabíjačka v balení
  • funkcia RAM Turbo
  • pohodlnosť držania v ruke a odolnosť telefónu
  • odolné vyhotovenie
  • dizajn telefónu s kruhovým fotoaparátom
  • dostatočný výkon

Nepáči sa nám

  • len jeden reproduktor pri prehrávaní hudby
  • ocenili by sme 3,5 mm jack port
  • len Android 11 a sľúbené dve aktualizácie OS

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.