Ide o veľmi pekne spracovaný a tenký telefón so zakrivenými hranami. Na zadnej strane je vystúpený kruh s fotoaparátmi. Sú tu tri fotoaparáty plus k tomu ešte blesk. Vyzerá veľmi dobre, na úrovni skutočnej vlajkovej lodi.

Základná výbava

Na spodnej strane je USB-C port (v skutočnosti USB 2.0), otvor pre reproduktor a mikrofón a šachta pre SIM kartu. Ide o dual nanoSIM telefón a súčasťou dodávky však nie je napájací zdroj. Zvuk z telefónu je len monotónny. Rozmery telefónu sú 162 × 74 × 7,9 mm.

Tenký telefón HONOR Magic5 LiteZdroj: TOUCHIT.sk
Tenký telefón HONOR Magic5 Lite s elegantnými tlačidlami

Honor Magic5 Lite bude dostupný v troch farebných verziách a to Titanium Silver, Emerald Green a Midnight Black. Testovali sme telefón so smaragdovou zadnou stranou farbou a vyzerá to úžasne. Ovládacie tlačidlá (hlasitosť a zapnutie) sú elegantne tenké.

Android a Google služby

Telefón je založený na operačnom systéme Android 12 s nadstavbou Magic UI 6.1. Myslím, že treba zdôrazniť, že HOPNOR Magic5 Lite plne podporuje Google služby. Telefón je založený na čipovej súprave Qualcomm Snapdragon 695 so 6 nm technológiou. Je to 5G telefón s hmotnosťou 175 gramov.

Kvalitný displej na HONOR Magic5 LiteZdroj: TOUCHIT.sk
Kvalitný displej na HONOR Magic5 Lite

Displej má uhlopriečku 6,67 palcov a je 120 Hz to AMOLED displej s rozlíšením 1080 × 2400 bodov. Hustota pixelov je 395 ppi, jeho svietivosť je 510 nitov. Konštatujeme, že obsah displeja dobre vidíte aj počas jasného na, nie na priamom slnečnom žiarení.

Fotografická výbava s skúsenosti

Hlavný zadný fotoaparát má rozlíšenie 64 Mpix s clonou f/1.8, video točí vo FullHD rozlíšení s frekvenciou 30 fps. Ďalej je tu ultraširokouhlý fotoaparát s rozlíšením 5 Mpix a k tomu je ešte 2 Mpix macro fotoaparát.

Fotografický prstenec na HONOR Magic5 LiteZdroj: TOUCHIT.sk
Fotografický prstenec na HONOR Magic5 Lite

Predný fotoaparát má rozlíšenie 16 MPix a aj táto kamera točí video s rozlíšením FullHD s frekvenciou 30 fps. Predný fotoaparát je umiestnený v priestrele displeja. Je to viditeľné napr. pri prezeraní fotografií, ale zásadne to nevadí.

Hlavný snímač vytvára slušné, ostré a dobre exponované zábery pri dobrom osvetlení. Obzvlášť oceňujem, ako prirodzene vyzerajú farby, s malým presýtením, čo býva kameň úrazu pri lacných telefónoch.

Širokouhlý 5 Mpix ultraširokouhlý fotoaparát nie je ani taký dokonalý ako hlavný snímač, zachytáva menej detailov. To však v tejto cenovej kategórii telefónov aj očakávate. Supermakro fotoaparát 2 MPix je tak skôr do počtu. Lepšie zábery zblízka sme získali s hlavným fotoaparátom. V bežnej praxi sme ho nepoužívali.

S telefónom sme najprv fotili pri našom vstupe v Teleráne

Ďalej sme testovali v noci

V noci sme testovali všetkými troma fotoaparátmi

Samozrejme sme vyskúšali aj selfie kameru

Vyskúšali sme aj macro fotoaparát

Na takúto macro fotografiu potrebujete dobré svetlo, bezvetrie a viac pokusov. Ale dá sa, ak máte trpezlivosť. Fotené s macro fotoaparátom HJONOR Magic5 Lite
Na takúto macro fotografiu potrebujete dobré svetlo, bezvetrie a viac pokusov. Ale dá sa, ak máte trpezlivosť. Fotené s macro fotoaparátom HJONOR Magic5 Lite

A ešte jedna fotka v noci s hlavným fotoaparátom

Odfotil HONOR Magic5 Lite s hlavným fotoaparátomj
Odfotil HONOR Magic5 Lite s hlavným fotoaparátom

Komunikačná výbava

Na test sme mali pamäťovú kapacitu 128 GB + 6 GB RAM. Kapacitu 6 GB je možné rozšíriť o 5 GB z pamäti pre používateľa. Vo výbave je Bluetooth 5.1, Wi-Fi a NFC. Je tu aj snímač GPS, čítačka odtlačku prsta je pod displejom a je tu aj infraport.

Spodný port na HONOR Magic5 LiteZdroj: TOUCHIT.sk
Spodný port na HONOR Magic5 Lite

Čo telefónu chýba

Pamäťové karty na rozlíšenie pamäti HONOR Magic5 Lite nepodporuje, nie je tu ani audio port na pripojenie káblových slúchadiel. Výrobca nedeklaruje žiadnu odolnosť voči vode. Tento telefón sme ale používali aj počas mierneho dažďa a nič sa mu nestalo. Samozrejme, ak by sa niečo stalo, nedá sa to v tomto prípade reklamovať. Chýba tiež FM rádio, ale reálne nám chýbalo skôr bezdrôtové napájanie.

Koruna krásy – batéria

Batéria má úžasnú kapacitu 5100 mAh, nabíjanie má výkon 40 W. Plné nabíjanie na 100 % nám však trvalo vyše 3 hodín, na 80 % sme telefón nabili za 45 minút. To je dlhšie, ako je priemerná hodnota pri konkurencii. Na druhej strane sa nám páčilo, že po 5 minútovom nabíjaní sme s telefónom fungovali na viac ako 6 hodín.

HONOR Magic5 Lite a jeho zadná stranaZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Lite a jeho zadná strana

To, čo je ale podstatné, je výdrž telefónu na batériu. Do telefónu sme vložili SIM kartu a používali sme ho na telefonovanie, fotografovanie, prístup na Facebook a webové stránke. Nepoužívali sme ho ale na tvorbu článku, úpravu fotografií alebo strih videa. Pri takomto používaní sme dosiahli výdrž 3 dni a k tomu ešte 2 hodiny. To je rekordná hodnota, o ktorej podobná konkurencia môže len snívať.

Veľmi pekný dizajn na HONOR Magic5 LiteZdroj: TOUCHIT.sk
Veľmi pekný dizajn na HONOR Magic5 Lite

Vyhodnotenie

HONOR Magic5 Lite je celkovo cenovo dostupný telefón strednej triedy s mimoriadne efektným dizajnom a pokročilými funkciami. Pochvalu si zaslúži aj jeho OLED displej a predovšetkým fantastická výdrž batérie. Výkon a výstup fotoaparátu je však skôr priemerný. Počas dňa je to v poriadku, ale vo fotkách v noci rozpoznáte šum. Prekvapil nás chýbajúci napájací adaptér, v tejto cenovej kategórii to zatiaľ nie je zvykom.

Páči sa nám

  • Dobré fotografie hlavným fotoaparátom s vysokou úrovňou detailov
  • Až 3 dni na batériu pri mierne náročnom používaní
  • Výborná kvalita AMOLED displeja
  • Efektný dizajn telefónu

Nepáči sa nám

  • Šum vo fotkách pri snímaní v interiéri alebo pri slabom osvetlení
  • Mierne dlhší čas nabíjania
  • Nabíjačka nie je v dodávke

Cena: 379 eur. Na Slovensku je telefón dostupný u operátorov O2 a Orange a vo voľnom predaji napr. v Alza.sk či Datart.

Zdroje: vlastné, Honor

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.