Ako dopadla simulácia reálnych situácií na 3000 fotkách a 150 minútach videa pri testovaní prestížnych nezávislých laboratórií DXOMARK?

S profi výbavou dnešných mobilných telefónov sa automaticky spoliehame na fotky aj videá najvyššej kvality. Smartfóny tak bez problémov nahrádzajú ťažké zrkadlovky, ktoré predtým nesmeli chýbať pri každej výnimočnej udalosti. Navyše, až 57 % európskych spotrebiteľov potvrdilo, že fotografovanie patrí medzi ich najobľúbenejšie koníčky. Čo nám vo výbave dnešných foto smartfónov nesmie chýbať a ako vyzerá detailná simulácia reálnych situácií pri testovaní v technických laboratóriách DXOMARK?

Testovanie profesionálnymi laboratóriami vo Francúzsku už od roku 2004

DXOMARK sú nezávislé technologické laboratóriá neďaleko Paríža, v Boulogne Billancourt a tu sa systematicky testuje kvalita mobilných telefónov, fotoaparátov, displejov, slúchadiel i softvérových riešení. Deje sa tak na vysoko profesionálnej úrovni a to už od roku 2004.

Na základe štandardov na testovanie fotoaparátov mobilných telefónov, testeri DXOMARK vytvoria a analyzujú 3000 fotiek a 150 minút videa. Testy DXOMARK kombinujú objektívne metodiky z celkom 16 laboratórií, väčšina z nich je plne automatizovaná, tzn. na takéto testovanie nepotrebuje človeka. K tomu testeri pridávajú analýzu zo skutočných životných situácií.

Podľa európskych dát, až pre 57 % z nás je fotografovanie na prvom mieste v našich záľubách. Fotografovanie je veľmi obľúbené najmä preto, že ide o najjednoduchší spôsob, ako zachytiť naše spomienky.

Zákulisie testovania vlajkového špičkového foto mobilu HONOR Magic5 Pro

Testovanie foto a video výbavy a tiež výsledné skóre sa skladá z 5 základných sekcií: Video, Foto, Zoom, Bokeh a Náhľad. Takto sa vytvorí prostredie na jednoduchšie porovnanie s konkurenčnými modelmi.

A ako dopadla vlajková loď HONOR Magic5 Pro? Po súčte bodov z testovania vo všetkých kategóriách a analyzovaní výsledkov získal tento telefón celkom 152 bodov. Vo chvíli testovania sa tak stal smartfónom s najlepšou kamerou, a aj keď sa od tej doby s poradím predných priečok poriadne zamiešalo, stále sa Magic5 Pro drží medzi špičkou. Právom tak patrí do zlatej kategórie smartfónov s najlepšou kamerou na svete.

Portrétové fotografie

Počas testovania prestížnej francúzskej organizácie DXOMARK získal foto mobil HONOR Magic5 Pro najvyššie možné skóre s absolútne perfektnými výsledkami rýchlosti spustenia uzávierky fotoaparátu, presného zaostrenia, prémiového rozlíšenia a veľmi prirodzeného tónu pleti. Testovací tím vyskúšal hneď niekoľko ukážkových situácií:

Dobré vytónovanie pleti

Toto je jedna z najväčších výziev pre dnešné smartfóny a je veľmi ťažké zaručiť prirodzený tón pleti, keď fotíte portrét, tak aby sedel každému.

Zachytenie pohybu

Je to ako zastaviť alebo zmraziť čas. Takáto snímka potrebuje nízky expozičný čas, ktorý ale môže ovplyvniť kvalitu výslednej fotky. HONOR Magic5 Pro dosiahol veľmi vysokú kvalitu pri zachytení dôležitého momentu v pohybe.

Rýchle spustenie uzávierky fotoaparátu

Zachytenie momentky vyžaduje nielen našu rýchlu reakciu, ale aj spustenie fotoaparátu. HONOR Magic5 Pro to zvládol na jednotku. Nemusíte sa tak báť, že vám unikne dôležitý moment, či už pri športovom výkone alebo napríklad radosti vašich detí pobehujúcich okolo.

Fotografovanie pri zlom osvetlení

Za zlého počasia, v interiéri alebo v noci je pre akýkoľvek fotoaparát veľmi ťažké zaostriť a urobiť kvalitnú fotku. Fotografie zhotovené na HONOR Magic5 Pro si však zachovali ostré detaily vysokej kvality. Smartfón exceluje vo vykresľovaní farieb a aj precíznom automatickom zaostrení bez obrazových šumov.

Vysoká kvalita aj v najväčšom zoome

Pri testovaní výkonnosti pri za-zoomovaní, ako pri fotografovaní, tak aj pri natáčaní videí, HONOR Magic5 Pro zaznamenal najvyššie rozlíšenie v porovnaní s konkurenčnými produktmi v rovnakej cenovej kategórii.

Bezchybný videohovor aj natáčanie videí

Kvalita videa sa dá perfektne rozpoznať pri ťažších scenériách ako je natáčanie ľudí alebo záznam v pohybe. HONOR Magic5 Pro nesklamal presným automatickým zaostrením, ale aj skvelou stabilizáciou a vykreslením farieb.

Článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.