Toto je cesta, ako sa budú uberať mnohé routery, jednoduchosť a cena.

Podobne, ako v iných segmentoch, je portfólio routerov značne rozrastené. Na jednej strane sú tu základné modely, na strane druhej je tu skupina routerov za stovky eur s bezkonkurenčnou výbavou.

Hlavná charakteristika:

  • Wi-Fi 6 Plus do 3000 Gbps
  • Wi-Fi 5 na pásme 160 MHz
  • Podpora Mesh sietí
  • Podpora WPA3

Router od Honoru ide o akousi strednou cestou. Má dostatok funkcií, ktoré budú stačiť každému používateľovi. Minimálne tomu, čo chce kúpiť router, nastaviť bez návodu a spoľahnúť sa na jeho správne fungovanie. Sú tu 4 gigabitové LAN porty, no jeden z nich je zdieľaný na WAN. Teda na pripojenie do internetu, ak takýto spôsob používate.

Detekcia je automatická, stačí pripojiť kábel „s prívodom internetu“ a port LAN bude automaticky vyhradený ako WAN. V nastaveniach ho môžete prideliť aj ručne a nastaviť ho podľa seba. Nie je tu USB port, čo môže pre niekoho znamenať isté obmedzenia. Priznávam, občas by sa zišiel.

Router má jednoducho a zrozumiteľne nastavené rozhranie, funkciami a prvotným nastavením vás prevedie sprievodca, v rámci maximálnej jednoduchosti sa dá používať aj mobilná aplikácia Huawei AI Life. Cez ňu nastavíte rýchlosť siete, rodičovskú ochranu, autorizovanie zariadení, ktoré sa môžu alebo nemôžu pripojiť do siete atď. Je to dobrá vec a mať aplikáciu v smartfóne sa v tomto prípade rozhodne oplatí.

V zásade nemá zmysel priveľmi rozoberať, aké má funkcie. Berte router ako základ, no presmerovanie portov, vytvorenie hosťovskej Wi-Fi alebo napríklad je tu zjednodušené pripájanie zariadení Honor a Huawei. Samé rozpoznajú Wi-Fi sieť vytvorenú routerom a stačí keď na zariadení stlačíte tlačidlo pripomínajúce písmeno H.

Router 3 sa dá využiť aj ako bezdrôtový Access Point. Prívlastok bezdrôtový je podstatný. Takmer každý router sa dá takto použiť, no istotu máte len pri prepojení cez LAN káble. V prípade napojenia na už vysielajúcu Wi-Fi tak istotu nemáte a nie každý výrobca sa tým chváli.

Čiže tu je to možné a na rozdiel od extendera získavate plnú šírku pásma. Nastavenie je otázkou minútky, rovnako tak je tu výhoda v rýchlych reštartoch. Kým iné zariadenia tohto typu zostanú „mimo“ niekoľko minút, tu ste v priebehu minúty opäť pripojený.

Sila signálu na 5 metrov cez jednu stenu je výborná a je tu zhruba 13 MB/s stabilne. Celkovo je táto rýchlosť postačujúca aj na pripojenie NAS zariadenia do jedného z gigabitových LAN portov. Na túto vzdialenosť sa dá využívať aj rýchlosť okolo 70 MB/s, ideálne pri kontinuálnom zápise alebo čítaní zo sieťového úložiska. Na väčšiu vzdialenosť som využíval 2,4 GHz pásmo. Kto sa pripájal na 5 GHz sieť vie, že je vhodná na kratšie vzdialenosti a ideálne priamu viditeľnosť.

Keď už zoberiete do úvahy, že nemusí mať úplne detailné nastavenie ako pokročilejšie routery TP-Link, D-Link či napríklad Synology, stále tu máte všetko potrebné. A to, čo vám router ponúka je jednoduchosť pripojenia a nastaveniach, prehľad o aktuálne pripojených zariadeniach, ľahko pochopiteľná bezpečnosť a tiež možnosti vypínania prístupu na internet v preddefinovaných časoch v rámci rodičovskej kontroly.

Verdikt

Honor Router 3 je cenový tip na router do domácnosti, kde máte hernú konzolu Smart TV, notebooky a smartfóny. Chcete pre tieto zariadenia stabilnú Wi-Fi sieť s dobrým pokrytím aj mimo priamu viditeľnosť.

Cena: 79 eur

Zapožičal: Honor

Prečítajte si aj:

Synology DS1621xs+: Súkromný cloud pre vašu firmu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.