Honor bol dlho súčasťou spoločnosti Huawei. Po tom, ako Huawei nemohol využívať služby amerických spoločností sa ale Honoru stala samostatná značka. V Prahe predstavil pre trhy strednej Euurópy svoju vlajkovú loď, smartfón Honor 50 a ďalšie produkty.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Honor 50

Predstavenie na najvyššej úrovni

Novinku predstavil generálny manažer HONOR pre Strednú a Východnú Európu, Alex WangXi, čím podčiarkol význam Prahy v regióne. Na jeho slidoch boli citáty ako ľudia vítajú to, že produkty Honor už nemajú obmedzenia na služby amerických spoločností. Zaznelo tu dokonca Honor is back. Produkty a ich ceny tomu celkom nasvedčujú. Trhový podiel Honoru napr. na čínskom trhu je aktuálne okolo 16 % a značka rastie aj v ďalších regiónoch. Honor sa chváli spoluprácou s firmami Microsoft, Google, Qualcomm a Mediatek.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Honor 50 predstavuje Novinku predstavil generálny manažer HONOR pre Strednú a Východnú Európu, Alex WangXi

Čo teda Honor predstavil?

Hlavná pozornosť bola venovaná aktuálnej vlajkovej lodi v oblasti smartfónov Honor 50. Je to telefón už v júni uvedený pre čínsky trh. Má podporou Google služieb, operačný systém je Android 11 a nadstavba Magic UI 4.2. Plne podporuje sieť 5G, využíva totiž 6 nm procesor Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G. Poháňa ho GPU Turbo X, ktorý garantuje vysoký výkon aj počas intenzívneho vyťaženia ako je napr. hranie náročnej hry.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Honor 50 v kryštálovej verzii

Ide o dvojSIMkový smartfón s OLED displejom s uhlopriečkou 6,57 palca a frekvenciou 120 Hz. Jeho rozlíšenie je 1080 x 2340 bodov, pomer strán 19,5 : 9. Podľa našich prvých skúšok je to veľmi dobrý displej, výborné je jeho efektné zakrivenie na oboch stranách.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Výborný displej na Honor 50

Pamäťová kapacita pre trhy v strednej Európe je 128 GB/6 GB RAM a 256 GB/8 GB RAM. Pamäť nie je možné rozšíriť SD kartou.

Fotoaparát na Honor 50

To zásadné, čo ale ľudí zaujíma je fotografovanie. Vo výbave je hlavný fotoaparát 108 MPx, f/1.9, ďalej 8 MPx ultraširokouhlý fotoaparát (f/2.2, 120°) a macro fotoaparát 2 MPx, (f/2.4). Je k tomu ešte snímač hĺbky obrazu s rozlíšením 2 MPx. Evidentne je to o hlavnom fotoaparáte. Honor 50 natáča 4K video na 30 fps, 1080p na 30/60 fps a je k tomu aj gyroskopická stabilizácia obrazu. Predná Selfie kamera má rozlíšenie až 32 MPx (f/2.2) a video natáča na 1080p, 30 fps.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hlavné lákadlo – kombinácia fotoaparátov na Honor 50

Spôsoby pripojenia

Jediným portom na Honor 50 je USB-C, jack port je už minulosťou. Samozrejme je tu Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC a snímač odtlačku prsta pod displejom.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
USB-C port na Honor 50

Super rýchle nabíjanie

Kapacita batérie je 4300 mAh a Honor 50 podporuje 66 W nabíjanie, príslušná nabíjačka je súčasťou dodávky. Podľa prezentácie sa za 20 minút kapacita batérie nabije až na 70 %. To určite vyskúšame. Okrem toho výrobca uvádza, že 40 % batérie dobije iba za 10 minút a kapacitu 100 % dosiahne za 39 minút.

Na Slovensku bude dostupná farba čierna, zelená a špecialitou je verzia s kryštálmi od českej firmy Preciosa. Je to sklárska a šperkárska firma na severe Čiech s tradíciou cez 300 rokov. Jej pobočka bola aj na Slovensku. Práve táto verzia vyzerá mimoriadne luxusne a mení farbu podľa smeru svetla. Hrúbka tohto telefónu je len 7,78 mm a hmotnosť len 175 gramov. Potvrdzujeme, že je to ľahký a tenký telefón.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Honor 50 s kryštálmi Preciosa

Nie je to náhodou Huawei?

Áno, Honor 50 svojimi technickými parametrami veľmi pripomína nedávno predstavený Huawei nova 9. Akurát má trochu iný fotoaparát, úplne iný procesor a navyše dostal podporu 5G site a je tu tiež podpora pre Google služby. To môže pri rozhodovaní mať veľký vplyv, cena je totiž rovnaká.

Honor 50Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Áno, Honor 50 podporuje Google služby

Čo za to?

Cenovo je to príjemná záležitosť. Honor 50 s 6 GB RAM a 128 GB pamäťovým priestorom bude na Slovensku stáť 499 eur. Verzia 8 GB RAM a 256 GB pamäťového priestoru je za 549 eur. Predobjednávky na slovenskom trhu štartujú od 1. novembra a počas predobjednávky bude k dispozícii ešte výhodnejšia cena.

Honor 50 Lite

Alex WangXi ďalej predstavil aj Honor 50 Lite v cene 299 eur. Ten sa na prvý pohľad líši zadnou stranou a fotoaparátmi. Obsahuje totiž 64 MPx hlavnú kameru, 8 MPx ultraširokouhlý fotoaparát a 2 MPx macro kameru (+ 2 MPx snímač hĺbky), pričom fotoaparáty sú usporiadané do kruhu. Stále je tu ale 4300 mAh batéria, 66 W nabíjanie, veľmi tenké okraje okolo displeja a 128 GB pamäťového priestoru. HONOR 50 Lite ponúka 6,67” displej, ktorý podporuje širokouhlý farebný gamut (DCI-P3) a True Color Display. Ten automaticky upravuje farby podľa prostredia a zvyšuje ich presnosť. Zároveň má certifikáciu TÜV Rheinland Low Blue Light, ktorá znižuje podiel škodlivého modrého svetla a minimalizuje tak únavu očí. Farebná verzia bude v tomto prípade pre Honor typická modrá a čierna.

Honor 50 LiteZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Honor 50 Lite

Ale aj notebooky

Nasledovalo predstavenie dvoch notebookov – MagicBook X14 a X15. Sú to kompaktné notebooky s operačným systémom Microsoft Windows v hliníkovom tele a displejom s ochranou zraku. Uhlopriečka je 14 a 15 palcov, sú to ľahké notebooky, ktoré navyše priamo spolupracujú s telefónmi Honor tak, že je možné integrovať displej smartfónu do pracovnej plochy notebooku.

HONOR MagicBook X 14 s 14” displejom tak váži iba 1,38 kg a má hrúbku 15,9 mm. HONOR MagicBook X 15 ponúkne väčšiu 15,6” obrazovku a váži 1,56 kg s hrúbkou 16,9 mm. Oba prichádzajú s procesorom Intel Core 10. generácie a certifikáciami TÜV Rheinland Low Blue Light a Flicker Free, ktoré minimalizujú únavu očí.

MagicBook X14 stojí 649 eur, MagicBook bude váš za 749 eur.

MagicBook X15Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
MagicBook X15

Oba notebooky sa nabíjajú pomocou USB-C nabíjačky (65 W), ktorou sa dajú nabíjať aj smartfóny. Na cesty vám tak postačí jediný napájací adaptér.

A navyše aj slúchadlá

Honor Earbuds 2 Lite je najnovšia verzia slúchadiel s deklarovanou výdržou prehrávania hudby až na 32 hodín a aktívnym potlačením hluku. 10 minút nabíjania má údajne priniesť zábavu s týmito slúchadlami na dobu 4 hodín. Slúchadlá prichádzajú v čiernej a bielej farbe a cena je atraktívnych 69 eur.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Slúchadlá Honor Earbuds 2 Lite

Honor 50 začíname reálne testovať a prinesieme vám naše reálne skúsenosti.

Zdroje: Honor, GSM Arena, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.