Najkrajšia hra pre PS4 je tu. Hrali sme ju na PS4 Pro a 4K TV a padla nám sánka. 

Priznávame, v minulom vydaní nášho magazínu sme sľubovali, že na tomto mieste nájdete recenziu na Resident Evil 7. Taký bol aj plán. Najnovší horor zo známej série vyšiel v druhej polovici januára a ide o výbornú hru, ktorú by si nemali fanúšikovia žánru nechať ujsť. A konečne ide aj o trochu iný Resident Evil, ako sme boli v posledných dieloch zvyknutí. Je to v prospech veci. Hodnotili by sme ho známkou 4/5 a fakt, že ide o výbornú hru, potvrdzujú aj veľmi kladné ohlasy hráčov v obchode STEAM.

Spoločnosť Sony nám však zmenila plány. Pár dní pred uzávierkou sa k nám dostal titul Horizon Zero Dawn a po pár hodinách bolo jasné, že práve toto bude hlavná hra aktuálneho čísla. Konzola Sony PlayStation 4 totiž konečne dostala exkluzivitu, na ktorú sme všetci čakali.

Niežeby pre PS4 vychádzalo málo exkluzivít. Avšak doteraz boli výborné hry, ktoré do veľkej miery ťažia aj z úspechu značky (Uncharted 4) v menšine a prevažne sme sa tak stretávali s ázijskou produkciou, ktorá má medzi lokálnymi hráčmi často rôznorodé prijatie. Alebo s prerobenými, resp. modernizovanými hrami, ktoré už vyšli pred pár rokmi. Zo zoznamu vyčnieval titul Bloodborne, avšak ten sa dostal na trh až pred 2 rokmi a tak minuloročný súboj exkluzivít u nás vyhral Microsoft.

Uvidíme, ako tomu bude tento rok, avšak Sony má v rukáve veľké eso menom Horizon Zero Dawn. Táto hra nás zaujala už počas predstavenia, pretože bola popisovaná ako akčné RPG, ktoré sa odohráva v prostredí, ktoré kombinuje starovek a robotov. Myšlienka je to dobrá a po dlhej dobe ide opäť o niečo nové. Nikto však nevedel, ako sa bude Horizon Zero Dawn hrať.

Výsledok nesklamal. Po takmer desiatich hodinách hrania je zrejmé, že vývojári z Guerrilla Games skombinovali viaceré prvky, ktoré pravdepodobne už poznáte – ak hrávate väčšinu AAA titulov. Konkrétne sme si počas hrania všimli prvky z hier Zaklínač 3 (prezentácia úloh a ich plnenie, jednoduchý RPG systém), Far Cry Primal (dôraz na luk ako hlavnú zbraň, zbieranie rastlín a crafting) a Tomb Raider (táboráky na ukladanie pozície a rýchle cestovanie, ženská hrdinka, skákanie, šplhanie sa). Vlastných inovácií síce do hrateľnosti veľa nepridali, avšak dôležité je, že výsledok je zábavný. Už dlho sa nám nestalo, aby nás nejaká hra dokázala tak zaujať, ako práve Horizon Zero Dawn. Podmanil si nás od prvých minút hrania a nešlo iba o chvíľkové pobláznenie.

Horizon Zero Dawn je prvý veľký ašpirant na titul hra roka 2017

Horizon Zero Dawn si zaslúži veľkú pochvalu za technické spracovanie. Ide o najkrajšiu hru, ktorá sa doteraz objavila na platforme PS4 a pokiaľ budete mať to šťastie a hru si budete mať možnosť zahrať na konzole PS4 Pro a 4K HDR TV, využite to. Je to vynikajúci zážitok a často sme sa pri hraní prichytili pri tom, že si viac všímame okolie a rôzne detaily, ako nepriateľov pred nami. Vizuálne spracovanie je jednoducho perfektné – či už ide o dynamický rozsah svetla vďaka HDR alebo kozmetické drobnosti, ako sú vlasy alebo tráva, ktorá reaguje na intenzitu virtuálneho vetra alebo pohyb hlavnej hrdinky, robotov či zvierat.

Zábavný je aj boj, ktorý spoločne so skúmaním otvoreného herného sveta predstavuje gro hrateľnosti. Nečakajte akčné RPG v štýle Diablo, v Horizon Zero Dawn fungujú boje skôr v štýle série Dark Souls. Každý boj predstavuje výzvu a keď si nedáte pozor, tak aj značne slabší nepriateľ vám môže narobiť problémy. Na rozdiel od Dark Souls však táto hra nie je natoľko krutá a nebudete až tak často umierať.

Hodnotenie: 5/5, 100 %
Cena: 52,99 EUR
Zapožičal: Sony

Páči sa nám 

+ Zábavná hrateľnosť
+ Unikátny herný svet
+ Špičková grafika
+ Atmosféra a umelecký štýl

Nepáči sa nám 

– Hrateľnosť neprináša v podstate nič nové

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit