Tento model vyzerá ako biznis notebooky.

Telo je však takisto plastové, no zároveň najpevnejšie z testu. Dizajnovo sa podobá na osvedčenú sériu ProBook, no svoje odlišnosti tu má. Najmä tie konštrukčné a tiež v oblasti rozmerov. HP 250 má veľmi dobrú klávesnicu so štandardne rozloženými prvkami a jednoriadkovým Enterom. Tlačidlo na zapnutie je vľavo hore a nijako nezasahuje do klávesnice. Ten spôsob sa nám páčil najviac.

Okrem signalizačných LED patriacich k tlačidlám CapsLock a na stíšenie hlasitosti tu nič nesvieti. Aj v tomto prípade výrobca umiestnil LED diódy na pravú hranu. Šípky hore/dole sú polovičnej veľkosti. Dizajn pred úžitkovou hodnotou, no pokarhať za malú veľkosť šípok musíme všetkých výrobcov bez rozdielu. Výnimky sa nájdu, ale je ich málo, v notebookoch celkovo.

Veko displeja sa dá otvoriť zhruba na 100°, čo nám občas bolo málo. Najmä preto, že tu nie je IPS displej a keď nad notebookom stojíte, nebude naň dobre vidno. Veko aj opierka na dlane sú hladké. Touchpad sa dá dobre použiť a je stabilný aj pri gestách. Reproduktory sú umiestnené zospodu zošikmenej hrany v prednej časti. Použite ich na filmy, pri hudbe sa zvuk nepríjemne rozlieval a pôsobil zastreto.

Výkon a hardvérová výbava

To, čo sme naznačili v úvode z pohľadu CPU a diskov, potvrdil tento model. Jeho výkon išiel citeľne nahor. Má rovnaký Intel Core i3 procesor ako model od Aceru a napriek tomu sú benchmarky zamerané na kancelársky výkon iné. Je to SSD diskom a HP rozhodne nešetrilo. Až 256 GB verziu by sme v takomto zariadení nečakali. Práca s týmto počítačom bola po každej stránke rýchla, nie nadarmo je to najrýchlejší počítač v teste, no nie zároveň aj najdrahší. Škoda len hlučnejšieho chladenia. Ťukanie pevného disku pri Aceri a ASUS-e tu nahradil ventilátor. Počítač nie je vyslovene hlučný, ventilátor procesora ale počuť aj v režime bez záťaže.

V kancelárskom režime je to zároveň najstudenší notebook v našom teste, takisto aj pri záťaži. Keď už o ventilátore vieme, aspoň že si plní svoju úlohu dobre.

Výbava portov je štandardná a sú tu všetky, ktoré naozaj potrebujete. USB-C tu síce nie je, no v tomto segmente ho ani veľmi nehľadáme. Takisto tu bola optická mechanika, hoci je to voliteľná súčasť.

Foto detail

Tlačidlo na vypnutie dáva HP mimo klávesnice. Veľmi správne!

TOP3

  • 256 GB SSD disk
  • Tichá klávesnica
  • Celkový výkon

Hodnotenie

+ dizajn a pevné telo, SSD disk, minimálne zahrievanie, najvyšší kancelársky výkon, výdrž na batériu
– ventilátor počuť aj bez používania notebooku

Cena: 479 EUR
Zapožičal: Hp Inc.

Verdikt

Najrýchlejší a najstudenší – HP 250 G6 Notebook

Jednoznačne najrýchlejším strojom bol tento model od HP. Dizajnovo jemne kopírujúci vyššiu sériu notebookov tejto značky. Ocenili sme dobrú konštrukciu a samozrejme rýchlosť. Vysokou pridanou hodnotou je 256 GB SSD disk. Toto je dobrý stroj pre náročnejšie používanie aj za cenu, že sa čoskoro zaplní a bude k nemu treba aspoň externý disk.

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model notebooku / ParameterHP 250 G6 Notebook
ProcesorIntel Core i3-6006U 2 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR4
Pevný diskSanDisk, 256 GB SSD
Displej15,6″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 520
Optická mechanikaáno
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, LAN, HDMI, VGA, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]380 × 254 × 24
Skutočná hmotnosť [kg]2,010
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)479

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017 ako súčasť veľkého testu notebookov pre študentov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.