Pracovná stanica vhodná do firmy s podporou vzdialenej konfigurácie podľa bezpečnostnej politiky IT oddelenia.

EliteBook vždy patril medzi sériu určenú do firmy, získali ste telo so zvýšenou odolnosťou a zároveň bezpečnostné nástroje v základnej výbave. Rozmerovo je určený na prenášanie a tiež na to, aby poskytol silnú portovú výbavu. Nie je veľmi hrubý, no súťažiť s najtenšími notebookmi určite nemôže.

Spracovanie a možnosti

Hliníkové telo ochráni pri hrubšom zaobchádzaní a rovnako poskytne ochranu proti vyššiemu tlaku na veko. Notebook ako celok je tvrdý a nezohýba sa. Z toho, ako je vyhotovený, je vidieť, že toto je jeden z najpevnejších kancelárskych notebookov na trhu.

Výrobca zostal verný svojej tradičnej hranatej klávesnici. Je priestranná a pri tomto testovacom modeli s rozmerom 14“ sa napravo zmestil stĺpec editačných klávesov. Na ten som si už pri tejto značke zvykol, chválim, že tento prvok zostal.

Zdroj: Samuel Hindy

Klávesnica má dva stupne podsvietenia a nevybočuje zo zaužívaného štandardu. Dobre sa na nej píše a je takmer nehlučná. Tlačidlo na vypnutie je v hornej časti klávesnice a má silnejší stisk, aby ste ho nestlačili omylom, namiesto klávesu Del. Ten je ale úplne vpravo, čo sa v praxi osvedčilo ako dobré umiestnenie.

Otočný kĺb notebooku je pevný a displej udrží v ľubovoľnej polohe až do vyklopenia na úroveň 180°. Displej má matnú úpravu a zamedzí odleskom okolitého svetla. S EliteBookom sa dá pracovať aj vonku alebo všade, kde sa vám odráža stropné bodové svetlo. Tu je cítiť ozajstný rozdiel. Tiež ale treba zohľadniť, že displej neposkytuje tak živé farby, ako v prípade lesklých displejov. Webová kamera má plastový kryt.

Zdroj: Samuel Hindy

Na prihlásenie do systému sa dá použiť čítačka odtlačkov umiestnená vpravo pod klávesnicou. Funguje spoľahlivo, tu nemám žiadne výhrady.

Nadštandardná výbava

Tú dostávate vo forme doplnkového softvéru. Spomeniem ešte, že je tu oficiálna podpora používať v rámci licencie Windows 11 Pro alebo Windows 10 Pro. Z dôvodu kompatibility sa tak môžete ľahšie rozhodovať, ktorý systém chcete na notebooku používať, nikto vás netlačí do najnovšej verzie.

Wolf Security je bezpečnostný softvér, antivírusový systém tak máte už od prvého zapnutia a môžete ho používať namiesto antivírusu, ktorý je súčasťou systému. Bezpečnosť ako taká je previazaná na celej úrovni, takže prvky ako ochrana BIOSu a vynucovanie bezpečnostnej politiky tak, aby sa nedala obchádzať je samozrejmosťou. Toto je dôležitý prvok vo firmách, a pre jednotlivca to má pridanú hodnotu v tom, že počítač bude vždy chránený. S týmto si netreba robiť starosti alebo mať obavu, či máte bezpečnosť na najvyššej úrovni.

Multimédiá

HP Dynamic Audio je funkcia, ktorá má na starosti automatické ladenie ekvalizéra podľa toho, čo na počítači robíte. Dáva vám ale voľnosť v podobe vlastných nastavení. Rovnako je pripravený na konferenčné hovory. Mikrofón má predvoľby tak, aby filtroval okolité ruchy, tiež aj aby jeho snímanie zvuku zohľadnilo videokonferenciu s viacerými osobami, alebo išlo o sústredené snímanie iba vášho hlasu.

Reproduktory sú bežné. Vďaka nastaveniam zvuku sa dajú použiť aj na hudbu. Považujem ich za štandard v tejto oblasti. Ťažko proti nim niečo namietať, no je množstvo iných notebookov na trhu, ktoré hrajú lepšie.

HP Audio Control

Výdrž

Na riadenie spotreby je tu špecializovaná aplikácia. Notebook sa dá udržať tichý a zároveň v úspornejšom režime. Toto býva dôležité. Výkonu je podľa testov dostatočné množstvo. Stáva sa ale, že nás zaujíma práve výdrž na batériu. V mojom prípade to bolo cez štyri hodiny bez výraznejšieho obmedzovania.

Notebook sa dá nabíjať aj cez USB-C, v balení bol ale štandardný adaptér HP do svojho okrúhleho konektora. Nevidím v tom problém, zostáva vám voľný port USB-C a keď máte aj takúto nabíjačku, pokojne ju môžete používať.

Verdikt

HP EliteBook 640 G9 je notebook na prácu, to sa mu nedá uprieť. Poznať to nielen podľa jeho bezpečnostnej výbavy ale aj istému druhu striedmosti. Žiadne extravagantné prvky, iba klasika, s ktorou sa vám bude dobre pracovať. Tento prístup zo strany výrobcu som ocenil.

Cena: 939 eur

Zapožičal: HP Obchod

Páči sa nám

  • Skutočne pevné telo
  • Navrhnutý na rýchle nastavenie IT politiky vo firmách
  • Klasické funkčné prvky, na ktoré ste zvyknutý
  • Podsvietená klávesnica
  • Kryt webovej kamery
  • Portová výbava

Nepáči sa nám

  • Wolf Security je občas náročnejší na systémové zdroje

Technické parametre

Model notebooku / ParameterHP EliteBook 640 G9 – 5Y3S4EA
ProcesorIntel Core i5-1235U 1,3 ÷ 4,4 GHz, 12 MB Intel Smart Cache (15 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej14″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty3 × USB 3.2-A Gen 2, 1 × USB-C + DP + PD + TB 4, HDMI 2.0, LAN, audio
Operačný systémWindows 10 Pro
Rozmery [mm]322 × 214 × 20
Hmotnosť [kg]1,37
ZapožičalHP Obchod
Cena (EUR s DPH)939
Model / TestyHP EliteBook 640 G9 – 5Y3S4EA
PCMark 10 – Kancelársky výkon4360
3DMark 11 – Herný výkon3977
VR Mark – Orange Room984
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1085,7
CrystalDiskMark Seq Max. Čítanie / Zápis [MB/s]3556,79 / 2636,56
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:03
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]302
Faktor mobility4,42

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.