Firemný notebook s rozšírenou ochranou a funkciami, ktoré oceníte počas cestovania.

Časť výbavy tvorí aj voliteľný modul na vloženie SIM karty od operátora, aby ste mali k dispozícii dáta všade, kde to potrebujete. Odolné telo a nový pomer strán displeja 16:10 robí z tohto notebooku v 14“ verzii model s rozšírenou plochou na prácu.

HP Wolf Security

EliteBook má v sebe integrovanú ochranu HP Wolf Security, ktorá chráni počítač ako celok. Nejde teda len o systém, ochrana sa začína už v BIOSe. Vzhľadom na to je odolnejší voči útokom hackerov, ktorí by sa snažili nahradiť BIOS za falošný a sprístupniť si tak celý počítač. Používatelia získavajú túto ochranu zadarmo a súčasťou je aj antivírusový systém, ktorý neustále chráni vaše dáta aj proti hrozbám, ktoré ešte doteraz neboli objavené. Viac informácií si môžete prečítať v tomto článku:

Hliník a odolnosť voči vode

Hliníkové telo a pevné spracovanie je v tejto triede notebookov samozrejmosťou. Výrobca použil pánt, ktorý umožňuje otvorenie až na takmer 180° uhol. To vám dáva slobodu pri používaní posediačky alebo postojačky. V každom prípade ide o záležitosť, ktorú hodnotím pozitívne a nebýva úplnou samozrejmosťou.

Súčasťou dizajnu, ktorý by mal vydržať viac ako pri bežných notebookoch, je aj klávesnica odolná voči poliatiu. V prípade, že sa stane takáto nehoda, stačí notebook otočiť alebo počkať, kým sa voda odvedie zo špeciálnych kanálikov. Tu sa netreba obávať žiadneho poškodenia.

HP EliteBook 845 14inch G10Zdroj: TOUCHIT
HP EliteBook 845 14inch G10

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia a veľmi dobre sa používa. Medzi klávesmi sú dostatočné rozostupy a používateľ má možnosť priamo z klávesnice vypnúť mikrofón a zvuk alebo spustiť konkrétny príkaz cez špeciálny programovateľný kláves. Je to zároveň makro kláves, ktorý podporuje vetvenie príkazov.

Tlačidlo na vypnutie notebooku je vľavo od klávesu Delete, čím sa zamedzí náhodnému stlačeniu. Podobne ako pri iných modeloch, aj tu má tlačidlo silnejší prítlak. To znamená, že sa vám ho nepodarí stlačiť omylom.

Tvárou aj prstom

Do systému sa dá prihlásiť prostredníctvom infračervenej kamery, ktorá je umiestnená v hornej časti rámu. Na trhu nájdete aj tenšie rámiky, tu však oceňujem to, že výrobca nešiel takpovediac na hranu a ponechal displej zdvihnutý vyššie, najmä v spodnej časti orámovania.

Je to komfortnejšie a nemusíte sa tak priveľmi pozerať na spodok a namáhať si krk. Vzhľadom na to, že sa dá displej vyklopiť na väčší uhol, tak by to nebol problém ani v tomto prípade. Prihlasovanie odtlačkom prsta je možné prostredníctvom čítačky. Tá je umiestnená pod klávesnicou, vpravo v pozícii pod šípkami.

HP EliteBook 845 14inch G10Zdroj: TOUCHIT
HP EliteBook 845 14inch G10

Displej

Rozlíšenie 1920 × 1200 bodov je v prípade 14“ obrazovky veľmi dobre zvolené rozlíšenie a nie je potrebné používať interpoláciu na zväčšenie prvkov. Získavate tým maximum možného priestoru. Zároveň je to podľa mňa aj jedno z najlepších rozlíšení, na ktoré sa dá pozerať bez spomínanej úpravy veľkosti prvkov pri tejto veľkosti displeja.

Pri práci vo vonkajšom alebo presvetlenom prostredí oceníte aj matnú povrchovú úpravu. Tá zamedzuje odleskom od displeja. V minulosti matná úprava znamenala aj slabšie farebné podanie na obrazovke. Takisto sa dalo obávať aj horšej sýtosti prvkov. Tu sa nič také neprejavuje a vďaka 400 nitovému displeju máte jasný obraz.

Výkon s procesorom AMD

Výrobca tento model postavil na platforme AMD a využíva procesor Ryzen 5 7540U 3,2 ÷ 4,9 GHz s vlastnou grafickou kartou. Ide o integrovanú grafiku, ktorá nedosahuje výkonu profesionálnych herných kariet, avšak je podstatne výkonnejšia ako integrovaná grafika od Intelu v porovnateľných procesoroch. Výhodou je, že aplikácie, ktoré umožňujú grafické urýchľovanie, môžu byť rýchlejšie.

Táto konfigurácia je dimenzovaná hlavne tak, aby ste získali veľmi dobrý pomer, čo sa týka výkonu a zároveň aj výdrže na batériu. Podľa vykonaných testov má notebook pri kancelárskej práci reálnu výdrž takmer 6 hodín, čo je veľmi dobrý čas.

Z tohto je vidno, že notebook dokáže pracovať vo veľmi úspornom režime. Počas testovania sa spotreba notebooku pohybovala približne na úrovni do 40 W. Spravidla však hovoríme o úrovni na maxime 25 W pri kancelárskej činnosti. Toto je jasne úsporný notebook, pri ktorom sa netreba obávať zvýšenej spotreby ani pri zapojení do elektrickej energie.

Okrem toho pracuje vo veľmi tichom režime a dá sa povedať, že až na výnimky, kedy ho zaťažíte náročnejšími aplikáciami, ide o nehlučný notebook. Nameraná hlučnosť zo vzdialenosti 20 cm bola 46,1 decibelov. Pre lepšiu predstavu sa dá takáto hlučnosť charakterizovať ako jemne šumiaci ventilátor, ktorý nebude svojim zvukom nijako rušiť.

HP EliteBook 845 14inch G10Zdroj: TOUCHIT
HP EliteBook 845 14inch G10

Verdikt

HP EliteBook 845 G10 je už na pohľad pevný notebook, ktorý prináša priestrannú a dobre ovládateľnú klávesnicu nie je príliš hlučná, takže počas cestovania nikoho nebudete rušiť. Zároveň je podsvietená a odolná voči vode.

Vysokú pridanú hodnotu tvorí aj špecializované bezpečnostné riešenie od HP a množstvo drobností, ktoré notebook po technologickej stránke ponúka, či už v rámci úspory energie alebo špecializované navrhnuté reproduktory v spolupráci s Bang & Olufsen.

Cena: 1279 eur

Zapožičal: HPobchod.sk

Páči sa nám

  • Hliníkové spracovanie
  • Výkon a úspora energie
  • Tichý notebook
  • Displej 16:10, 400 nitov
  • Fyzický kryt kamery

Nepáči sa nám

  • Žiadne podstatné

Technické parametre

Model notebooku / ParameterHP EliteBook 845 G10
ProcesorAMD Ryzen 5 7540U 3,2 ÷ 4,9 GHz, 16 MB L3 cache (15 ÷ 30 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 64 GB)
Pevný disk512 GB SSD (max 2 TB)
Hlavný displej14″, IPS, AntiGlare, 400 nitov, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics, 512 MB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, DP 1.4, 2 × USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.1, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]316 × 224 × 19
Hmotnosť [kg]1,4
Zapožičalwww.hpobchod.sk
Cena (EUR s DPH)1279
Model / TestyHP EliteBook 845 G10
PCMark 10 – Kancelársky výkon5429
3DMark 11 – Herný výkon5489
VR Mark – Orange Roomnekompatibilný s AMD
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1390,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:39
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]17,54 – 418,63
Hlučnosť na vzdialenosť 20 cm [dB]46,1
Faktor mobility4,75

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.