Veľmi pekný konvertibilný notebook určený na prácu. Séria EliteBook je pre profesionálov, ktorí chcú nielen výkonný počítač, no vyžadujú podnikové funkcie. Ďalší z radu miniatúrnych EliteBookov je tu a splní vaše očakávania. Je tu viacero noviniek a my sme na ne boli zvedaví.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové telo v striebornej úprave vyzerá veľmi dobre, najmä pri čiernych klávesoch. Notebook má len 12,5″ displej a výrobca sa ho snažil spraviť najtenší, ako v danom čase vedel. Hrúbka 14 mm je fajn, no pri silnejšom tlaku na veko alebo základňu je počuť malé pukanie. Pravdepodobne nikdy nebudete notebook vyslovene skrúcať, no treba naň dávať pozor. Popri celkovo malých rozmeroch sa na klávesnici dobre píše, je priestranná a pomerne tichá. Dva stupne podsvietenia takisto nie sú na škodu.

Má štandardné rozloženie a pribudli tu tlačidlá na videokonferencie a telefonovanie. Je tu špeciálny softvér HP PhoneWise, ktorý si nainštalujete aj do telefónu s Androidom alebo iOS. Spojenie aplikácie a smartfónu je otázkou zadania a potvrdenia bezpečnostného kódu, ktorý si zariadenia vymenia. Potom môžete volať aj esemeskovať priamo z aplikácie ako aj zobrazovať notifikácie na smartfóne. Toto je šikovné rozšírenie.

Model notebooku / ParameterHP EliteBook x360 1020 G2
ProcesorIntel Core i7-7600U 2,8 ÷ 3,9 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskToshiba, 512 GB SSD M.2
Displej12,5″, dotykový, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, privátny filter
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB-C + Thunderbolt, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]290 × 204 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,107
ZapožičalHP Inc.

Kláves F2 obsahoval ďalšiu, naozaj neobvyklú funkciu. Volá sa HP SureView a je to vlastne ochranný filter na to, aby nikto nevidel, čo máte na displeji. Netreba lepiť žiadnu fóliu, stačí použiť klávesovú skratku a kedykoľvek si tento elektronický filter zapnete. Práca s filtrom sa hodí do kaviarne, do vlaku, na letisko alebo všade tam, kde chcete naozaj zvýšiť bezpečnosť vašich dát. Má to ale dve nevýhody. Vo vypnutom stave to vyzerá skôr ako klasický TFT panel, nie IPS. Najmä tým, že treba pohybovať vekom a nájsť správny uhol, presne ako na starých notebookoch. So zapnutým filtrom vyzerá obraz ako potiahnutý strieborno-sivou fóliou. Teda, je na situácie, keď potrebujete súkromie, nie na trvalú prácu.

Touchpad je výborný, rovnako ako čítačka odtlačkov na pravej strane opierky dlaní. Chválime aj pevný kĺb, ktorý udrží displej naozaj v akejkoľvek potrebnej polohe.

Výkon a hardvérová výbava

Intel Core i7-7600U 2,8 ÷ 3,9 GHz je procesor, ktorý dobre poznáme. Je výkonný a máme ho preverený v takých situáciách ako je strihanie a konverzia videa ako aj hromadná práca s obrázkami. HP nenechalo naozaj nič na náhodu a pridalo 16 GB RAM a 512 GB SSD disk. Na také malé telo je to naozaj výborná výbava a preto bude mnohých zdanie klamať.

Toto je počítač na virtualizované aplikácie a operačné systémy, na ťažkú prácu a ešte je nabitý technológiami. Napríklad aj infračervenou kamerou na rozpoznávanie tváre v rámci prihlasovania. Funguje vynikajúco, funkciu sme si obľúbili a uprednostnili pred použitím čítačky odtlačkov.

Notebook má veľmi úzke telo, čo je dôvodom orezanej výbavy portov. S dvomi USB-C konektormi a jedným HDMI si musíte vystačiť. Možno by sa zmestil aj jeden klasický USB 3.0 konektor, ale jeho nahradenie za HDMI chápeme z praktického hľadiska. Teda počítame s tým, že jedným USB-C (ktorýmkoľvek z nich) nabíjate notebook.

Model / TestyHP EliteBook x360 1020 G2
Kancelársky výkon – PCMark 103632
Essentials8260
Productivity6384
Digital Content Creation2467
Herný výkon – 3DMark 111712
Graphics score1545
Physics score4548
Combined score1527
VR Mark
Orange Room690
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1077,6
Access time [ms]0,061
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:04
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]30,1 / 35,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]31,7 / 39,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,58
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5

Veľmi sme ocenili funkciu rýchleho nabíjania, čo je umožnené najmä vďaka USB-C portu. Výhodou je, že máte väčšiu šancu tento notebook nabiť, než keby mal vlastný port. Za približne 30 ÷ 40 minút sa dostanete na polovicu kapacity batérie a ani veľmi nemusíte notebook šetriť na dosiahnutie tohto času.

EliteBook nie je len o výkone. Prioritou je bezpečnosť, a tak je tu chránený BIOS a funkcia HP Sure Start Gen a tiež súprava bezpečnostných nástrojov HP Client Security. Cez ne napríklad nastavíte to, aby sa do počítača nedal pripojiť hocijaký flashdisk a ukradnúť s ním vaše údaje.

Vzhľadom na to, že je to 12,5″ model, dobre sa používa aj v režime tabletu. Má príjemnú hmotnosť približne 1,1 kg a dobre sa drží v ruke. No a nesmieme zabudnúť na reproduktory Bang&Olufsen, ktoré patria medzi jedny z najlepších. Sú vhodné skôr na filmy, no zvukom sme boli veľmi príjemne prekvapení.

thumbs-up-icon

Výhody

  • spracovanie tela
  • pevný kĺb displeja
  • vynikajúca klávesnica
  • privátny filter ako súčasť displeja
  • vysoký výkon
  • bezpečnosť

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • horšie pozorovacie uhly displeja
  • chýba čítačka SD kariet

Cena: 2020 EUR

Zapožičal: HP Inc.

Verdikt

HP EliteBook x360 1020 G2 je špičkový pracovný nástroj, ktorý sa vám zmestí všade. Kto naozaj často cestuje a potrebuje super stroj do lietadla, vlaku, na malý kaviarenský stolík alebo na kolená, toto je dobrá voľba. Kvalitné spracovanie, pekný dizajn a odpovedajúce bezpečnostné funkcie robia tomuto modelu dobré meno.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.