Na konci roka sme sa stretli pri kávičke s riaditeľkou spoločnosti HP Inc pre Česko a Slovensko, Erikou Lindauerovou (EL). Začali sme otázkou, Ako hodnotia posledné tri kvartály roka 2019?

Erika Lindauerová, HP Inc.

Erika Lindauerová, HP Inc. pre ČR a SR

EL: Nuž, máme a celkom dobre. HP je jednotka na Slovensku v obidvoch našich segmentoch. Teda aj v osobných počítačoch a aj v tlačiarňach. Z hľadiska hodnoty je samozrejme PC-čkový trh výrazne väčší ako trh s tlačiarňami. Komerčný segment má pritom mierne stúpajúci trend ale klesá consumer segment a z toho nie sme nadšení.

TI: Kde ste narástli najviac?

EL: Najviac sme narástli v tlačiarenskom segmente v A3 formáte. Tu sme v treťom kvartáli dosiahli cez 23 % podiel na trhu. Zaujímavé sú aj naše produkčné zariadenia, teda 3D tlačiarne. Existuje mono verzia a tiež aj farebné produkčné systémy. Tieto používajú na tlač produktov plast a tlačia hotové funkčné produkty. Tu existuje aj možnosť ďalšej povrchovej úpravy vytlačeného produktu. Do produkčnej výroby už vstupujú aj HP 3D tlačiarne na tlač produktov, ktorý základom je kov.

V A4 segmente by som rada upozornila na unikátnu tlačiareň HP Neverstop. Je to zatiaľ jediná laserová tlačiareň, ktorá nemá cartridge. Zásobník má kapacitu 5000 strán a dá sa priebežne dopĺňať. Neverstop existuje ako sólo tlačiareň ale už aj ako multifunkčné zariadenie.

TI: Čo herný sektor?

Naše Omen zariadenia sme teraz vynovili. Ich farebná kresba je teraz od oranžovo ružovej po červenú, základ je čierny. Veľmi dobre to vyzerá. My v HP si myslíme, že herný segment nie je určený len pre pár profíkov, ale herný systém dobre využije aj bežný človek, ktorý so chce oddýchnuť pri hrách. A tejto myšlienke sú aj prispôsobené naše predajné rady produktov. Máme herné notebooky, desktopy, príslušenstvo ale napr. aj batohy.

Konkrétne na hernom systéme zisťujeme spätnú väzbu od hráčov a podľa ich komunikácie aj upravujeme dizajn herných zariadení.

TI: Ako vyzerá vlajková loď medzi notebookmi?

EL: Áno, teraz prichádza Elite Dragonfly. Je to krásny notebook s najlepšími parametrami v magnéziovom tele a hmotnosťou pod 1 kg a hrúbkou okolo 7 mm. Jeho uhlopriečka má 13,3 palca a svietivosť displeja je až 1000 nitov. Prichádza aj v krásnej tmavomodrej farbe, otvorene povedané vyzerá lepšie naživo ako na fotke. Existuje aj verzia s väčšou batériou, ktorá poskytne celodennú výdrž.

HPDragonFly

HP Dragonfly (zdroj: NotebookCheck)

Chcem upozorniť na náš dôraz v HP na trvalo udržateľný rozvoj a Dragonfly je vyrobený napr. aj z plastov z mora. Naše veľké recyklačné stredisko je zriadené na Haiti, kde sa zbierajú a triedia plasty z mora a  pripravuje sa všetko na ďalšie spracovanie. Len pripomeniem, že v HP už dlhodobo organizujeme aj zber prázdnych náplní do tlačiarní a tie sa spätne využijú na výrobu nových. Ochrana životného prostredia je pre nás naozaj dôležitá téma a sme radi, že časopis Newsweek ocenil toto naše úsilie a zaradil HP Inc na prvé miesto svojho rebríčka amerických najzodpovednejších firiem 2020.

HP Dragonfly (Zdroj biz360.tv)

V rámci duševného vlastníctva, ktoré máme v oblasti atramentových tlačiarní plánujeme naše poznatky využiť napr. pri farmácii, chemickom a kozmetickom priemysle. Súvisí so s presným dávkovaním kvapaliny do určeného priestoru.

TI: Môžete porovnať český a slovenský trh?

EL: Český a slovenský trh sú v podstate veľmi podobné, ale každý z nich má svoje špecifiká. Samozrejme, český trh je silnejší ako slovenský. Zaujímavé je, že sa vysoké percento produktov v oboch krajinách predá cez on-line obchody. Česi sú dokonca v takomto predaji v rámci Európy na prvom mieste a Slovensko je hneď na druhom. Naše produkty predávame predovšetkým cez partnerov.

TI: A na záver ako je to so servisom produktov so znakom HP?

EL: O servis je plne postarané. Máme pritom priamy servis a tiež ich realizujeme cez našich autorizovaných partnerov. Na konci roka sme pre naše prémiové notebooky radu OMEN, Spectre a ENVY, určené koncovému zákazníkovi, uviedli novú službu opravy na mieste. Zákazník teda nemusí pokazený notebook nikam nosiť a servis prebehne pohodlne u neho doma.

Za TOUCHIT sa rozprával Ondrej Macko

Viac o tlačiarňach HP

HP tlačiarne zamerané na lacnú tlač a ekológiu

Viac o HP Spectre360

HP Spectre x360 je super tenký biznis stroj

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.