Hewlett-Packard prináša riešenie pre svoje tlačové zariadenia. Bežne sú totiž pod útokom hackerov a slúžia ako slabý pod na prienik do firemnej siete.

Nové tlačiarne a multifunkcie pod značkou HP budú obsahovať zabezpečovacie prvky proti hackerom a útokom na zariadenia samotné. Okrem iného obsahujú aj špeciálny BIOS, ktorý sa nahradí zo záložnej kópie, akonáhle bude rozpoznaný útok na dané zariadenie. HP však pripravuje možnosť ochrany aj pre niektoré staršie série svojich zariadení.

IMAG0897

Zariadenia v internete

Keď si zoberieme, že v súčasnosti je približne 825 mld. zariadení pripojených do internetu, z toho zhruba 6 mld. telefónov, ide o poriadne veľké čísla. Oblasť tlače je pre správcov siete nevýrazná, nakoľko svoju ochranu sústredia priamo na počítače, tablety, telefóny alebo sieťové prvky ako routery, firewally alebo iné prvky v jednotlivých segmentoch siete.

printervspc

Tuan Tran (viceprezident a generálny riaditeľ divízie LaserJet and Enterprise Solutions HP) na tlačovej konferencii v Barcelone poukázal na jeden zaujímavý fakt a problém zároveň. Dnešné tlačiarne sa tvária ako bežné počítače. Majú sieťovú konektivitu, možnosti softvérových aktualizácií a slúžia ako vstupná brána do podnikovej siete. Okrem toho je tu viac spoločných faktorov. Majú CPU tak ako aj počítače, majú pamäť a tak isto aj ukladací priestoru, napríklad v podobe integrovaného HDD alebo zabudnutého flash disku v USB porte na tlačiarni. Pokročilejšie zariadenia majú aj klávesnicu takmer identickú, ako nájdete na počítačoch. A nemusia komunikovať len po kábli ale aj cez Wi-Fi. Skrátka otvorené vrátka ako vyšité.

Nová produktová línia

V súvislosti s touto problematikou prináša HP obnovenie zariadení vo svojej produktovej línii LaserJet a to od línie 200. Tú uviedli na trh na jar tohto roku, sériu 400 uvedenú na trh pred mesiacom a takisto aktuálne dostupnú aj sériu 500. Spoločných znakov je viac. Spoločným faktorom je však špeciálny toner topiaci sa pri nízkej teplote.

IMAG0989Ten sme si vyskúšali a na rozdiel od iných tonerov nám tento pripomínal tekutinu. Vzorka žltého toneru bola vo fľaštičke a pri hrkaní sme mali pocit, že ide o nejaký hustejší nápoj. Od tejto kľúčovej zmeny sa odvíjajú ďalšie spoločné znaky. Rýchlejšia tlač prvej strany o 46%. rýchlejšia tlač / kopírovanie po prebudení z režimu spánku a takisto zrýchlenie duplexnej tlače. Posledný typ tlače je zrýchlený najmä vďaka novému mechanizmu, kedy sa už počas otáčania tlačí ďalšia strana. Zrýchlenie sme mali demonštrované priamo na predstavení produktov. Keby sme nevideli výsledok priamo pred nami, takmer na 100% by sme podľa času úlohy odhadovali, že sa tlačil dokument iba na jednu stranu.

HPColorLaserJetMFPM577dn_left_nowat

HP Color LaserJet MFPM577dn

V malej kancelárii nemusia byť tieto výhody tak badateľné, ako pri väčšom počte pracovníkov. Práve vyššia rýchlosť z úsporného režimu má dve sekundárne výhody. Prvá je, že nepotrebujete strácať čas stáť pri zariadení, ak teda počítame so zabezpečenou tlačou a verifikácii až kým ku zariadeniu prídete a priložíte kartu alebo zadáte PIN. Druhá výhoda je zníženie energetických nárokov na prevádzku počas celého roka. Bežne sa totiž stáva, že administrátori nastavia režim spánku na maximálnu hodnotu v počte hodín alebo ho úplne vypnú. Takže zariadenie nemá kedy prejsť do úsporného režimu a zbytočne spotrebuje viac energie, aj keď sa práve nevyužíva. Pár desiatok minút denne však dá značne vysoké čísla v rámci mesiacov a rokov.

Bezpečnosť

HP aktuálne ponúka tri bezpečnostné funkcie, ktoré vníma ako kľúčové. Ide o HP Sure Start. Práve táto funkcia overuje integritu BIOSu a verifikuje či nebol napadnutý. Whitelisting overuje vzťah medzi zariadeniami, ktoré sa chcú na tlačiareň pripojiť za účelom nahratia legitímneho firmvéru. Takto sa bráni proti zavedeniu falošných dát a kontrolou nad zariadením, ktorú by následne nebolo možné rozpoznať.

Tretia technológia je Run-time intrusion detection, ktorá kontroluje firmvér aj BIOS zariadenia a v prípade narušenia sa zastaví tlač alebo iné vykonávanie úloh a pošle hlásenie emailom alebo iným spôsobom upozorní o narušení zariadenia.

Funkciou HP Sure Start nájdete aj v počítačoch značky HP. Približne pred dvomi rokmi začali s touto funkcionalitou v osobných počítačoch. V súvislosti s ochranou je dôležitá aj funkcia upgradovania firmvéru, ktorú HP uviedlo v roku 2010. Keďže HP pripravuje svoje zariadenia do podnikov, kde je potrebné spracovať nie pár kusov ale stovky až tisícky zariadení, bolo by nereálne každé konfigurovať samostatne. Najmä ak zohľadníme potrebu jednotnej konfigurácie medzi vzdialenými pobočkami. Nástroj na takúto správu sa volá HP JetAdvantage Security Manager a okrem konfigurácia každého zariadenia umožňuje aj sledovanie ich stavu a samozrejme aj upgrade firmvéru.

Za pozvanie ďakujeme spoločnosti Hewlett-Packard

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.