Tlačiareň radu PageWide je novinkou v segmente atramentových zariadení do firmy. Používa inú technológiu tlače a rapídne inovovanú tlačovú hlavu. Je menšia, presnejšia a menej náchylná na poruchovosť. Aj preto HP dáva na tlačovú hlavu záruku až tri roky. Je to firemné zariadenie, dizajn tomu jasne napovedá. Ak máte ešte stále predsudky voči atramentu vo firemnom prostredí, je načase sa ich nadobro zbaviť. Toto naozaj funguje.

Je celkom prirodzené, že pri novom modeli sa zvykne hovoriť aj o vyššej dosiahnutej rýchlosti na jednu stranu alebo na komplet viacstranových dokumentov. Inak tomu nebude ani teraz. Nie je to však rýchlejšou rotáciou papiera v zariadení. Zrýchlenie, a to vskutku citeľné, má na svedomí práve tlačová hlava. Je statická, nehýbe sa.

To znamená, že zariadením prechádza len papier. Tlačová hlava je dimenzovaná hlavne na rozmer predlohy. Pri verzii PageWide Pro 452dw je to na formát A4. Jedným priechodom papiera sa potlačia obe strany. Čiže aj duplex je výrazne rýchlejší. Jej rozmer je teda taký, aby pokryl kratšiu stranu formátu A4. Keď hovoríme o citeľne rýchlejších výsledkoch, myslíme tým 40 str./min. Výrobca upravil aj pohyb papiera, a tak jednu stranu vytlačíte za 3 sekundy. Už z nášho popisu princípu tlače je jasné, že údaj o rýchlosti platí pre čierny aj farebný režim tlače.

Takto vyzerá tlačová hlava s technológiou PageWide

Takto vyzerá tlačová hlava s technológiou PageWide

Výbava

Tlačiareň používa systém CMYK a nové kazety. Tie sú podlhovasté a majú výťažnosť do 3000 strán v kombinácii farebných zložiek a 3500 strán pre ČB tlač. Vo firme s väčším zaťažením prídu vhod atramentové kazety s výťažnosťou 7000 strán pre farebné atramenty a 10 000 strán pre čierny atrament. Je to zariadenie, ktoré je konštrukčne dimenzované na tlač do 43000 strán za mesiac. Zvládne aj 50 000 strán, no to je strop, ktorý by ste nemali v záujme výdrže zariadenia dosahovať pravidelne.

Rýchlosť je dôležitá, no pripojenie je v dnešnej dobe rovnako dôležitý parameter. Tlačiareň má všetko, čo potrebujete. Je tu USB aj ethernetový port a tiež Wi-Fi adaptér s podporou štandardov B/G/N. Práve takéto pripojenie sme si vyskúšali. Nastaviť ho nepredstavovalo žiadny problém. Zariadenie si nájde bezdrôtové siete, potom už len stačí zadať heslo na virtuálnej klávesnici.

Displej nie je dotykový, treba sa trochu pohrať s tlačidlami vedľa neho a písmená naťukať postupne. Podporované sú všetky známe cloudové spôsoby tlače a nechýba ani HP ePrint. To je služba, ktorá zaregistruje zariadenie v cloude a získa svoju unikátnu emailovú adresu. Ak ju poznáte, môžete do zariadenia poslať dokumenty na tlač cez email. Vytlačí sa email a tiež obsah príloh. V našom prípade sa email začal tlačiť asi 15 sekúnd po odoslaní z mobilu. Tlač wordovskej prílohy začal prilizne o tri minúty neskôr.

Zásobník má kapacitu na 500 listov a nechýba viacúčelový zásobník na špeciálne predlohy, napríklad obálky. K zariadeniu sa dá nadstaviť ešte jeden zásobník na 500 listov. Ocenili sme aj výstupný zásobník. Ten má kapacitu 300 listov, papiere sú potlačené smerom nadol a vychádzajú v hornej časti. Sú uložené stabilne, vyhnete sa teda potrebe rýchlo odoberať výtlačky, ktoré by boli inak porozhadzované po zemi.

Verdikt

HP PageWide Pro 452dw prináša zmysluplné inovácie v oblasti spôsobu tlače. Je to atramentové zariadenie vhodné na bežnú kancelársku tlač, pokojne na nej môžete vytlačiť aj fotografie. Podporuje rozlíšenie až do 2400 × 1200 dpi pri použití špeciálneho papiera. Cena tlače ČB strany vychádza na 1,22 centa. Farebná tlač vyjde približne na 4,90 centa. Ak zvažujete do firmy laserovú tlačiareň, zastavte sa, táto tlačiareň by mohla byť lepšia voľba.

Hodnotenie:
+ citeľné zrýchlenie tlače, kvalita kancelárskej tlače, konektivita, HP ePrint
– žiadne podstatné

Cena: 499 EUR
Cena veľkokapacitných kaziet: Farebná – 114,05 EUR; Čierna – 121,98 EUR
Zapožičal: HP Inc.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.