Počítač s otočným displejom nemusí vysať kompletne váš rozpočet. Má veľmi priaznivú cenu, aj keď je pravda, že na výbave sa trochu šetrilo. Keby mal tento konvertibilný notebook SSD disk, nemali by sme k nemu výhrady.

Vyhotovenie a používanie

Pointou je, že v princípe oceňujeme to, ako Pavilion x360 vyzerá. Telo notebooku je z plastu a hliníka. Veko aj spodná časť základne má však hliníkovú imitáciu. Opierka na dlane má hliníkový materiál. Neprehliadnuteľný touchpad je širokouhlý s predĺžením horizontálnej strany. Ideálne na rýchle ovládanie celej plochy displeja. Samostatné tlačidlá tu nie sú a treba použiť touchpad, ktorý v sebe integruje pravé aj ľavé tlačidlo myši.

Reproduktory sú umiestnené nad klávesnicou a výrobca aj v tomto prípade spolupracoval so značkou Bang&Olufsen. Hudobne sa dajú počúvať, ak máte miestnosť pre seba. Vhodné sú aj na hudbu. Páčil sa nám vstavaný ekvalizér, ktorý funguje aj po zapojení slúchadiel.

Model notebooku / ParameterHP Pavilion x360-14
ProcesorIntel Pentium 4415U 2,3 GHz, 2 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR4
Pevný disk1 TB HDD, 5400 ot. / min.
Displej14″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 610
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]335 × 227 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,753
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)629

Tým, že notebook má možnosť použitia nielen ako tabletu ale aj v ďalších stojacich režimoch, napríklad klávesnicou dole, sú tu gumové chrániče. Sú štyri a tvoria akési miniatúrne nožičky. Chránia základňu a klávesnicu. Kĺb displeja je pevný, aj keď pri väčšom otvorení sa už prejavuje typické „padanie“ displeja po zodvihnutí zo stola. V režime tabletu sme ho príliš nepoužívali. Predsa len hmotnosť nad 1,7 kg je už dosť veľká na to, aby sme ho takto držali v ruke.

Klávesnica má jednostupňové biele LED podsvietenie, nepatrí ale medzi najtichšie a pri písaní na nej sa ozýva ťukanie typické pre tvrdšiu konštrukciu uchytenia tlačidiel. Ocenili sme umiestnenie klávesov Home, End atď. do stĺpca úplne vpravo. Na druhú stranu nám ale chýbal pravý kláves Ctrl. Klávesnica je inak štandardná bez nejakých netypických súčastí.

Výkon a hardvérová výbava

Dobre, procesor Intel Pentium 4415U 2,3 GHz nám jasne hovorí, že toto nebude adept na najrýchlejší stroj. Pri bežnej kancelárskej práci nebude takým výrazným limitom, keďže je v konfigurácii s vyššou frekvenciou. Viac nám prekážal klasický disk. Tu však vnímame jeho prítomnosť dvojako. Počítač má kvôli tomu pomalší nábeh systému aj náročnejších aplikácií.

Model / TestyHP Pavilion x360-14
Kancelársky výkon – PCMark 102062
Essentials4381
Productivity3729
Digital Content Creation1459
Herný výkon – 3DMark 11932
Graphics score837
Physics score2855
Combined score805
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]95,2
Access time [ms]20,5
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:44
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]29,1 / 27,7
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]32,2 / 33,7
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,7
Odolnosť tela3/5
Dizajn4/5
Klávesnica3/5

Nepočítame, že budete takto ťažký notebook používať v rukách v režime tabletu príliš často. Ak áno, potom sa to dá, keď už máte aplikácie spustené. Čítate články, surfujete na webe, používate Facebook atď. Vďaka tomu ale máte k dispozícii 1 TB disk, teda viac priestoru. Navyše cena notebooku mohla zostať na čo najlepšej hranici. V prípade, že sa vám tento počítač zapáčil, máte možnosť si ho zakúpiť v konfigurácii s SSD diskom.

Notebook podporuje rýchle nabíjanie a na 90 % kapacity ho nabijete za 90 minút. To je fajn údaj, najmä keď cestujete a potrebujete využiť každú chvíľu, keď máte možnosť notebook nabiť.

Tento Pavilion je pri práci trochu počuť, ventilátor sa zvykne častejšie ozvať, jeho šum ale nie je nijako rušivý. Takisto ani disk vás svojím pohybom rušiť nebude. Dokonca ho výrobca umiestnil do tela tak, aby neprenášal vibrácie. Položením rúk na základňu ho nebudete vôbec cítiť. Aj tento model obsahuje chladenie HP CoolSense.

Hodnotenie
+ dizajn,
+ výborná cena,
+ kapacita disku,
– vyššia hmotnosť,
– pomalý otáčkový disk

Cena: 629 EUR
Zapožičal: HP Inc.

Verdikt

HP Pavilion x360-14 je fajn konvertibilný notebook. Má priaznivú cenu a bude sa vám páčiť aj konštrukčný a dizajnový spôsob. Vieme, že 1 TB disk je jedným z dôvodom nízkej ceny. Použitie v režime tabletu je ale menej pohodlné, tiež aj pre jeho vyššiu hmotnosť.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.