Dôvodom je nízky dopyt po počítačoch, notebookoch a tlačiarňach.

Spoločnosť HP je zatiaľ poslednou z palety veľkých technologických firiem, ktorá avizovala masívne prepúšťanie. Oznámila ho v správe o výsledkoch za 4. štvrťrok a fiškálny rok 2022.

Konkrétne má ísť o prepustenie 4000 až 6000 zamestnancov do konca fiškálneho roka 2025. Firma to deklaruje ako súčasť svojej širšej reštrukturalizácie, vďaka ktorej chce počas troch rokov ušetriť zhruba 1,4 miliardy dolárov.

V októbri minulého roka malo HP zhruba 51 000 zamestnancov, takže ak sa avizované prepúšťanie naplní, pôjde o 7,8 až 11,8 percenta všetkých pracovníkov.

Vo výsledkoch za 4. kvartál spoločnosť HP uviedla, že jej tržby za osobné počítače medziročne klesli o 13 percent. Predaj notebookov sa znížil o 26 percent, zatiaľ čo predaj kusov stolných počítačov klesol o tri percentá. Nižší záujem eviduje aj o svoje tlačiarne.

Prepúšťanie nedávno ohlásila i spoločnosť Meta, ktorá je materskou firmou Facebooku. Zbaviť sa má až 11 000 pracovníkov. Masívne prepúšťanie tisícok zamestnancov nedávno zrealizoval aj Twitter pod chaotickým vedením Elona Muska, časť z nich však už spätne naberá nazad. Prepúšťať by mala tiež spoločnosť Amazon, ktorá vraj zruší 10 000 pracovných miest. O prepúšťaní sa hovorí aj v Disney.

Zdroj: Endgadget.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.