Multimediálny notebook, ktorý sa dá využívať ako tablet a písať na ňom dotykovým perom. Má viacero príjemných vlastností, vrátane ceny. Tá odpovedá konkurenčným notebookom tohto konceptu. Páčilo sa nám použitie ôsmej generácie CPU Intel. Na výkone je to poznať.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové vyhotovenie je ako povinná jazda dnešných trendov. Notebook je vďaka tomu tenký, odolnejší a dá sa lepšie chladiť. Avšak zároveň je ťažší ako zliatina horčíka či iné materiály. Rovnako ako pri EliteBooku je použitá kamera HP TrueVision na rozpoznávanie tváre. Prihlásenie je rýchle a využívali sme ho takisto namiesto čítačky odtlačkov. Tá je v prípade tohto modelu umiestnená na bočnej hrane. Otázkou teda zostáva prečo je tu v takej nepraktickej polohe a na EliteBooku bola pekne na opierke na dlane.

Model notebooku / ParameterHP Spectre x360 13-ae005nc
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD M.2
Displej13,3″, dotykový, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, privátny filter
Grafická kartaIntel UHD Graphics 500
Porty1 × USB 3.1, 2 × USB-C, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]306 × 218 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,285
ZapožičalHP Inc.

Klávesnica má iný povrch a hoci je tichá, nemali sme z nej taký dobrý dojem na dotyk ako u biznis modelu tejto značky v našom teste. Tu sa navyše zmestil ešte stĺpec tlačidiel vhodných pri editácii dokumentov. Naopak, už tu ale nie sú tlačidlá na ovládanie hovorov v hornom rade. No a nezmestil sa tu pravý kláves Ctrl. Niekomu možno bude chýbať. Touchpad je extra rozšírený a dobre sa s ním obsiahne celý displej. Kĺb je pevný, takže nemáme modelu Spectre čo vytknúť. Použitie v režime tabletu už bude ťažšie, jednak je to rozmerovo väčší model a je ťažší.

Nový Spectre x360 má privátny filter, ktorého zapínanie sa presunulo na kláves F1. V tomto prípade sa nám jeho podanie javilo horšie. Bezpečný je, to bez diskusie. Vzhľadom na 13,3″ uhlopriečku sme videli odlesky na okrajoch displeja podľa toho, ktorú časť (pravú alebo ľavú) sme mali bližšie k očiam.

Výkon a hardvérová výbava

V tomto prípade výrobca použil poslednú generáciu svojich procesorov a stredný model Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz. Kapacita RAM je štandardných 8 GB a úložný priestor v podobe 256 GB SSD disku je tak akurát. Full HD displej chráni sklo Gorilla Glass. Využijete ho práve pri písaní perom alebo použitím v režime tabletu.

Reproduktory sú umiestnené v spodnej časti a hrajú pomerne dobre. Opäť ide o výsledok spolupráce Bang&Olufsen. Na filmy perfektné, na hudbu menej. Avšak zvukové rozšírenie využijete po zapojení slúchadiel, čo veľmi odporúčame. V tomto prípade tu nájdete celkovo štyri reproduktory, dva v spodnej časti základne a dva nad klávesnicou. Je to aj z dôvodu variabilného použitia tablet/notebook.

Model / TestyHP Spectre x360 13-ae005nc
Kancelársky výkon – PCMark 103568
Essentials7572
Productivity5964
Digital Content Creation2731
Herný výkon – 3DMark 111715
Graphics score1533
Physics score5768
Combined score1480
VR Mark
Orange Room651
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1547,7
Access time [ms]0,05
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:10
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]32,9 / 41,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]34,1 / 45,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,02
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5

Portová výbava teraz obsahuje dva USB-C konektory. Obomi sa dá notebook nabíjať a na 90 % ho nabijete za 1,5 hodiny. Na opačnej strane, na ľavej hrane je USB 3.1 port. Tu je aj audiokonektor a podsvietené tlačidlo na zapnutie. Notebook nie je ani v záťaži príliš hlučný, viac sa ale zahrieva. K teplotám cez 40 °C sa dostanete bez problému po chvíľke vyššieho zaťaženia.

thumbs-up-icon

Výhody

  • tenké telo a pevné spracovanie
  • dotykové pero v balení
  • podsvietená klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Cena: 1289 EUR

Zapožičal: HP Inc.

Verdikt

HP Spectre x360 13 je pokračovateľom série Spectre v konvertibilnom vyhotovení. Je to dobre použiteľný notebook na multimédiá, prácu, ako aj využitie v režime tabletu. Prináša hlavne tenké telo, najnovšiu generáciu procesorov Intel a privátny filter.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.