Novinka pre hráčov bude dostupná v pripravovanej verzii Windows 11.

Diskutovať o tom, či je Windows 11 najlepšie riešenie na hry nemá v tejto chvíli zmysel. Systém sa musí najprv zabehnúť a hráči si vyskúšajú kompatibilitu hier v porovnaní s Windows 10. V zásade ale hovoríme o rozšírených možnostiach systému, ako napríklad DirectStorage.

Toto je funkcia z Xboxu a do Windows 11 sa dostala neskôr, teda s jeho príchodom. Microsoft ju pridal aj do Windows 10. V tomto je to zatiaľ vyrovnané. Rozdielom je ale Auto HDR, čo je podpora pre Windows 11 a monitory, ktoré podporujú HDR, avšak hry zatiaľ nie. Takto si dokážete zahrať s lepším podaním svetiel a tieňov aj tie hry, ktoré ešte nemajú tento režim hrania. Zväčša aj aj tak musíte v hrách zapnúť dodatočne.

Podľa rôznych porovnaní výkonu sa dá zatiaľ hovoriť o tom, že vyšší výkon prechodom na najnovší systému Microsoftu nezískate. Nová funkcia, ktorú sme avizovali na začiatku sa objaví v aktualizácii Windows 11 2022 update, označovanej aj ako 22H2. Informácia o zlepšenej podpore hrania v okne, sa objavila na blogu DirectX Developer Blog.

Ako je vidieť na obrázku, bude zapracovaná priamo do nastavení a mala by navýšiť výkon hier bežiacich v tomto režime. Zväčša používame celoobrazovkový režim, no nie vždy je to možné. Napríklad pri hraní starej hry Mafia II sa vám zobrazí v režime okna no bez jeho záhlavia. Niektoré hry nespustíte v natívnom rozlíšení monitora, najmä ak máte napríklad na tú dobu nepodporovaný pomer 16:10.

Microsoft chce priniesť lepšiu optimalizáciu z DirectX 12 aj do hier, ktoré využívajú DX11 a DX10. Účinok sa prejaví nižšou latenciou, no bude treba zladiť snímkovú frekvenciu hry s frekvenciou monitora alebo zapnúť funkciu V-Sync.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.