Zabezpečená komunikácia cez protokol HTTPS začína byť už štandardom pre všetky webové stránky. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejnia spoločnosť Google.

Pred rokom začal Google vyvíjať tlak na majiteľov webových stránok, aby prešli so svojimi stránkami na zabezpečený protokol HTTPS. Majitelia stránok si tak museli zakúpiť SSL certifikát alebo využiť bezplatný Let’s Encrypt, ktorý v súčasnej dobe podporuje už väčšina webových hostingov. Na výraznom náraste sa nepochybne teda podieľal práve tento bezplatný certifikát.

V súčasnej dobe tak ide až 64 percent dátového toku v prehliadači Chrome na operačnom systéme Android cez HTTPS, na rozdiel od stavu pred rokom, kedy to bolo len 42 percent. Výrazný nárast nastal aj na ďalších platformách, napríklad na Macoch stav vzrástol zo 60 percent pred rokom na súčasných 75 percent. Na Windowse to je z pôvodných 51 percent na aktuálnych 66 percent. Google zároveň oznámil, že 71 zo 100 top stránok používa už HTTPS.

Na náraste ma podiel aj to, že Google pred rokom začal vo svojom prehliadači Chrome označovať stránky bez HTTPS ako „Nezabezpečené“, čo v praxi znamenalo, že prehliadač neodporúčal svojim používateľom odosielať cez dané stránky heslá a iné osobné údaje. Na tlaku na používanie sa ale podieľa dlhé roky, aj spoločnosť Facebook, ktorá vyžaduje pre aplikácie pre svoju platformu využívanie zabezpečeného protokolu HTTPS. Rovnako je na tom, aj Apple, ktorý tiež už nejaký čas vyžaduje zabezpečenú komunikáciu v aplikáciách, ktoré vývojári robia pre operačný systém iOS.

Zdroj: TechCrunch

Značky: