Na to, aby sme si mohli vyskúšať sieť 5G, ktorá by bola v skutočne reálnej prevádzke, bolo treba cestovať do Monaka. Práve tu už niekoľko mesiacov beží sieť 5G a zatiaľ nie je ani osobitne spoplatnená. Jednoducho, ideálne prostredie na náš test.

Vybavení sme boli dvoma telefónmi Huawei Mate 20 X (5G) a od operátora Monaco Telecom sme dostali dve SIM s podporou 5G. Nič tak nebránilo, aby sme si rýchlosti v sieti 5G vyskúšali.

Monako nie je Slovensko

Ešte predtým sme hovorili s CEO Monaco Telecom, Martinom Péronnetom a zistili sme, že pokryť Monako vôbec nie je jednoduché. Je to veľmi členité a plošne malé územie. Musia sa tu teda vyrovnať napr. aj s presahom siete Orange France. Drvivá väčšina obyvateľov Monaka navyše používa iPhone a ten bude podporovať sieť 5G najskôr v roku 2020. Najčastejšie pripájaným telefónom do novej siete 5G je tak Huawei Mate 20 X (5G) a na druhom mieste je Xiaomi Mi Mix 3 5G. Očakáva sa aj nástup Samsung Galaxy S10 5G a Note10+ 5G.

Za vybudovaním siete 5G práve v Monaku je chuť mať niečo úplne nové, preto ani nebola na prvom mieste návratnosť investície. Za vybudovaním tejto siete je stretnutie monackého princa Alberta II. so šéfom spoločnosti Huawei. Princ bol od začiatku za to, aby Monako túto sieť malo medzi prvými na svete, a tak sa aj stalo. K podpisu zmluvy o spolupráci došlo v Pekingu ešte v septembri minulého roka. Do komerčnej prevádzky bola 5G sieť uvedená 10. júla 2019 za prítomnosti európskeho šéfa spoločnosti Huawei. Sieť beží výhradne na frekvencii 3,5 GHz. V otázke Zdravie a 5G treba podľa šéfa Monaco Telecom spolupracovať s vládou a tiež na európskej úrovni. Zatiaľ nebol preukázaný žiadny vplyv na ľudské zdravie.

Slávnostné spustenie siete 5G do prevádzky

Priemerný používateľ siete Monaco Telecom prenesie za mesiac viac ako 3 GB dát, konkrétna hodnota veľmi závisí od veku. Balíček dát 50 GB tu stojí 26 eur, SMS a volanie nie sú v tomto balíku obmedzené. Znamená to, že u niektorých slovenských operátorov sú dáta drahšie ako v Monaku, kde však platia celkom iné úrovne cien napr. za ubytovanie.

Testujeme 5G a porovnávame so 4G

Jeden z dvojice telefónov sme v nastaveniach siete nastavili tak, aby mohol využívať len sieť 4G, druhému sme prenechali sieť 5G.

Prvý scenár bol zameraný na jednoduchý test s programom Speedtest. Je to často používaný program, aj keď o jeho objektivite možno v niektorých prípadoch pochybovať. Avšak poskytuje určitý obraz o tom, aké rýchle je vaše pripojenie.

Sieť 5G sa ukázala ako jednoznačne rýchlejšia, zhruba sme dosiahli 6-násobne rýchlejší prenos na sieti 5G. Hovoríme však o rýchlosti downloadu, upload bol na sieti 5G rovnaký alebo pomalší ako na 4G. Teoreticky sme mali dosiahnuť rýchlosť okolo 1000 Mbit/s, čo sa nám podarilo počas 4-hodinového testovania dosiahnuť len raz.

Údaje z rekordného výsledku testu Speedtest

Pokračovali sme ďalším scenárom, keď sme na oboch telefónoch v rovnakom nastavení sťahovali z Netflixu kultový film Pulp Fiction. Súbor mal veľkosť 699 MB. Na telefóne s pripojením 5G sme ho mali stiahnutý za 53 sekúnd, na telefóne pripojenom „len“ na sieť 4G to trvalo 3-krát dlhšie.

Posilnení rýchlosťou sťahovania sme sa pustili do hry PUBG Mobile, ktorú sme sťahovali z Google Play a mala objem viac ako 2 GB. Na telefóne s pripojením na sieť 5G bola doba stiahnutia hry na zhruba 27 % času, ktorý sme potrebovali pri telefóne s pripojením na 4G.

Porovnanie rýchlosti sťahovania s telefónom na 5G sieti (vľavo) a 4G (vpravo)

Na záver sme vyskúšali ešte sledovanie 360° videa v rozlíšení 8K na YouTube, vybrali sme konkrétne 360°, Angel Falls, Venezuela, Aerial 8K. Sledovanie videa na telefóne s pripojením na 5G bolo plynulé, bez obmedzenia. Avšak dosť podobný zážitok sme mali na telefóne s pripojením na 4G. Sieť 5G a jej kvality sa pravdepodobne prejavia aj pri prenose videa napr. pomocou programu Skype. Priebeh testu je najlepšie vidieť vo videu, nasnímajte QR kód na tejto strane.

Celkovo v nás nechala sieť 5G v Monacu veľmi dobrý dojem. Je bleskovo rýchla, výhodou je oneskorenie pod 1 ms.

Prečítajte si aj:

Prichádza 5G-pokalypsa? Aký (ne)majú 5G siete dopad na naše zdravie

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.