Vyplýva to z oficiálneho stanoviska Európskej komisie, resp. britskej vlády.

Huawei nebude vopred vylúčený z budovania 5G sietí na základe všeobecných regulácií na úrovni EÚ. Vyplýva to zo stanoviska Európskej komisie k novému dokumentu týkajúceho sa kybernetickej bezpečnosti v členských krajinách. Bezpečnostný manuál stanovuje štandardy implementácie 5G technológií v krajinách EÚ. Sprísnenie požiadaviek síce zrejme sčasti znevýhodní čínske technologické spoločnosti, no taktiež ich vopred nevylúči z výberového konania dodávateľov 5G infraštruktúry.

Rozhodnutie bolo ohlásené v čase, keď nemecký denník Handelsblatt zverejnil správu o údajnom dôkaze, že spoločnosť Huawei priamo spolupracuje s čínskymi bezpečnostnými orgánmi. Podľa správy pochádza táto informácia z tajného dokumentu Spojených štátov amerických, ktorý bol odovzdaný nemeckým bezpečnostným orgánom na konci minulého roka.

Huawei toto obvinenie oficiálne dementoval a tvrdí, že správa denníka Handelsblatt obsahuje nepodložené tvrdenia bez dôkazov. Podľa verejných zdrojov zatiaľ vysokí predstavitelia Nemecka, vrátane Angely Merkelovej, svoj postoj nezmenili. Huawei sa tak predbežne bude môcť uchádzať o zmluvu na budovanie nemeckej siete 5G.

Čínsky výrobca dostal povolenie na stavbu 5G sietí aj vo Veľkej Británii. Huawei na základe tohto povolenia vybuduje a bude prevádzkovať viac ako tretinu 5G sietí v UK. Podľa oficiálneho vyhlásenia britskej vlády budú môcť operátori využívať 5G infraštruktúru čínskeho výrobcu pri bežnej prevádzke prakticky bez obmedzenia. Výnimky sa budú vzťahovať len na siete slúžiace strategickým objektom, akými sú napríklad vojenské základne, jadrové elektrárne alebo sieťové jadrá.

Zdroj: TS Huawei

Prečítajte si aj:

Prichádza 5G-pokalypsa? Aký (ne)majú 5G siete dopad na naše zdravie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit