Najlacnejšie selfie tyčky na trhu dnes kúpite v cenách 4 až 5 eur. Na prvý pohľad sa zdá, že na tom nie je čo vymyslieť, takže všetky sú rovnaké a stačí kúpiť aj tú lacnú. Nie je to ale celkom pravda.

Produkt Huawei pekne ukazuje, ako sa líšia tie kvalitnejšie modely, za ktoré si musíte nejaké to euro priplatiť. Huawei AF15 stojí 20 eur, pričom kombinuje funkciu tripodu a selfie tyčky do jedného produktu.

V čom sa teda líši od tých lacnejších? V prvom rade samotnou kvalitou spracovania. Na rozdiel od lacných modelov za 5 až 10 eur máte naozaj pocit, že niečo v ruke držíte. Produkt nepôsobí rozknísane a vetcho, ale naopak pevne a to nielen na pohľad, ale aj na dotyk.

Rukoväť je síce plastová, ale vďaka povrchovej úprave je príjemná na dotyk. Nekĺže sa ani pri spotenej ruke, takže sa neobávate tyčku natiahnuť ani na výlete na visutom povrazovom moste či skalách.

Ako je to veľké, skladné a ako sa to roztvára?

Keď máte tyčku zloženú v poličke, batohu alebo kabelke, je dlhá 18 cm. Jej čeľusť je pekne sklopiteľná, pričom sa po otočení zahryzne do rukoväte, takže dosiahne hrúbku maximálne 5 cm (pri rukoväti 3 cm). So svojou váhou 165 g tak v ruksaku či prípadne kabelke nie je veľký problém.

Výsuvná časť zložená zo 6 segmentov má 45 cm, čo sa v praxi prevtelí do maximálnej, zhruba 60 cm vzdialenosti telefónu od vašej ruky, ak tyčku držíte končekmi prstov na úplnom konci rukoväte.

Kĺb čeľuste na telefón je pravdaže možné otáčať o 360°, avšak pevné záseky má len v štandardnej prednej a zadnej polohe. Na ostatných hrozí mierny pohyb pri chôdzi. To ale nie je kritika, pretože čiastočné otočenie nie je potrebné takmer nikdy (mierne pootočíte radšej svoje zápästie).

Skvelou vlastnosťou je tripod. Tyčku môžete položiť na zem a jej rukoväť rozprestrieť do stabilnej trojnožky, pričom ju môžete ešte vystužiť stredovou osou. Trojnožka sa nikdy sama náhodne neotvorí, čím sa líši od „pavúčich modelov“, ktoré sú trojnohé vlastne nonstop a sú v prvom rade tripodom a až následne selfie tyčkou.

Pri bežnom používaní sa skrátka tyčka správa, ako keby žiadny tripod neobsahovala. Stačí ale vloženie prstu do otvoru na jej spodku a roztiahnete magnetický kontakt, čím sa rukoväť rozvetví.

Maximálna výška od zeme ktorú dosiahnete je 63 cm (stred telefónu), teda zhruba niekde po stehná.

Na rukoväti sa nachádza v pružnej gumovej svorke ovládač (a takisto kompletná elektronika). Čiastočne drží v zovretí gumy a čiastočne magneticky. Nikdy tak náhodne nevypadne a jeho vyberanie je pritom stále rýchle a veľmi pohodlné, rovnako ako jeho vrátenie späť.

Ako sa spája, napája a kam dosiahne?

Tyčka sa spája iba bezdrôtovo pomocou Bluetooth 3.0, pričom podporuje zariadenia od Android 4.3 a vyššie a iOS 5.1 a vyššie. V zozname zariadení sa hlási ako AF15.

V režimu selfie tyčky je ovládacie tlačidlo s elektronikou súčasťou rukoväte a pohodlne ho stláčate palcom. Ak tyčku rozložíte na tripod, tlačidlo si skrátka ľahko vysuniete a držíte v ruke alebo schované vo vrecku. Má rozmery 3 × 2,5 cm.

Jeho súčasťou je ľahko vymeniteľná batéria CR2035 v cene 50 centov. Pri niekoľko mesačnom používaní sa nám ešte nevybila. Huawei udáva výdrž na viac ako 30 000 cvaknutí fotoaparátu. Ak tyčku budete používať denne, počítajte mesiace, ak len občas, počítajte s výmenou batérie raz za 1 či 2 roky. Je dostupná v bežných elektro obchodoch, takže žiadny problém ani na cestách.

Dosah v rámci tripodu určuje nielen elektronika tyčky, ale aj sila Bluetooth vysielača vášho telefónu. Nebude vás ale nijako obmedzovať. Pri našich testoch fotenie bez problémov fungovalo aj na vzdialenosť 25 metrov. To bohato stačí aj na fotenie skupiny 30 ľudí.

Praktickosť používania, výhody a slabiny

Tyčka sa používa výborne a rozdiel oproti lacným 5 eurovým ekvivalentom je cítiť. Pôsobí ako niečo, čo si fakt môžete kúpiť k smartfónu v podobe vlajkovej lodi, bez toho aby ste mali pocit, že na dovolenke v Karibiku obedujete dovezenú paštétu.

Čeľusť je z mäkšej gumy a telefón sa do nej relatívne pohodlne vkladá zatlačením jednou rukou tak, že držíte normálne rukoväť a nie že oboma rukami roztvárate držiak. Takisto je ho možné z nej vytrhnúť. Rozovretie tripodu je takisto veľmi ľahké, pričom, ak tyčku z pozície tripodu zdvihnete, nožičky sa sami okamžite zaklapnú.

Jednoduchosť vyberania tlačidla a reakcia nožičiek na zdvihnutie

Prvotné pripojenie funguje tak, že tlačidlo podržíte na zhruba 2 sekundy. Následne ho už nájdete v zozname Bluetooth zariadení a pripojíte sa. Potom už len otvoríte fotoaparát a tlačidlo veselo stláčate. Bez problémov si pri tom môžete dávať prestávky aj niekoľko desiatok minút. Tlačidlo sa síce uspí, ale spárovanie zostane zachované.

Jediná vec, čo tyčke chýba k dokonalosti je úplná obojsmernosť. Nakláňanie smartfónu funguje dopredu o prakticky celý rozsah 0 až 90°, ale dozadu už asi približne len na 25°, pretože čelusť narazí na kĺb. To znamená, že ak máte nasadený smartfón napríklad klasicky smerom dopredu a fotíte sa prednou kamerou, absolútne nič vás neobmedzuje. Ak sa rozhodnete odfotiť zadnou kamerou, čeľusť tyčky ľahko otočíte na kĺbe o 360 stupňov a fotíte sa na slepo kvalitnejším zadným fotoaparátom, avšak kvôli tomu, že telefón už nenahnete 45° uhlom k sebe, ale len tak zhruba na 25°, musíte sa viac snažiť a ruku kriviť. Ak by sa vám to nechcelo, musíte telefón z čeľustí vybrať a otočiť naozaj, čo je otravné.

To je však zrejme jediná slabina. Tyčka je vskutku podarená a vzhľadom na jej spracovanie a možnosti jej cena nie je vôbec prestrelená. Rozhodne ju teda odporúčame.

thumbs-up-icon

Výhody

  • rozumná cena vzhľadom na vlastnosti
  • kvalitné spracovanie
  • skvelá kombinácia selfie tyčky a tripodu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • len čiastočná obojsmernosť čeľustí

Cena: 20 eur

Dostupné: v čiernom a bielom vyhotovení (stránka výrobcu)

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.