Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technologická spoločnosť Huawei na konferencii MWC Šanghaj 2021 predstavila kompaktnú základňovú stanicu RuralStar Pro. V spolupráci s lokálnymi operátormi a vládami Huawei plánuje začať s výstavbou LTE v Ghane či Guinei.

Ich energetická spotreba je znížená vďaka solárnym panelom pripevneným na stranách antény a inštalácia netrvá viac ako 2 hodiny. Jednotlivé základňové stanice RuralStar poskytnú LTE signál až pre 85% populácie v oblastiach,  v ktorých predtým nebolo možné zaviesť internet alebo hlasové služby. Rýchlosť sťahovania dosiahne úroveň 30 Mbps.

David Guo, prezident produktovej línie bezdrôtových sietí Huawei, na MWC Šanghaj 2021 uviedol, že technológia RuralStar má slúžiť najmä v regiónoch s poddimenzovanou infraštruktúrou a v nepriaznivých  podmienkach. Je tiež reakciou na správu GSMA, podľa ktorej takmer 750 miliónov ľudí na celom svete stále nemá prístup k mobilnej sieti, zatiaľ čo 3,5 miliardy ľudí nemá prístup na internet. Prvé základňové stanice boli nainštalované v čínskej provincii Kuej-čou. Huawei teraz chystá aj spoluprácu s Orange Guinea a Ghanským investičným fondom pre elektronickú komunikáciu (GIFEC).

Abrahám Kofi Asante, riaditeľ GIFEC, uvádza, že fond plánuje v spolupráci so spoločnosťou Huawei v Ghane nasadiť viac ako 2 000 staníc RuralStar. Odhadovaný dosah je 3,4 milióna ľudí v 172 vidieckych oblastiach.  Miera mobilného pokrytia Ghany sa zvýši z 83% na 95%. Za výstavbu bude zodpovedný GIFEC a samotné sieťové služby budú prevádzkovať miestni operátori, ku ktorým poputujú všetky zisky.  Projekt už prebieha, nasadených je už viac ako 400 základňových staníc.  Návratnosť investícií sa odhaduje za menej ako tri roky. Podobná spolupráca by čoskoro mala začať aj v Guinei, kde Huawei uzavrel partnerstvo s operátorom Orange.

O RuralStar Pro

Technológia integruje bloky BBU, rádiové jednotky RRU a modem jedného modulu. Energetická spotreba jednej stanice je menej ako 120 W. Poskytuje aj možnosť dištančnej konfigurácie. D. Guo hovorí, že cieľom bolo výrazne znížiť náklady za prenos a nasadenie, ako aj urýchliť návratnosť investícií. Sieťové technológie na vidieku produkujú relevantné zisky zvyčajne až po 8 rokoch od inštalácie. To je dôvodom, prečo mnoho operátorov váha pri zavádzaní sietí v odľahlých vidieckych oblastiach.

Stanice RuralStar boli prvýkrát komerčne zavedené v dedine Maopo v provincii Kuej-čou, čo výrazne urýchlilo  digitalizáciu dediny. Údolie, v ktorom sa nachádza dedina Maopo je často hmlisté, čo komplikuje použitie mikrovlnných riešení. Ľudia preto kvôli telefonátom museli vystúpiť na okolité kopce.

Značky: