Huawei predstavil v Mníchove dvojicu nových vlajkových lodí. Reportáž z predstavenia nájdete v aktuálnom vydaní, rovno vám prinášame aj recenziu. Z dvojice noviniek sa štandardná verzia Mate 10 u nás nebude predávať, minimálne nie pod značkou Huawei. Všetku pozornosť na seba teda púta model Mate 10 Pro.

Ide o moderne a luxusne spracovaný telefón s obrazovkou s pomerom strán 18 : 9. Výrobca v tomto prípade použil OLED displej s podporou HDR10, ktorý má uhlopriečku 6 palcov a rozlíšenie Full HD+, teda 2160 × 1080 px. Niekto by možno preferoval vyššie rozlíšenie, avšak počas používania telefónu sme nikdy nemali problém s tým, že by nebol obraz dostatočne ostrý. Rámiky nad a pod displejom sú skutočne minimalistické a na prvý pohľad vidieť rozdiel aj pri porovnaní s minuloročným Mate 9.

Predná strana telefónu obsahuje selfie kameru s podporou fotenia portrétových fotiek so skrášlením a rozmazaním pozadia. Takisto tu nájdete slúchadlo, ktoré sa využíva aj pri prehrávaní hudby a LED diódu. Na spodnej hrane je štandardne umiestnený USB-C port a reproduktor. 3,5 mm jack telefón neobsahuje, vynahradzuje to redukciou v balení a priloženými USB-C slúchadlami.

Model telefónuHuawei Mate 10 Pro
Operačný systémAndroid 8.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
ProcesorKirin 970, 8-jadrový, max. frekvencia 2,4 GHz
Displej, počet fariebOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,0 / 1080 × 2160
Slot na pamäťovú kartunie
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, abgnac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx + 20 Mpx, f/1.6 / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, f/2.0 /Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 75 × 7,9 / 178
KonektorUSB-C
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]789
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score175126
PCMark for Android – Performance7107
3DMark Sling Shot Extreme – Total2941
Graphic2946
Physics2923
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Zadná strana je vyrobená zo skla a je pomerne náchylná na uťapkanie. Telefón sa tiež môže šmýkať, treba si dať pozor najmä na nerovnom povrchu alebo použiť priložený silikónový ochranný obal, ktorý je súčasťou balenia. Mate 10 Pro však vyzerá luxusne a štýlovo pôsobí aj duálny fotoaparát. Jeho vystupujúce objektívy lemujú samostatné rámiky, keď použijete ochranný obal, ich vystúpenie sa stratí. Pod fotoaparátom sa nachádza výborná a rýchla čítačka odtlačkov prstov.

Základom Huawei Mate 10 Pro je procesor Kirin 970, 6 GB RAM a 128 GB úložisko. Telefón neobsahuje slot na microSD kartu, avšak veľkosťou interného úložiska to vynahrádza. Huawei už na výstave IFA prezentoval nový procesor ako niečo revolučné, a to z toho dôvodu, že obsahuje zabudovanú neurónovú jednotku. Niečo podobné má aj Apple v iPhone 8, 8 Plus a iPhone X. Umelá inteligencia sa aktuálne prejavuje najmä pri fotení, dokáže analyzovať scénu a aplikovať ideálne nastavenia. Tiež sa využíva pri off-line prekladoch cudzích jazykov. Procesor sa výkonnostne radí medzi aktuálnu špičku.

Mate 10 Pro má tiež výborný fotoaparát, ktorý môže plnohodnotne konkurovať Galaxy Note8 či iPhonu X. Na našom webe nájdete detailný fototest a taktiež aj podrobnú recenziu telefónu. Plusové body dávame tiež za kráľovskú výdrž, ktorú poskytuje 4000 mAh výdrž a za PC režim, ktorý sa aktivuje po pripojení k monitoru.

Hodnotenie
+ výdrž,
+ kvalitný fotoaparát,
+ luxusné spracovanie,
+ odolnosť IP67,
– pre niekoho absencia 3,5 mm jacku a/alebo microSD karty,
– šmykľavejší chrbát

Cena: 789 EUR
Zapožičal: Huawei

Verdikt

Huawei Mate 10 Pro je výborne navrhnutá vlajková loď, ktorá ponúka modernú výbavu a má potenciál spopularizovať 6-palcovú uhlopriečku displeja.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit