Ako sa žije s prvým HMS telefónom, ktorý sa predáva aj na Slovensku?

Huawei začal na Slovensku predávať svoju minuloročnú vlajkovú loď, model Mate 30 Pro. Ten bol predstavený na jeseň, avšak kvôli chýbajúcim Google službám sa najskôr predával iba v Číne a do ostatných krajín expandoval veľmi pomaly.

Začiatkom februára sa tento telefón oficiálne dostal aj na Slovensko. Z hľadiska dostupnosti Google služieb sa za posledné mesiace nič nezmenilo a tak Huawei prišiel s vlastným riešením, ktoré nazýva Huawei Mobile Services. Skratka je HMS a preto sa Huawei telefóny bez Google služieb označujú ako smartfóny typu HMS, resp. HMS telefóny.

Huawei sa snaží, aby bol prechod z Google služieb na Huawei služby podľa možnosti čo najviac bezproblémový. Avšak aj napriek tejto snahe môžeme povedať, že Mate 30 Pro predstavuje nový svet. Jeho základom je síce veľmi dobre známy operačný systém Android 10 v úplnej verzii, avšak niektoré veci vo svete HMS fungujú trochu inak, ako ste zvyknutí. K tomu sa dostaneme neskôr.

Mate 30 Pro je nádherný kus hardvéru. V tomto smere vás nečakajú žiadne kompromisy, nový Mate robí svojmu výrobcovi dobré meno. Prakticky celú prednú stranu pokrýva 6,53-palcový displej s rozlíšením 1176 × 2400 pixelov. Obrazovka má pomerne široký výrez, čo je spôsobené technológiou 3D rozpoznávania tváre.

Huawei zabudoval do výrezu v Mate 30 Pro množstvo technológií. Je tu 32 Mpx predný fotoaparát, 3D senzor na meranie hĺbky, senzor osvetlenia a vzdialenosti a tiež aj senzor pohybových gest. Časť senzorov sa používa na bezpečné 3D odomykanie tváre a tvorbu portrétov s hardvérovým efektom rozmazania pozadia. Senzor gest sa používa na špeciálne bezdotykové ovládanie, ktorému sme však neprišli na chuť.

Bezdotykové ovládanie totiž umožňuje vykonávať niektoré základné úkony, ako je scrollovanie, pohybom ruky bez nutnosti dotýkať sa telefónu. Vo veľmi špecifických situáciách to môže byť užitočné, my sme sa však do takej situácie nedostali.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

Atypicky zakrivený displej

Displej je atraktívny aj výrazným zakrivením po bokoch. Vizuálne to vyzerá dobre, počas používania sme však kvôli extrémnemu zakriveniu veľmi zriedkavo zaznamenali nechcené dotyky. Nejde o častý jav, avšak aj tých pár dotykov je viac v porovnaní s nula nechcenými dotykmi v prípade displeja v P30 Pro s tradičným zakrivením. V jeho prípade sa nám to nestalo za celý rok používania ani raz. Nejde však o vec, ktorá by iritovala.

Huawei mohol vďaka veľmi zakrivenému displeju odstrániť aj hardvérové tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Nahradil ich softvérovými tlačidlami – na bok displeja stačí dvakrát zaťukať a po zobrazení hlasitosti pohybovať prstom hore alebo dole. Toto riešenie funguje spoľahlivo a je to šikovné technologické vylepšenie. Na druhej strane, ak ste boli zvyknutí meniť hlasitosť nahmataním bočných tlačidiel telefónu vo vrecku nohavíc, Mate 30 Pro budete musieť vytiahnuť, odomknúť a až potom zmeníte hlasitosť.

Taktiež nebude fungovať skratka na tvorbu screenshotov – napájacie tlačidlo + zníženie hlasitosti, na ktorú ste si možno zvykli z iných telefónov. Namiesto toho je možné použiť skratku Huawei telefónov – dvakrát zaklepať hánkou na displej alebo použiť rýchlu voľbu na tvorbu screenshotov z horného panela s rýchlymi nastaveniami.

Mate 30 Pro má nádherný displej s jasným podaním farieb. Čitateľnosť na slnku je bezproblémová a rovnako aj maximálny jas. V tejto cenovej kategórii nič iné ani nečakáme. Obrazovka tiež podporuje zobrazenie HDR obsahu, čo funguje pri prehrávaní lokálneho obsahu alebo napríklad v službe YouTube. Treba však využiť klienta tretej strany, my odporúčame aplikáciu NewPipe. Netflix si bohužiaľ kvôli chýbajúcej certifikácii nepozriete, nefungovali nám ani všemožné návody, ktoré sme našli na internete.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro s výrazne zakriveným displejom

Okrúhly fotoaparát a lesklý chrbát

Zadnej strane dominuje lesklý sklenený povrch a okrúhly štvoritý fotoaparát. Telefón sa dobre drží v ruke, prekvapujúco sa ani moc nešmýka. Snímač odtlačkov prstov je v displeji, funguje rýchlo a spoľahlivo. Reprodukcia zvuku má pomerne vysokú maximálnu hlasitosť, čo chválime. Na jej účel sa využíva primárny reproduktor na spodnej hrane a aj zabudovaný reproduktor v displeji. Plnohodnotnej stereo reprodukcii sa kvalita zvuku nevyrovná, avšak so zvukovým prejavom reproduktorov sme boli spokojní.

Základom Mate 30 Pro je procesor Kirin 990. Na Slovensku sa predáva strieborná verzia s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom, jeho rozšírenie je možné pomocou NM karty od Huawei. Telefón podľa očakávaní fungoval svižne a bez akýchkoľvek spomalení. Používateľský zážitok je na vysokej úrovni, zariadenie od Huawei v tomto smere ponúka rovnakú kvalitu ako vlajkové lode od Samsungu či Applu. Tak je tomu už niekoľko rokov, takže nič iné sme nečakali ani v tomto prípade.

Vo výbave telefónu sa nachádza 4500 mAh batéria, ktorá ponúka na dnešnú dobu už štandardnú výdrž na úrovni jedného dňa aj s dostatočnou rezervou. 40 W káblové a 27 W bezdrôtové nabíjanie potešia – na 40 W rýchle nabíjanie sme si zvykli už v prípade P30 Pro a jeho prínos oceňujeme vždy pri cestovaní alebo vtedy, kedy máme na nabitie telefónu iba pár minút. Je to naozaj praktická funkcia.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro a jeho lesklý chrbát

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Úvod, dizajn a výbava
2. strana: Dá sa žiť bez Googlu? a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit