Dá sa žiť bez Googlu?

V súvislosti s Mate 30 Pro sú najdôležitejšie pravdepodobne dve otázky – aký je život bez Googlu a ako tento telefón fotí? Začneme Googlom. Jeho absenciu si uvedomíte niekoľkokrát. Prvýkrát po zapnutí telefónu, keď si všimnete, že v jeho výbave sa nenachádzajú žiadne Google aplikácie. Gmail, YouTube či Mapy Google by ste po zapnutí hľadali zbytočne.

Druhýkrát si absenciu Google služieb uvedomíte o pár minút neskôr, keď si budete chcieť nainštalovať aplikácie z obchodu. Google Play vo výbave Mate 30 Pro samozrejme tiež nie je a tak vás Huawei odkáže na vlastný obchod AppGallery. Ten sa za posledné mesiace viditeľne zlepšil, pribudlo viacero aplikácií, ktoré používame aj my. Ešte stále však nie je na takej úrovni, aby nám plnohodnotne nahradil Obchod Play. A preto sme si nainštalovali obchod Aurora Store, ktorý odporúčame aj vám.

Tretíkrát sa chýbajúce Google služby prejavia takým spôsobom, že vás na túto skutočnosť budú upozorňovať aplikácie tretích strán. V lepšom a častejšom prípade sa iba zobrazí varovanie a aplikácia bude fungovať bez problémov. V horšom prípade sa objaví varovanie a do aplikácie sa neprihlásite alebo nebude fungovať synchronizácia cez Disk Google. Aj toto sa nám zriedkavo stalo.

Obchod AppGallery a mobilné služby od Huawei

Obchod AppGallery a mobilné služby od Huawei

Chýbať budú najmä bezkontaktné platby

Po dvoch týždňoch používania však môžeme povedať, že bez Google služieb sa dá žiť a existovať. Najťažší je samotný proces, kedy si budete do telefónu prenášať aplikácie zo starého zariadenia pomocou aplikácie Phone Clone, prípadne si ich budete inštalovať z Aurora Store a budete skúšať, či vám budú fungovať.

Následne, ak zistíte, že niektoré nefungujú, ako by mali, budete hľadať alternatívu. Celý tento proces môže potrvať 2 – 3 hodinky, avšak výsledkom bude telefón, ktorý vám ponúkne žiadanú funkcionalitu aj bez Google služieb – minimálne na úrovni používaných aplikácií.

Samozrejme, uznávame, že niekto toto nechce riešiť a chce mať Google služby v telefóne a rovnaký komfort, na aký si zvykol z iných Android telefónov. Tomu Huawei Mate 30 Pro nebudeme odporúčať a to aj napriek tomu, že existujú spôsoby, ako si Google služby nainštalovať. Nejde o nič zložité, avšak Google začal tieto postupy penalizovať a hoci si služby do telefónu nahráte, na druhý deň vám nemusia korektne fungovať.

Takže, ak sa rozhodnete pre Mate 30 Pro, pristupujte k tomuto telefónu tak, že budete žiť bez Google služieb. Dá sa to, treba sa však vzdať platenia cez Google Pay a svojich nákupov v Obchode Play, ak nejaké máte.

Ak vás zaujíma absencia Google služieb detailnejšie, do pozornosti dávame tieto články – Huawei Mate 30 Pro sme si šli kúpiť do PLANEO Elektro: Všetko, čo ste chceli vedieť o prvom Huawei telefóne bez Google služieb a Smartfóny radu P40 budú pre Huawei zlomové: Dokáže nahradiť Google služby? (KOMENTÁR).

Huawei P30 Pro a Huawei Mate 30 Pro

Vľavo Huawei P30 Pro s Google službami, vpravo Mate 30 Pro s Huawei službami

Tradične skvelý fotoaparát

Mate 30 Pro má vo výbave 40 Mpx hlavný fotoaparát, 40 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 8 Mpx teleobjektív s 3× optickým priblížením. Nechýba ani ToF senzor pre meranie hĺbky a efekt rozmazaného pozadia. Kvalita fotiek je špičková a Mate 30 Pro v tomto smere patrí k absolútnej špičke – či už ide o fotografie vo dne v noci a pomocou hlavného alebo ultraširokouhlého fotoaparátu.

Práve z hľadiska ultraširokouhlého fotoaparátu sme si všimli najvýraznejšie vylepšenie v porovnaní s Huawei P30 Pro. Tento fotoaparát zachytáva výrazne viac detailov a to aj v noci a pri slabom osvetlení. Na druhej strane sa o niečo zúžilo zorné pole, takže ultraširokouhlý fotoaparát je o niečo menej ultraširokouhlý ako v prípade ostatných telefónov.

Mate 30 Pro sme zatiaľ nestihli priamo porovnať so smartfónmi radu Galaxy S20, aktuálna situácia nám to komplikuje. Plánujeme však pripraviť fototest smartfónov radov P40 a Galaxy S20 a ak budeme mať telefón ešte k dispozícii, do testu zahrnieme aj Mate 30 Pro.

Testovaný smartfón chválime aj z hľadiska záznamu videa, v tomto smere sa Huawei postupne doťahuje na telefóny od Samsungu a Applu. Mate 30 Pro umožňuje záznam do 4K pri 60 fps, kvalita je veľmi dobrá. Výborná je tiež stabilizácia obrazu.

Odfotené pomocou Huawei Mate 30 Pro

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Úvod, dizajn a výbava
2. strana: Dá sa žiť bez Googlu? a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit