DxOMark práve zverejnil výsledky testu fotoaparátov novej vlakovej lode Mate 30 Pro.

Nie je príliš veľkým prekvapením, že aj tentokrát sa čínskemu výrobcovi podarilo so svojou novinkou zasadnúť na prvé miesto a posunúť mobilnú fotografiu na novú úroveň.

Celkovo Mate 30 Pro získal v teste fotoaparátov (foto + video) 121 bodov. Získal teda o štyri body viac, ako doterajší top fotomobil Galaxy Note10+ 5G. Za video Mate 30 Pro získal 100 bodov, čo radí tento smartfón taktiež na úplný vrchol. 

Spoločnosť DxOMark vo svojej správe poznamenáva niekoľko mimoriadne silných stránok, ktorými Huawei Mate 30 Pro disponuje. Celková expozícia je očividne vynikajúca, rovnako ako možnosti priblíženia a schopnosť fotografovať v noci. Výsledky testu upozorňujú aj na zásadné prepracovanie postprocesingu, čo vedie k vynikajúcim výsledkom v porovnaní s už vynikajúcim Huawei P30 Pro.

Pri prednom fotoaparáte sú detaily, ktoré však odhaľujú slabiny oproti konkurenčnému zariadeniu od Samsungu (93 bodov vs. 99 bodov). V každom prípade smartfón prešiel vylepšením vo viacerých oblastiach, ako napríklad pri videu, HDR a podaní farieb, čo ho v tejto testovanej oblasti zaradilo do TOP5.

Telefón pri fotografovaní pri slabom osvetlení už veľmi zriedka trpí na mierne zelený odtieň. Širokouhlý fotoaparát pri podaní detailov patrí k úplnej špičke, ale jeho celkový záber nie rovnaký ako pri konkurencii.

Pokiaľ zhrnieme všetky testované kategórie do jedného celku, tak Mate 30 Pro sa s prehľadom stáva (celkové skóre to dokazuje) najlepším fotosmartfónom. Koniec koncov, v približne 70 percentách všetkých testov DxOMark tento smartfón získal prvé miesto.

Napriek tomu, že Huawei Mate 30 Pro obsahuje rovnaký hardvér hlavného fotoaparátu ako model Huawei P30 Pro, dokázal sa vďaka novej technológii v kvalite výrazne zlepšiť. Vyplýva to zo zmien pri spracovaní fotografie. Spoločnosť Huawei tiež implementovala pokročilejšie techniky spracovania AI. Mate 30 Pro ponúka vo fotografiách mimoriadne nízky šum a obrovské množstvo detailov, ktoré zabezpečuje 40 Mpx fotoaparát. Výsledkom sú 10 Mpx fotografie. Je pomerne škoda, že v teste DxOMark sa neobjavili fotografie v plnom 40 Mpx rozlíšení.

Ďalšie významné zmeny vedú k lepšej reprodukcii farieb v HDR scénach, kde sa výsledky z P30 Pro často javili ako mierne vyblednuté. Výsledkom je teraz oveľa lepšie vyváženie bielej farby. 

Medzi teleobjektívmi Huawei Mate 30 Pro a P30 Pro existuje jedna významná zmena. P30 Pro ponúka 5× optický zoom, zatiaľ čo Mate 30 Pro sa vrátil späť k 3× optickému zoomu. Táto zmena však očividne vplýva na celkovo lepší používateľský zážitok.

Celý test fotoaparátov Huawei Mate 30 Pro si môžete pozrieť na odkaze nižšie.

Zdroj: DxOMark

Prečítajte si aj:

Huawei Mate 30 Pro oficiálne: Nová várka inovácií a nejasná dostupnosť na Slovensku

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.