Huawei predstavil svoju vlajkovú loď.

Huawei Mate 30 Pro je oficiálne na svete. Telefón ponúka 6,53-palcový zaoblený AMOLED displej s Full HD+ rozlíšením. Obrazovka má označenie Horizon Display a disponuje až 88° zaoblením. Je to najviac na trhu.

Displej má pomer strán 18,4:9 a vyžaruje o 25% menej modrého svetla. Huawei sa chváli aj jeho vysokým kontrastom a saturáciou. V obrazovke sa nachádza výrez, ktorý je o niečo menší v porovnaní s Mate 20 Pro a obsahuje ešte viac komponentov ako pred rokom.

Novinkou sú tiež dotykové bočné hrany, ktoré umožňujú napríklad zmenu hlasitosti. Tento koncept nie je úplne nový a sami sme zvedaví, ako spoľahlivo funguje v prípade Mate 30 Pro. Na tele sa teda nachádza iba jediné hardvérové tlačidlo – napájacie.

Výrez v Mate 30 Pro umožňuje 3D odomykanie tvárou aj ovládanie pohybovými gestami

Technologicky vyspelý výrez v displeji

Výrez v displeji v sebe integruje selfie fotoaparát, 3D senzor pre meranie hĺbky, pohybový senzor a tiež aj senzor na meranie okolitého svetla a vzdialenosti. Výrez tak vo výsledku umožňuje bezpečné 3D odomykanie telefónu tvárou a tvorbu kvalitných selfie fotiek s pokročilým efektom rozmazaného pozadia. Takisto umožňuje pohybové ovládanie bez nutnosti dotýkať sa obrazovky – napríklad pri scrollovaní obrazovkou.

V displeji sa tiež nachádza nová generácia snímača odtlačkov prstov. Vylepšenia v porovnaní s predchodcom neboli špecifikované, avšak očakávame rýchlejšie a presnejšie odomykanie.

Zadná strana telefónu zaujme štvoritým zadným fotoaparátom, ktorý má najnovšie okrúhly tvar. K dispozícii je 40 Mpx hlavný fotoaparát (f/1.6, OIS), 40 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát (f/1.8), 8 Mpx teleobjektív s 3× optickým priblížením (f/2.4, OIS) a 3D kamera pre meranie hĺbky.

Mate 30 Pro a jeho okrúhly fotoaparát so 4 senzormi

Zlepšenia sa dočkal najmä ultraširokouhlý fotoaparát a záznam videa

Huawei v prípade fotoaparátu vylepšil ultraširokouhlý senzor, ktorý teraz zhotovuje kvalitnejšie fotografie a to aj v slabom osvetlení. 3D senzor pre meranie hĺbky tiež umožňuje vytvoriť profesionálnejší efekt rozmazaného pozadia.

Hlavné inovácie v Mate 30 Pro sú najmä z hľadiska záznamu videa. Huawei pre tento účel optimalizoval 40 Mpx senzor, ktorý umožňuje záznam videa v 4K pri 60 fps a ponúka viacero pokročilých funkcií. Medzi ne patrí záznam superspomaleného videa pri 7680 fps v rozlíšení 720p, tvorba časozberného videa v 4K HDR+ a tiež aplikovanie efektu rozmazaného pozadia v reálnom čase.

Záznam videa sa tiež chváli kvalitnou stabilizáciou obrazu a vysokou kvalitou a to aj pri zázname v slabých svetelných podmienkach. Mate 30 Pro ponúka aj priamu podporu pre obľúbený gimbál DJI Osmo Mobile 3.

Huawei vylepšil najmä záznam videa

Rýchlejšie bezdrôtové nabíjanie a nejasná dostupnosť na Slovensku

Telefón poháňa procesor Kirin 990, vo výbave má 8 GB RAM a 256 GB úložisko. 4500 mAh batéria podporuje 40 W káblové a 27 W bezdrôtové nabíjanie – pred rokom to bolo 15 W. Huawei tiež zvýšil výkon reverzného bezdrôtového nabíjania, ktoré je až 3× výkonnejšie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Predpokladáme teda výkon na úrovni 7,5 W.

Mate 30 Pro má rozmery 158,1 × 73,1 × 8,8 mm a hmotnosť 198 gramov. Nechýba ani odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Mate 30 Pro využíva operačný systém Android 10 s nadstavbou EMUI 10, avšak bez predinštalovaných Google služieb. Od 26. septembra bude v predaji v Číne, cena telefónu je 1099 eur.

Dostupnosť novinky na Slovensku je zatiaľ neznáma. Slovenské zastúpenie spoločnosti Huawei nám potvrdilo, že Mate 30 Pro sa časom objaví aj na vybraných európskych trhoch, avšak predaj série Mate 30 na Slovensku nie je zatiaľ potvrdený ani vylúčený. Konečné rozhodnutie by malo prísť v najbližších týždňoch. Budeme vás o ňom informovať.

Huawei Mate 30 Pro má takzvaný Horizon Display s 88° zaoblením

Huawei Mate 30 Pro a jeho verzie

Zdroj: vlastné, Huawei

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Huawei predstavuje smartfóny radu Mate 30, inteligentné hodinky Watch GT 2 a ďalšie novinky

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit