Dá sa bez nich žiť?

Čiastočne áno, ale je to pomerne veľký zásah do komfortu dnešného používateľa. Najviac však budú chýbať aplikácie, ktoré zatiaľ nie sú dostupné v obchode AppGallery. Medzi ne radíme predovšetkým aplikácie viacerých bánk, alebo aj samotný Google Pay, ktorý postupne úplne nahrádza všetky natívne aplikácie na bezkontaktné platby.

Začnime však dizajnom, ktorý považujeme za skutočne luxusný. Hneď na prvý pohľad zaujme veľký 6,53-palcový displej s veľmi zahnutými a vysokými bokmi. Rámik smartfónu sa musel zúžiť na úkor displeja, ale aj v tomto prípade zostal smartfón príjemne tenký a pevný. Rovnako sa aj hmotnosť zastavila pod hranicou 200 gramov, čo však vôbec neprekáža pri pohodlnom používaní.

Podanie farieb a aj svietivosť displeja je na vysokej úrovni, no musíme akceptovať pomerne široký výrez v hornej časti displeja.

Mate 30 Pro zaujme aj na druhý pohľad (aj na tretí, atď. …), kedy smartfón navrhne krátky kurz ovládania hlasitosti, pretože vysoké zahnutie displeja umožnilo do bočnej steny umiestniť iba tlačidlo napájania, pričom tlačidlá na ovládanie hlasitosti sú softvérové (naľavo alebo napravo). Ich ovládanie je sprevádzané haptickou odozvou, ktorá imituje ozubené koliesko, takže nastavenie požadovanej úrovne hlasitosti po dvojitom poklepaní je presné, na čo sme si veľmi rýchlo zvykli.

Držanie je pohodlné, nakoľko bočný rámik je zarovnaný s displejom a ani z horného pohľadu ho nie je vôbec vidieť, čo budí dojem, že máme v ruke iba samotný Oled panel (FullHD+ rozlíšenie).

Pokiaľ sa pozrieme na softvérovú výbavu, tak je potešujúcou správou, že Huawei má pomerne dobre zásobený a stále rozrastajúci sa obchod AppGallery, správu cloudu, ale aj ďalších služieb. Tu to však končí a dosť razantne. Google aplikácie a služby skutočne chýbajú, aspoň zo začiatku používania. To samozrejme vieme obísť používaním webového prehliadača a tak pristupovať k väčšine Google aplikácií, ibaže to je asi tak pohodlné, ako keby sme jazdili na aute s 5 litrovým obsahom a s rovnako veľkou palivovou nádržou.

Všetko je na Googli

Pri Mate 30 Pro je to cítiť najviac, no nie je to až tak veľká prekážka, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Rokmi sme si zvykli, že aj spustenie nového smartfónu trvá iba krátky čas, pokým sa neposťahujú zálohy z cloudu, ibaže v prípade Mate 30 Pro sme nemali prístup k viacerým aplikáciám, ktoré denne používame. Aj keď sa niektoré z nich dali stiahnuť z alternatívnych zdrojov, iné sme jednoducho do Mate 30 Pro nedostali (zatiaľ).

Ovládanie 

Chod systému, spúšťanie aplikácií a vyladenie je fantastické, ale aj tu je cítiť, že používame zariadenie, ktoré síce má nainštalovaný OS Android, ale nemá vo svojej softvérovej výbave jeho kompletnú funkcionalitu. V ovládaní však ide iba o detaily.

Fotoaparát 

Áno, toto je hlavné lákadlo, prečo by sme chceli tento smartfón denne používať. Fotoaparát sa otvára rýchlo, a má aj veľa možností využitia od ultraširokouhlého objektívu, cez širokouhlý až po teleobjektív s 3× priblížením a až 30× digitálnym zoomom. 

Na prednej strane sa nachádza duálny 32 Mpx fotoaparát s 3D ToF senzorom, ktorý sa okrem merania hĺbky používa na biometrické overovanie. Môžeme potvrdiť, že odomykanie pomocou tváre je rýchle, čo platí aj o zabudovanej čítačke odtlačkov prstov v displeji.

Záver

Huawei Mate 30 Pro nás núti zamyslieť sa nad tým, do akej miery nás ovplyvňujú stereotypy. Potrebujeme skutočne Google služby, alebo sme si na ne iba zvykli a nechce sa nám hľadať alternatívy, ktoré ich dokážu nahradiť?

Pokiaľ patríte medzi dobrodružné typy a radi objavujete, tak Huawei Mate 30 Pro je skvelým tipom na vlajkovú loď. Musíme však podotknúť, že po výbere tohto smartfónu sa budete musieť aspoň na nejaký čas zmieriť s tým, že niektoré dlhodobo používané aplikácie (predovšetkým bankové) jednoducho nebudete mať v smartfóne nainštalované.

Alebo…, vyskúšajte jeden z návodov, ako dostať Google služby aj do Huawei Mate 30 Pro.

Technické parametre

Model telefónuHuawei Mate 30 Pro
Operačný systémAndroid 10, aktualizácia 1. 12. 2019
Formát SIM kartyNano SIM 2×
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,86 GHz, Kirin 990
Displej, počet fariebOLED, 16 miliónov, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,53 / 1176 × 2400 pixelov
Slot na pamäťovú kartuHuawei NM Card
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.1, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video40 (f/1.6) + 8 tele 3× (f/2.4) + 40 Mpx ultraširokouhlý (f/1.8) + 3D ToF, 4K 60fps
Predný fotoaparát / videoDual 32 Mpx, f/2.0, 26mm + 3D ToF, 1080p 30fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158.1 × 73.1 × 8.8 mm, 198 g
KonektorUSB-C, 40 W káblové + 27 W bezdrôtové nabíjanie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.