Nový Huawei Mate XT prekvapil cenou, je nižšia než sa očakávalo.

O telefóne s označením Huawei Mate XT sa rozprávalo skutočne dlho a týkalo sa ho aj množstvo únikov. Ide totiž o prvý tri-fold, ktorý sa objaví aj v komerčnom predaji a čínsky gigant tak v tomto smere predbehol konkurenciu. Mate XT je netradičným skladateľným smartfónom, nakoľko sa skladá z troch častí displeja a zároveň sa dá ohýbať v dvoch častiach. Bezpochyby však ide o prémiový model, ktorý si získal pozornosť nadšencov do nových technológií.

Nový Huawei Mate XT sa odlišuje od štandardných modelov typu fold najmä konštrukciou a displejom. V rozloženom stave má totiž displej 10,3″, celkovo tak pripomína tablet. Používať sa však dá aj v plne zloženom či čiastočne zloženom stave. Aj napriek nie príliš bežnej konštrukcii ale model neutrpel na výbave, pričom Huawei Mate XT disponuje až 5600 mAh batériou. Vďaka nej tak telefón nebude mať problémy s výdržou batérie, keďže väčší displej si bude vyžadovať aj väčšiu kapacitu batérie.

Huawei Mate XTZdroj: androidauthority.com
Huawei Mate XT

Počas tlačovej konferencie, na ktorej bol model predstavený, výrobca nespomenul čipset telefónu. Mate XT však pravdepodobne poháňa Kirin 9010, teda ten istý čipset, ktorý sa nachádzal aj v sérii Pura 70. Táto informácia zatiaľ nie je potvrdená, ale ak by tento model prišiel na trh s novým čipsetom, pravdepodobne by bol v rámci konferencie odprezentovaný.

Na zadnej strane smartfónu sa nachádza trojitá zostava fotoaparátov. Hlavný snímač má 50 Mpx, pričom ho dopĺňa 12 Mpx ultraširokouhlý a 12 Mpx teleobjektív s možnosťou optického priblíženia do 5,5x. Selfie fotoaparát telefónu zatiaľ nebol špecifikovaný. Známa je ale cena a dostupnosť tohto telefónu, ktorý bude v predaji zatiaľ len v Číne.

Huawei Mate XT bude v predaji už od 19 999 čínskych juanov, teda v prepočte cca 2550 eur v prípade verzie so 16 GB RAM a 256 GB interným úložiskom. Najdrahšou verziou je tá, ktorá má 16 GB RAM a 1 TB interného úložiska. V prípade tejto verzie zaplatíte v prepočte približne 3055 eur. V balení telefónu sa nachádza aj množstvo príslušenstva ako obal so stojanom, slúchadlá Huawei Freebuds 5, 66 W nabíjačka a 88 W nabíjačka do auta. Dostupnosť modelu mimo Čínu zatiaľ nie je známa, no ak by náhodou bol v predaji aj v Európe, cena by bola bezpochyby vyššia.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.