Huawei opäť potvrdzuje, že vie robiť kvalitné slúchadlá.

Huawei FreeBuds sú slúchadlá, o ktorých ste už pravdepodobne počuli, pokiaľ ste si v posledných rokoch kupovali nové bezdrôtové slúchadlá. Tento čínsky výrobca ponúka celkovo tri produktové rady – FreeBuds i, čo sú štuple s atraktívnym pomerom cena/kvalita v strednej triede, základné FreeBuds s kôstkovým dizajnom, ktorých piatu generáciu zhodnotím v tejto recenzii a FreeBuds Pro, čo sú štuple v prémiovom segmente bezdrôtových slúchadiel.

Základné FreeBuds sú kôstkové slúchadlá, ktoré boli v minulosti (niekedy) neprávom hanené za ich dizajn. Ten pripomínal Apple AirPods, avšak objektívne treba povedať, že tyčinkových slúchadiel by ste našli na trhu neúrekom. V prípade FreeBuds 5 sa Huawei rozhodol vyriešiť otázku dizajnu raz a navždy a výsledkom sú slúchadlá, aké ste doteraz ešte nevideli.

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

Futuristický vzhľad v tvare kvapky

Priznám sa, že popísať nový dizajn slovami, je pomerne náročné, takže odporúčam pozrieť priložené fotografie, aby ste získali lepšiu predstavu. Huawei ho definuje ako „futuristický vzhľad v tvare kvapky“ a tvrdí, že tento dizajn je výsledkom desiatok tisíc ergonomických simulácií a stoviek optimalizácií.

Z praktického hľadiska môžem potvrdiť, že slúchadlá sa nosia pohodlne – minimálne v mojom prípade to tak bolo. Sú ľahké, takže vám v ušiach nebudú prekážať. Treba si však zvyknúť na ich tvar. Keď som vymieňal v ušiach FreeBuds 5, AirPods 3 a Nothing Ear (stick), okamžite som pocítil rozdiel medzi slúchadlami od Huawei a zvyšnými dvoma a to v oblasti ucha medzi kozlíkom (po anglicky tragus) a protikozlíkom (antitragus). Práve tu je cítiť, že FreeBuds 5 sa v spodnej časti rozširujú. Avšak neprekážalo mi to a to ani počas dlhšieho nosenia.

Samotné slúchadlá majú rozmery 32,4 × 22, 8 × 17,6 mm a hmotnosť 5,4 gramu. Poteší odolnosť slúchadiel voči vode na úrovni IPX4.

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

Nabíjacie puzdro v tvare vajíčka

Atypický dizajn má aj nabíjacie puzdro, ktoré pripomína sčasti zrezané vajíčko. Jeho rozmery sú 66,6 × 50,1 × 27,3 mm, hmotnosť je 45 gramov. Puzdro sa pohodlne otvára, problém som nemal ani s vyťahovaním či vkladaním slúchadiel. A pripomienky nemám ani k prenášaniu slúchadiel v puzdre v malom vrecku nohavíc.

Na rozdiel od slúchadiel, puzdro nemá odolnosť voči vode. Na jeho tele si všimnete informačnú LED diódu, USB-C port na nabíjanie a párovacie tlačidlo na pravom boku. Kompletné nabitie puzdra trvá 40 minút cez USB-C port, resp. 240 minút bezdrôtovo. V rámci testovania som postrehol, že bezdrôtové nabíjanie vyžaduje precízne umiestnenie puzdra na podložku, v konkrétnej správnej polohe, aby sa nabíjanie aktivovalo.

Samotné slúchadlá sa v puzdre nabijú za 20 minút. K dispozícii je rýchle nabíjanie, ktoré po 5 minútach zabezpečí výdrž až 2 hodiny. Celková výdrž slúchadiel je na úrovni 5 hodín počúvania hudby bez ANC, resp. 3,5 hodiny s ANC. V kombinácii s nabíjacím puzdrom sa výdrž predĺži na 30 hodín bez ANC, resp. 20 hodín s ANC.

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

S množstvom technológií

Huawei FreeBuds 5 si zaslúžia pochvalu za kvalitu reprodukcie zvuku a za bohatú technologickú výbavu. V porovnaní s FreeBuds 4 prinášajú viacero dôležitých zlepšení, ako je podpora kodekov L2HC a LDAC a certifikácie od HWA a Hi-Res Audio Wireless. Prenosová rýchlosť zvuku dosahuje až 990 kb/s a podporujú audio 96 kHz / 24-bit HD. Slúchadlá podporujú aj kodeky AAC a SBC.

Podpora pre Hi-Res zvuk a kvalitnejšie kodeky sú vlastnosti, ktoré ocenia náročnejší používatelia. Zároveň ide o parametre, ktorými sa FreeBuds 5 odlišujú od zvyšku bezdrôtových slúchadiel s kôstkovým dizajnom – minimálne v súčasnosti. Na to, aby ste ich naplno využili, budete potrebovať zariadenie, ktoré tieto kodeky podporuje (LDAC podporujú dnešné smartfóny so systémom Android) a tiež aj zvukové súbory v zodpovedajúcej kvalite.

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

S aktívnym odhlučnením

Ďalšou odlišnosťou v porovnaní s väčšinou kôstkovým slúchadiel je technológia aktívneho odhlučnenia, ANC. Nie je to novinka a ako som zhodnotil aj v prípade FreeBuds 3, ktoré s touto technológiou debutovali, fyziku neoklamete.

Znamená to, že kôstkový dizajn nemá nikdy šancu dosiahnuť tak dobré odhlučnenie, ako ponúkajú štuple (napr. Huawei FreeBuds Pro 2), ktoré zapchajú zvukovod a ponúkajú pomerne výrazné pasívne odhlučnenie, ktoré následne ešte zlepší aktívne odhlučnenie.

Aj napriek tomu musím uznať, že FreeBuds 5 ponúkajú najlepšie aktívne odhlučnenie vo svojej kategórii, a že táto technológia má v určitých situáciách zmysel. Netvrdím, že kúpte si FreeBuds 5 kvôli ANC, avšak je to fajn pridaná hodnota, ktorú sa oplatí vyskúšať a myslím si, že ju budete využívať. Osvedčila sa mi pri cestovaní v električke, pri prechádzkach mestom a vo viacerých ďalších situáciách. Do lietadla však odporúčam zobrať štuple s ANC alebo slúchadlá cez hlavu.

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

Kvalita reprodukcie zvuku? Jedny z najlepších kôstok na trhu

Huawei FreeBuds 5 patria medzi najlepšie hrajúce kôstkové slúchadlá na trhu. Potvrdilo to aj moje testovanie a priame porovnanie s AirPods 3 a Nothing Ear (stick). FreeBuds 5 využívajú 11 mm duálne magnetické meniče, ich frekvenčné spektrum je od 16 Hz do 40 kHz.

V optimálnych podmienkach, kedy si môžete vychutnať počúvanie v tichom prostredí, vynikne pri počúvaní hudby množstvo detailov. Celkové podanie zvuku je čisté, výšky sú zreteľné, avšak nie sú prestrelené, a nechýbajú ani pomerne dobré basy – dvojnásobne na pomery kôstkových slúchadiel. Spomedzi trojice spomenutých slúchadiel som počas testovania FreeBuds 5 preferoval na počúvanie hudby práve novinku od Huawei.

Počúval som všemožnú hudbu od Hansa Zimmera cez Rammstein až po Dua Lipu a nezaznamenal som, že by mali slúchadlá problém s nejakým hudobným žánrom. Pustil som si aj klasiku Freestyler a jedna radosť počúvať 🙂

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

Spoľahlivé pripojenie k dvom zariadeniam a ďalšie funkcie

Huawei FreeBuds 5 umožňujú pripojenie k dvom zariadeniam súčasne. Počas testovania som ich mal spárované s viacerými zariadeniami, avšak najčastejšie boli pripojené k iPhonu a k Windows notebooku. Na notebooku som počúval hudbu, a keď na iPhone zazvonil prichádzajúci hovor, prijal som ho a slúchadla sa bez problémov a okamžite prepli na telefón.

Pochvalu si zaslúži aj celková kvalita a stabilita pripojenia. Prípadné krátkodobé výpadky sa objavili iba v prípade, že som zvolil na Android telefóne LDAC kodek a nastavil som preferenciu najvyššej kvality. V tomto režime sú slúchadlá náchylnejšie na rušenie okolitými Wi-Fi sieťami, avšak to sa týka všetkých zariadení v tomto režime.

Aplikácia Huawei AI Life je dostupná pre Android (stiahnite si ju TU) aj pre iPhone (stiahnite si ju v App Store). Android verzia aplikácie ponúka funkciu na správu pripojených zariadení, ktorú v iOS verzii nenájdete. Avšak aj napriek tomu môžete slúchadlá používať s dvoma zariadeniami súčasne.

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

Nastaviteľný ekvalizér a ovládanie gestami

V aplikácii Huawei AI Life nájdete aj možnosť zapnúť/vypnúť/prispôsobiť si nastavenie funkcie ANC. Novinkou je dynamický režim, ktorý automaticky nastavuje úroveň aktívneho odhlučnenia. K dispozícii sú dva stupne intenzity.

Nechýba ani nastaviteľný ekvalizér. K dispozícii sú tri základné režimy, avšak môžete si vytvoriť aj vlastné nastavenia slúchadiel. Odporúčam, ak si tieto slúchadlá kúpite, aby ste si aplikáciu Huawei AI Life nainštalovali a prebehli jednotlivé nastavenia. V závislosti od typu telefónu si tiež môžete aktivovať krátke oneskorenie zvuku, resp. si zapnúť funkciu, ktorá to bude automaticky nastavovať.

FreeBuds 5 ponúkajú ovládanie gestami. Poklepaním na slúchadlá môžete zastaviť prehrávanie hudby, prepínať sa medzi skladbami a prijať alebo odmietnuť prichádzajúci hovor. Pohybom po slúchadlách môžete regulovať hlasitosť.

Huawei FreeBuds 5Zdroj: TOUCHIT
Huawei FreeBuds 5

Verdikt

Huawei FreeBuds 5 sú excelentné slúchadlá. Hrajú skvelo a majú aj bohatú výbavu technológií, ktorou jasne vyčnievajú nad priamou konkurenciou v segmente kôstkových slúchadiel. Zodpovedá tomu aj cena, ktorá je 159 eur a veru, za tieto peniaze si kúpite aj výborné štupľové slúchadlá.

Treba si teda zvážiť, aký dizajn slúchadiel preferujete. Pokiaľ však vyberáte nové kôstkové slúchadlá, FreeBuds 5 patria k absolútnej špičke na trhu. A je fajn, že v ich prípade už nikto nebude riešiť, ako vyzerajú – respektíve, ak áno, tak kvôli ich unikátnemu dizajnu a nie kvôli tomu, že pripomínajú AirPods.

TIP REDAKCIE

Cena: 159 eur

Zapožičal: Huawei

Páči sa nám

  • unikátny dizajn
  • dobrá ergonómia
  • výborná kvalita zvuku
  • ANC má niekedy zmysel (hoci nedosahuje odhlučnenia v prípade štupľov)
  • podpora pre Hi-Res audio a LDAC
  • stabilné pripojenie
  • pripojenie k dvom zariadeniam funguje bezchybne
  • dobrá kvalita zabudovaných mikrofónov a celková kvalita počas telefonovania

Nepáči sa nám

  • dizajn nemusí vyhovovať každému
  • len priemerná výdrž batérie pri počúvaní so zapnutým ANC
  • Huawei AI Life pre Android treba stiahnuť manuálne, keďže v Google Play nie je

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit