Čínsky výrobca chce expandovať so svojim aplikačným obchodom aj do sveta počítačov.

Huawei predstavuje svoje notebooky radu MateBook obvykle vo februári. Nie je teda prekvapujúce, že portál Huawei Central priniesol informáciu, podľa ktorej by sme sa mali čoskoro dočkať predstavenia modelového radu pre rok 2021. 

Huawei predstaví vynovené modely MateBook 13 a MateBook 14 s procesormi Intel 11. generácie a ďalšími hardvérovými vylepšeniami. Spomína sa 16 GB RAM typu DDR4 a 512 GB SSD úložisko. K dispozícii by mala byť aj verzia s dedikovanou grafickou kartou GeForce MX450.

Rovnako bude oznámený Huawei MateBook X Pro 2021 s 11. generáciou procesorov Intel a grafickou kartou GeForce MX450. Nový model by mal byť energeticky efektívnejší v porovnaní s verziou pre rok 2020.

Kľúčovou novinkou nových notebookov má byť zabudovaný obchod AppGallery. Tento aplikačný obchod je základom Huawei smartfónov bez Google služieb a zdá sa, že čínsky výrobca s ním chce expandovať aj do sveta počítačov. Uvidíme, či bude AppGallery predinštalovaný vo všetkých MateBookoch pre rok 2021 alebo iba v modeloch, ktoré sú určené pre čínsky trh.

Rovnako bude zaujímavé sledovať, ako sa k novému obchodu postavia vývojári. AppGallery bude svojim spôsobom priamou konkurenciou, resp. doplnkom k obchodu Microsoft Store, ktorý do Windows 10 zabudoval samotný Microsoft. Ani Microsoft Store však zatiaľ nenaplnil svoj potenciál a množstvo vývojárov preferuje distribúciu svojich programov a aplikácií cez vlastné webové stránky.

Obchod AppGallery pre počítače si môžete pozrieť na prvom screenshote:

Huawei AppGallery pre počítače

Huawei AppGallery pre počítače. Zdroj: Huawei Central

Zdroj: Huawei Central

Prečítajte si aj:

Huawei MateBook X Pro 2020: Prémiový notebook s pridanou hodnotou (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit