Za 500 eur ponúka atraktívnu výbavu a pridanú hodnotu pre majiteľov Huawei a Honor smartfónov.

Huawei začal na Slovensku predávať svoje notebooky radu MateBook. V slovenských obchodoch momentálne nájdete tri modelyprémiový MateBook X Pro 2020, ktorý sme už v TOUCHIT testovali a jeho recenziu si môžete prečítať TU. Ďalším MateBookom na Slovensku je kompaktný 13-palcový model za 759 eur a portfólio uzatvára cenovo dostupný MateBook D 15 za 499 eur.

MateBook D 15 sa viditeľne snaží zaujať cenou, resp. pomerom cena/výbava. V tomto smere patrí medzi najatraktívnejšie modely v cene do 500 eur, hoci, v ponuke nájdete aj zariadenia iných značiek s takmer identickou výbavou a cenovkou. Pridanou hodnotou MateBooku tak ostáva praktické prepojenie so smartfónmi Huawei a Honor, ktoré sme chválili už v recenzii na MateBook X Pro 2020.

Aj najlacnejší MateBook na Slovensku má šasi z kovu a karbónu. Dizajn notebooku je elegantný, striebornú konštrukciu zdobí iba nápis HUAWEI na veku. Spracovanie notebooku je konštrukčne na veľmi dobrej úrovni – MateBook D 15 pôsobí odolne a šasi nevŕzga ani pri pokuse o zohýbanie.

V porovnaní s drahšími notebookmi si všimnete viacero detailov, v ktorých majú prémiové notebooky navrch. Avšak z používateľského hľadiska a vzhľadom k cene sme so spracovaním MateBooku D 15 spokojní. Hrúbka 17 mm je príjemná aj z hľadiska prenášania a to platí aj pre hmotnosť na úrovni 1,5 kg.

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook D 15

15,6-palcový matný IPS displej s tenkými rámikmi

MateBook D 15 má 15,6-palcový displej s tenkými rámikmi po troch stranách. Vďaka tomu dosahuje 87% podiel obrazovky k telu, čo považujeme za atraktívny parameter. Podobne ako v ostatných MateBookoch, aj v prípade modelu D 15 umiestnil Huawei webovú kameru do klávesnice. Z hľadiska súkromia toto rozhodnutie chválime, z hľadiska pohodlia pri videokonferencii je umiestnenie kamery v klávesnici diskutabilné – sníma vás totiž zospodu, čo nemusí byť vždy pohodlné.

Obrazovka notebooku ponúka rozlíšenie 1920 × 1080 pixelov a 60 Hz obnovovaciu frekvenciu. Maximálny jas je podľa výrobcu na úrovni 250 cd/m2, my sme namerali hodnotu 259 cd/m2. Merali sme aj pokrytie farebných priestorov a v tomto smere displej viditeľne zaostáva za výrazne drahšími modelmi – má 6-bitovú farebnú hĺbku a pokrýva necelých 60% farebného priestoru sRGB.

V rámci bežnej kancelárskej práce vás to nebude obmedzovať, avšak je zrejmé, že toto nie je notebook na profesionálnu úpravu fotiek. Dodajme, že obrazovka je matná a nedotyková. Pri pohľade zboku dochádza k miernemu skresleniu, avšak problémy s prípadným presvitaním podsvietenia sme si počas bežného používania nevšimli.

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook D 15

Pohodlná klávesnica aj touchpad

Klávesnicu v prípade MateBook X Pro 2020 sme si zamilovali takmer okamžite. MateBook D 15 má podľa očakávaní menej prémiovú klávesnicu, avšak zážitok z písania ostáva na vysokej úrovni. V segmente notebookov do 500 eur ju považujeme za nadpriemernú – niekomu však môže chýbať numerická klávesnica, ktorá absentuje. Aj napriek tomu, že priestor pre ňu by sa v klávesnicovej časti určite našiel.

Chválime kláves Fn, ktorý umožňuje prepínanie medzi dvoma stavmi. Buď sú aktívne funkčné klávesy alebo klávesy F1 až F12. Toto riešenie preferujeme v porovnaní s opakovaným kombinovaným stláčaním klávesu Fn – tak to majú riešené niektoré konkurenčné notebooky.

K touchpadu nemáme pripomienky. Je dostatočne veľký a podporuje viacprstové gestá na rýchle prepínanie sa medzi programami či ich minimalizovanie a zobrazenie pracovnej plochy. Pod touchpadom sa nachádza mierny výrez v spodnej hrane notebooku pre pohodlnejšie a rýchlejšie otváranie veka. V rámci tejto činnosti odporúčame pridržať klávesnicovú časť – v opačnom prípade sa môže stáť, že sa veko mierne pootvorí a následne sa nadvihne aj spodná časť notebooku. Môže to otravovať.

Zmienku si zaslúži napájacie tlačidlo. To je umiestnené vpravo od klávesnice a obsahuje zabudovaný snímač odtlačkov prstov. Ten nás prekvapil svojou spoľahlivosťou. Funguje lepšie ako podobné riešenia v drahších notebookoch konkurenčných značiek.

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook D 15

Všestranný výkon

MateBook D 15 sa na Slovensku predáva v konfigurácii s procesorom AMD Ryzen 5 3500U so zabudovanou grafickou kartou Radeon Vega 8, 8 GB RAM typu DDR4 a 256 GB SSD úložiskom. Túto konfiguráciu považujeme za viac ako dostatočnú pre bežné používanie a to aj výhľadovo do budúcnosti. A v cene do 500 eur ide o atraktívnu ponuku.

Huawei z určitého dôvodu rozdeľuje systémové úložisko do dvoch partícií. Videli sme to aj v prípade modelu MateBook X Pro a rovnaká situácia sa opakovala takisto v prípade MateBooku D 15. Partícia C: má kapacitu 80 GB, D: má 142 GB. Osobne preferujeme o niečo väčšiu systémovú partíciu, takže toto nastavenie sme si upravili po prvom spustení notebooku.

Z hľadiska výkonu nemáme k najlacnejšiemu MateBooku pripomienky. Bohato postačuje na bežnú prácu a tiež na hranie graficky nenáročných hier. Počas používania sme takisto nezaznamenali žiadnu neobvyklú situáciu, čo sa správania systému Windows alebo jednotlivých programov týka.

Výsledky meraní nájdete v tabuľke a treba poznamenať, že sa výraznejšie neodlišovali od hodnôt, ktoré sme namerali pri testovaní MateBooku X Pro 2020 s procesorom Intel Core i7 10. generácie. Samozrejme, v rámci niektorých úkonov si rozdiel všimnete a MateBook D 15 zaostáva za svojim drahších súrodencom aj z hľadiska výdrže batérie. V PCMark 10 sme namerali výdrž na úrovni 6,5 hodiny – MateBook X Pro 2020 vydržal o 4 hodiny dlhšie.

Huawei MateBook D 15

Adaptérom si nabijete aj smartfón

Súčasťou balenia je 65 W USB-C nabíjačka, ktorá nabije notebook z 0% na 100% v priebehu 1,5 hodiny aktívneho používania na výkon nenáročných aplikácií. V režime spánku nabijete 50% batérie v priebehu polhodiny.

Tento adaptér môžete použiť aj na nabíjanie Huawei smartfónov a ďalších USB-C zariadení. V prípade Huawei smartfónov je k dispozícii podpora SuperCharge nabíjania, avšak nie v pokročilej verzii s maximálnym výkonom na úrovni 40 W – iba v základnej 22,5 W verzii. To však bohato postačuje, rozdiel medzi jednotlivými verziami SuperCharge nabíjania nie je tak veľký, ako by ste si mohli myslieť na základe porovnania maximálneho výkonu.

K chladeniu nemáme pripomienky. Notebook pracoval väčšinu času takmer nehlučne. V rámci kancelárskej práce sa pohybovala teplota procesora na úrovni 40 až 50 °C. V prípade na výkon náročných aplikácií a hier sa teplota ustálila na 83 °C pre procesor a 63 °C pre grafický čip. Maximálne teploty dosiahli krátkodobo 91 °C pre procesor a 66 °C pre grafiku, avšak pomerne rýchlo klesli na už spomenutých 83/63 °C a tam sa držali.

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook D 15

Praktické prepojenie s Huawei/Honor smartfónmi

Huawei MateBook D 15 prináša pridanú hodnotu vo forme funkcií prepojenia so smartfónmi Huawei a Honor. MateBooky obsahujú predinštalovaný softvér PC Manager, ktorý slúži na správu systému, kontrolu ovládačov a zároveň zabezpečuje prepojenie s Huawei telefónmi. V praxi to funguje jednoducho – Huawei smartfón rozpozná Huawei notebook a požiada o pripojenie k počítaču. Ak to povolíte, smartfón sa bude automaticky pripájať k notebooku po jeho spustení.

V rámci testovania MateBooku X Pro 2020 sme ocenili viacero funkcií, ako je rýchle zdieľanie internetu, zrkadlenie obrazovky alebo presmerovanie videa a audia z telefónu do počítača v rámci telefonických hovorov a videohovorov. Takmer všetky spomenuté funkcie ponúka aj MateBook D 15, avšak našli sme zopár rozdielov.

Funkciu zdieľania internetu nám MateBook D 15 neponúkal a rovnako ani záznam obrazovky počítača priamo zo smartfónu. Táto funkcia je k dispozícii iba pre MateBooku s procesorom od Intelu. Zrkadlenie obrazovky je dostupné v závislosti od vášho smartfónu – vlajkový P40 Pro túto funkciu ponúka, cenovo dostupný P40 lite nie.

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook D 15

A presmerovanie videa a audia z telefónu do počítača sme mohli využívať až po manuálnom nainštalovaní novšej verzie programu PC Manager. V notebooku je verzia 10.0.5.51 a hoci kontrola aktualizácií hovorila, že máme najnovšiu verziu, na webe Huawei sme našli aktualizovaný PC Manager, ktorý pridáva aj funkciu presmerovania audia/videa.

V kombinácii s P40 Pro oceňujeme, že zrkadlenie obrazovky prirodzene podporuje aj používanie klávesnice počítača, pomocou ktorej môžete odpisovať na správy vo vašom telefóne. Rovnako je možné používať Drag and Drop prenos súborov medzi počítačom a telefónom. Funguje to v oboch smeroch a ide o skvelú funkciu, ktorú by sme v rámci našej profesie využili na služobných cestách.

V prípade P40 lite a aj drahších modelov môžete využiť rýchly prenos súborov. Ten je možné aktivovať aj priložením telefónu k NFC nálepke na notebooku – najskôr je však potrebné aktivovať zrkadlenie obrazovky, resp. telefón pripojiť k notebooku. Ďalšie priloženie k nálepke vyvolá prenos súborov. Ten je veľmi rýchly. K dispozícii je tiež cloudová schránka medzi zariadeniami. Text, ktorý si skopírujete do schránky v počítači, môžete takmer okamžite použiť vo vašom telefóne a naopak. Podmienkou je pripojenie do internetu.

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook D 15

Verdikt

MateBook D 15 ponúka výbavu, ktorú môžeme definovať ako potrebný základ. Prináša ju v elegantnom dizajne a s pridanou hodnotou vo forme prepojenia so smartfónmi Huawei a Honor. Z hľadiska pomeru cena/výbava patrí tento notebook k tomu lepšiemu, čo aktuálne nájdete v kategórii do 500 eur.

MateBook D 15 sme počas testovania používali dva týždne a nenašli sme výrazné nedostatky, ktoré by nám zhoršili používateľský zážitok. S notebookom sa nám pracovalo veľmi dobre, poradil si so všetkými úlohami aj nenáročným hraním. Z hľadiska prenášania by sme subjektívne preferovali kompaktnejší model (napr. MateBook 13), avšak s cenovkou 499 eur môžeme tento notebook odporučiť.

Huawei MateBook D 15

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Elegantné spracovanie
  • Kvalitná konštrukcia
  • Atraktívny pomer cena/výbava
  • Spoľahlivý snímač odtlačkov prstov v napájacom tlačidle
  • Tenké rámiky okolo displeja

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Nepraktický uhol, pod ktorým sníma webkamera
  • Slabšia vernosť podania farieb
  • Priemerná výdrž batérie
  • Nadvihnutie notebooku pri otváraní veka

Cena: 499 eur
Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Zapožičal: Huawei

Technické špecifikácie:

ModelHuawei MateBook D 15
Displej15,6″, IPS, 1920 × 1080 px, 60 Hz
CPU / GPUAMD Ryzen 5 3500U / AMD Radeon Vega 8
Operačná pamäť / Úložisko8 GB DDR4 / 256 GB SSD
KonektivitaUSB-C, USB 3.0, 2× USB 2.0, HDMI, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť358 × 230 × 17 mm / 1,53 kg
Cena499 eur
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test3 221
PCMark 10 – Aplikácie7 340
PCMark 10 – Rýchly SSD test1309 / 160 MB/s
3DMark – Night Raid / Stabilita8389 / 98,3%
Cinebench R201 455
Výdrž batérie – práca (50% jas) / video (max. jas)6:26 / 3:58
Test – Displej
Minimálny / maximálny jasod 3 do 259 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov58,6% sRGB, 41,8% Adobe RGB, 43,1% DCI P3

Prečítajte si aj:

Huawei MateBook X Pro 2020: Prémiový notebook s pridanou hodnotou (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit