Huawei začal na Slovensku predávať svoje notebooky radu MateBook. Vlajkovou loďou je MateBook X Pro 2020, ktorý ponúka prémiové spracovanie, špičkovú výbavu a tomu zodpovedajúcu cenu na úrovni takmer 2000 eur.

Huawei MateBook X Pro 2020 je nádherný kus hardvéru. Dizajn je minimalistický, celokovové šasi zdobí nápis Huawei. Ďalšie estetické prvky nečakajte, avšak ani nie sú potrebné. MateBook X Pro vyzerá skvelo a prémiové spracovanie si zachováva aj po otvorení veka. Hlavným lákadlom je najmä vynikajúci displej s uhlopriečkou 13,9 palca a rozlíšením 3000 × 2000 pixelov.

Obrazovka pokrýva 91% tela, čo na pohľad vyzerá veľmi atraktívne. Je to zásluha tenkých rámikov po troch stranách displeja. Rámik pod displejom je o trochu väčší, ale v porovnaní s konkurenciou patrí k tým najmenším na trhu. Displej je typu LTPS a v našom teste sme namerali maximálny jas na úrovni 411 cd/m2, takmer 100% pokrytie priestoru sRGB, 70% pokrytie priestoru Adobe RGB a 73% pokrytie priestoru DCI P3.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro 2020

Kvalitu obrazovky chválime, poskytuje jasné a živé farby, vysoký maximálny jas a tiež podporu technológie HDR. Displej je lesklý, čo môže niekomu prekážať pri práci. Multimédia však subjektívne vyniknú lepšie. V porovnaní s väčšinou notebookov je k dispozícii aj softvérový nástroj na zmenu teploty farieb a aktivovanie filtra modrého svetla. Niekto možno tento nástroj ocení.

Obrazovka je hlavným lákadlom tohto notebooku – z hľadiska kvality a tiež aj tým, že pokrýva už spomenutých 91% tela. Kvalitné vizuály dopĺňa aj nadštandardné audio. Vo výbave notebooku sú 4 reproduktory, ktoré poskytujú veľmi slušný základ na sledovanie videí a počúvanie hudby. Maximálna hlasitosť je viac ako postačujúca a chválime aj celkové podanie zvuku, nechýbajú ani basy. K dispozícii je 3,5 mm jack, ak by ste preferovali slúchadlá. Reproduktory však notebooku nerobia hanbu.

Huawei MateBook X Pro 2020

Huawei MateBook X Pro 2020 a zrkadlenie videohovoru zo smartfónu

Výborná klávesnica aj touchpad

Huawei v prípade MateBooku X Pro 2020 výborne zvládol všetky potrebné základy. Platí to aj pre klávesnicu, ktorú subjektívne považujeme za jednu z najpohodlnejších, ktoré sme v posledných mesiacoch používali. Je trošku hlučnejšia, avšak ocenili sme veľkosť klávesov, vzdialenosť medzi nimi a tiež aj spätnú väzbu pri ich stláčaní. Klávesnica samá o sebe by bola pre nás dôvodom, aby sme tento notebook používali dlhodobo.

Praktické je, že podobne ako v zariadeniach Surface od Microsoftu, sa môžete medzi funkčnými klávesmi a klávesmi F1 až F12 prepínať jedným stlačením klávesu Fn. Niektoré notebooky vyžadujú, aby ste tento kláves stláčali vždy spoločne s klávesom F1 až F12.

Výborný komfort ponúka aj touchpad, ktorý je pomerne veľký. Na trhu nájdete zopár notebookov s väčšími touchpadmi, avšak ten v MateBooku nám prišiel rozmerovo tak akurát. Ani nie prehnane veľký a ani zbytočne malý. Touchpad je na dotyk príjemný a podporuje dotykové gestá, takže troma prstami môžete minimalizovať všetky aplikácie, obnoviť poslednú aplikáciu alebo sa medzi nimi rýchlo prepínať.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro 2020

V súvislosti s dotykovými gestami treba spomenúť aj pohodlnú tvorbu screenshotov – stačí prejsť troma prstami po dotykovej obrazovke. Nie vo všetkých prípadoch je však táto skratka ideálna, pretože niekedy v rámci toho gestá scrolluje aj obrazovka. Praktické je, že Huawei zakomponoval do svojho nástroja automatické rozpoznanie textu na obrázku. Pod touchpadom sa nachádza pomerne výrazný výrez pre pohodlné otváranie veka notebooku. Je to praktická pomôcka.

MateBook X Pro 2020 ponúka snímač odtlačkov prstov v napájacom tlačidle. Stačí ho stlačiť iba raz, notebook sa zapne a zároveň sa uchová váš odtlačok, ktorý sa pri prihlasovaní do systému Windows 10 automaticky porovná s uloženým vzorom. Prevažnú väčšinu času funguje rýchlo a spoľahlivo, párkrát sa nám stalo, že sme museli prst opätovne priložiť k senzoru.

Špecifickou vlastnosťou je zakomponovanie webkamery do klávesnice – nachádza sa medzi klávesmi F6 a F7. Výhodou tohto riešenia je, že kameru nemusíte prelepovať, jednoducho ju schováte, keď ju nepoužívate. Nevýhodou je, že toto umiestnenie spôsobuje trochu nepraktický uhol snímania – kamera sa na vás díva zospodu, čo sa vám asi nebude páčiť, ak máte väčšiu bradu. A možno nielen vtedy.

Huawei MateBook X Pro a možnosť prenosu informácií zo smartfónu

Výkon na papieri a v skutočnosti

Dizajn, spracovanie, klávesnica, touchpad, displej a reproduktory, všetky tieto vlastnosti zvládol Huawei na jednotku. Papierovo ponúka aj špičkový výkon, v tomto smere sme však našli drobné pripomienky. MateBook X Pro 2020 sa na Slovensku predáva v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-10510U a grafickou kartou GeForce MX250.

Toto riešenie vyzerá na papieri dobre, v praxi však neponúka pridanú hodnotu v porovnaní s procesormi 10. generácie od Intelu, ktoré obsahujú integrovanú grafickú kartu Intel Iris Plus. Rozdiel medzi grafickým výkonom MateBooku X Pro 2020 a notebookom Acer Spin 5 s procesorom Intel Core i5-1035G4 je vo viacerých testoch prakticky zanedbateľný. Je to okrem iného dané aj tým, že Huawei použil vo svojom notebooku odľahčenú 10 W verziu grafickej karty MX250, ktorá má približne o 20 až 30% menej výkonu ako „plnohodnotná“ 25 W verzia tohto grafického čipu.

Procesor od Intelu má TDP na úrovni 15 W a Huawei sa snaží držať jeho teplotu v záťaži na úrovni 70 °C. S tým súvisí, že na začiatku záťaže sa často spomalí procesor, aby sa znížila teplota na spomenutú hranicu. Aj kvôli tomu môže renderovanie videa či 3D objektov trvať o niečo dlhšie ako v notebookoch s rovnakou výbavou.

S chladením ako takým sme spokojní a takisto aj s hlučnosťou notebooku. V rámci kancelárskej práce je notebook často nehlučný, teplota sa drží na úrovni 50 °C. Pri aplikovaní chladenia je ventilátor väčšinu času pomerne tichý. Efektivitu chladenia a chladenie ako také hodnotíme ako dobré.

Huawei MateBook X Pro 2020Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Huawei MateBook X Pro 2020

Z hľadiska výkonu však vidíme do budúcnosti priestor na drobné zlepšenia, aby Huawei získal ešte viac z potenciálu, ktorý tento hardvér ponúka – papierovo o trochu slabšie notebooky totiž získali podobné výsledky v našich testoch. Na druhej strane, MateBook X Pro má v porovnaní s nimi navrch v iných vlastnostiach, väčšinu z nich sme už spomenuli.

16 GB operačná pamäť je typu DDR3, využívajú sa dva pamäťové sloty. Aj v tomto smere si vieme predstaviť zlepšenie – pamäte typu DDR4 už v roku 2020 nepredstavujú nič neobvyklé. Chválime však rýchle NVMe úložisko od Samsungu, ktoré poskytuje nadštandardné prenosové rýchlosti.

Úložisko má kapacitu 1 TB, Huawei ho rozdelil do dvoch partícií – tá systémová má iba 80 GB, čo nemusí každému postačovať. Odporúčame preto po úvodnom nastavení notebooku upraviť veľkosť jednotlivých partícií v Správe diskov v systéme Windows 10. Treba odstrániť zväzok D:, rozšíriť zväzok C: na veľkosť, ktorú preferujete a následne (prípadne) vytvoriť nový zväzok D:.

Huawei MateBook X Pro 2020 ponúka dvojicu USB-C portov, USB 3.0 port a 3,5 mm jack. Wi-Fi čip zabezpečuje rýchle a spoľahlivé pripojenie do bezdrôtovej siete, najnovšiu generáciu Wi-Fi 6 však nepodporuje. Súčasťou balenia je 65 W USB-C nabíjačka a praktický USB-C adaptér s HDMI, VGA a USB portami. Výdrž na jedno nabitie dosahuje v PCMark teste viac ako 10,5 hodiny, je to nadštandardná výdrž. V tomto smere nemáme pripomienky.

Príslušenstvo k Huawei MateBook X Pro

Príslušenstvo k Huawei MateBook X Pro

Skvelé prepojenie s Huawei/Honor smartfónmi

Huawei MateBook X Pro 2020 a aj ďalšie MateBooky prinášajú značnú pridanú hodnotu vo forme funkcií prepojenia so smartfónmi Huawei a Honor. Sami sme prekvapení, ako výborne tieto funkcie Huawei odladil a navrhol a popravde – ide o niečo, čo sa vo svete Windows notebookov len tak nevidí. Jasné, k dispozícii je aplikácia Váš telefón pre prepojenie ľubovoľného notebooku s ľubovoľným Android telefónom, avšak riešenie od Huawei je na výrazne vyššej úrovni.

MateBooky obsahujú predinštalovaný softvér PC Manager, ktorý slúži na správu systému, kontrolu ovládačov a zároveň zabezpečuje prepojenie s Huawei telefónmi. V praxi to funguje jednoducho – Huawei smartfón rozpozná Huawei notebook a požiada o pripojenie k počítaču. Ak to povolíte, smartfón sa bude automaticky pripájať k notebooku po jeho spustení.

Vďaka tomuto úvodnému prepojeniu je možné využívať viacero funkcií. Napríklad môžete jednoducho aktivovať zdieľanie internetu zo smartfónu priamo do počítača. Stačí iba ťuknúť na jednu položku v počítači, pričom telefón nemusíte vyťahovať z vrecka, odomykať ho a ani nič nastavovať. Je to praktické a funguje to dobre – subjektívne lepšie, ako manuálne vytvorenie hotspotu z vášho smartfónu.

Huawei MateBook prepojenie so smartfónom

Reálnou pridanou hodnotou notebookov MateBook je prepojenie s Huawei smartfónmi

Ďalšou funkciou je zrkadlenie obrazovky. Tu môžete aktivovať tak, že telefón priložíte NFC čipom k NFC nálepke na notebooku – nachádza sa napravo od touchpadu a má nápis Huawei Share. Automaticky sa aktivuje zrkadlenie obrazovky, takže v malom okne na obrazovke počítača budete vidieť displej vášho telefónu a môžete ho ovládať. Ak má počítač dotykový displej, tak dotykom. Alebo pomocou myšky.

Táto funkcia minimalizuje potrebu brať telefón do ruky, nakoľko takmer všetky činnosti vykonáte cez zrkadlenie obrazovky. Zároveň si môžete presmerovať video a audio z telefónu do počítača a vybaviť takto aj telefonické hovory či videohovory. Funguje to v rámci systémovej aplikácie Telefón a aj v aplikácii WhatsApp. V prípade Messengeru však toto prepojenie zatiaľ nefunguje, bez ohľadu na naše nastavenia sa používala kamera a audio telefónu.

Oceňujeme, že zrkadlenie obrazovky prirodzene podporuje aj používanie klávesnice počítača, pomocou ktorej môžete odpisovať na správy vo vašom telefóne. Rovnako je možné používať Drag and Drop prenos súborov medzi počítačom a telefónom. Funguje to v oboch smeroch a ide o skvelú funkciu, ktorú by sme v rámci našej profesie využili na služobných cestách.

Prenos súborov je možné aktivovať aj priložením telefónu k NFC nálepke na notebooku – najskôr je však potrebné aktivovať zrkadlenie obrazovky a ďalšie priloženie k nálepke vyvolá prenos súborov. Ten je veľmi rýchly. K dispozícii je tiež cloudová schránka medzi zariadeniami. Text, ktorý si skopírujete do schránky v počítači, môžete takmer okamžite použiť vo vašom telefóne a naopak. Podmienkou je pripojenie do internetu.

Huawei MateBook X Pro 2020

Huawei MateBook X Pro 2020 a zrkadlenie smartfónu

Verdikt

Huawei MateBook X Pro 2020 je kvalitný notebook. Huawei zvládol displej, audio, klávesnicu aj touchpad na výbornú. Papierový výkon nie je využitý na 100%, v tomto smere si vieme predstaviť v budúcnosti zlepšenie. V prípade grafickej karty GeForce MX250 dávame do pozornosti fakt, že ide o odľahčenú verziu, ktorá má podobný výkon ako zabudované grafické karty Intel Iris Plus.

Potešila nás aj výdrž notebooku a najmä prepojenie so smartfónmi Huawei a Honor. Ak máte telefón od tohto čínskeho výrobcu, kúpu MateBooku sa oplatí zvažovať už len kvôli tomuto prepojeniu. A nemusíte pritom siahnuť po najdrahšom a najlepšie vybavenom MateBooku X Pro 2020. Ten síce ponúka najprémiovejšie spracovanie a kvalitu, avšak prepojenie so smartfónom vám v rovnakej kvalite poskytnú aj lacnejšie MateBooky.

Huawei MateBook X Pro 2020

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kvalitný displej s tenkými rámikmi
  • Prémiové spracovanie
  • Výborná klávesnica aj touchpad
  • Bezkonkurenčné funkcie prepojenia so smartfónom v rámci Windows notebookov
  • Veľmi dobrý výkon aj výdrž

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Nepraktický uhol, pod ktorým sníma webkamera
  • Papierový potenciál výkonu nie je využitý na 100%
  • Dedikovaná grafická karta GeForce MX250 iba v odľahčenej verzii, jej prínos je diskutabilný

Cena: 1949 eur

Zapožičal: Huawei

Technické špecifikácie:

ModelHuawei MateBook X Pro 2020
Displej13,9″, LPTS, 3000 × 2000 px, 60 Hz
CPU / GPUIntel Core i7-10510U / NVIDIA GeForce MX250 (10 W) 2 GB GDDR5
Operačná pamäť / Úložisko16 GB DDR3 / 1 TB SSD
Konektivita2× USB-C, USB 3.0, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť304 × 217 × 14,6 mm / 1,33 kg
Cena1949 eur
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test3 115
PCMark 10 – Aplikácie6 769
PCMark 10 – Rýchly SSD test1408 / 172 MB/s
3DMark – Night Raid / Stabilita8479 / 87%
Cinebench R201 301
Výdrž batérie – práca10:37
Test – Displej
Minimálny / maximálny jas6 do 411 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov98,6% sRGB, 70,1% Adobe RGB, 72,8% DCI P3

Prečítajte si aj:

Notebooky Huawei MateBook sú oficiálne na Slovensku: Čo ponúkajú?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit