MateBook X Pro 2020 patrí k tomu najlepšiemu nielen v portfóliu značky Huawei, ale aj v rámci celého trhu s notebookmi.

Huawei MateBook X Pro 2020 je vlajková loď medzi notebookmi radu MateBook, ktoré sa predávajú aj na Slovensku. Na našom trhu aktuálne nájdete tri MateBooky – cenovo dostupný MateBook D 15, kompaktný MateBook 13 a prémiový MateBook X Pro 2020. Detailnejšie si o nich môžete prečítať v samostatnom článku, TU.

MateBook X Pro 2020 ponúka špičkové technológie a 5 najlepších, ktoré nás počas jeho používania zaujali, sme zhrnuli v tomto článku.

Huawei MateBook

Huawei MateBook

Nádherný displej, kompaktné telo

Prvá vec, ktorú si všimnete po spustení MateBooku X Pro 2020, je jeho nádherný displej. Má uhlopriečku 13,9 palca a rozlíšenie 3000 × 2000 pixelov. Displej má maximálny jas 450 cd/m2 a pokrýva 100% farebného priestoru sRGB, čo sme overili aj počas testovania.

Displej je pri práci kriticky dôležitý, nakoľko je to komponent notebooku, na ktorý sa budete dívať takmer neustále. MateBook X Pro v tomto smere ponúka aj režim šetrenia zraku, ktorý tlmí modré svetlo. Podľa potreby sa tak môžete prepínať medzi verným zobrazením farieb – to využijete pri práci s fotografiami alebo videom a režimom šetrenia zraku.

Displej má pomer strán 3:2, ktorý je podľa nás optimálny na prácu a disponuje aj tenkými rámikmi. Vďaka tomu ponúka 91% pomer obrazovky k telu. V praxi to znamená, že notebook je maximálne kompaktný pri zachovaní takmer 14-palcovej zobrazovacej plochy a ponúka ideálny pomer medzi mobilitou a pohodlím pri práci.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro 2020

Špičková klávesnica a touchpad

Ako sme už spomínali, prvotriedny displej považujeme za kľúčový parameter notebooku. Nemenej dôležitá je klávesnica a touchpad, keďže práve s týmito komponentami budú prichádzať do styku vaše prsty. Klávesnicu MateBooku X Pro 2020 považujeme za jednu z najpohodlnejších na trhu, čo oceníte nielen v prípade, že píšete veľa textov alebo programujete.

Touchpad pokrýva sklo pre plynulejší a pohodlnejší pohyb. Je dostatočne veľký, aby ste naplno využili ovládanie pomocou dotykových gest. A MateBook X Pro 2020 môžete ovládať dotykovými gestami aj pomocou dotykového displeja – posunutím troch prstov po displeji si napríklad vytvoríte snímok obrazovky.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro 2020

Výkon, ktorý si poradí s akoukoľvek úlohou

Huawei MateBook X Pro 2020 poháňa procesor Intel Core i7-10510U s grafickou kartou NVIDIA GeForce MX250. Vo výbave je tiež 16 GB operačná pamäť a 1 TB SSD úložisko. MateBook X Pro 2020 si s takouto výbavou poradí s ľubovoľnou úlohou a zároveň si zachováva skvelú mobilitu – má hrúbku iba 14,6 mm a hmotnosť 1,33 kg.

Nielen výkon, ale aj výdrž batérie je dôležitá a ani v tomto smere notebook od Huawei nesklame. Ponúka až 15-hodinovú výdrž, takže vám vydrží fungovať počas celého pracovného dňa.

Huawei MateBook prepojenie so smartfónom

Reálnou pridanou hodnotou notebookov MateBook je prepojenie s Huawei smartfónmi

Dôraz na bezpečnosť a súkromie

MateBook X Pro 2020 kladie dôraz aj na bezpečnosť a súkromie. Webkamera je zabudovaná v klávesnici, takže ju môžete jednoducho skryť, keď ju nepotrebujete používať. Netreba ju ani prekrývať, ani prelepovať – jednoducho sa skryje do klávesnice.

A čo sa bezpečnosti týka, do operačného systému Windows 10 sa môžete rýchlo, bezpečne a pohodlne prihlásiť pomocou snímača odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený v napájacom tlačidle. Stačí ho stlačiť raz na zapnutie počítača aj bezpečné overenie vašej identity.

Huawei MateBook X Pro 2020

Huawei MateBook X Pro 2020

Prvotriedne prepojenie so smartfónmi Huawei

Prvotriedny displej, vysoký výkon, špičková klávesnica a účinné chladenie – tieto vlastnosti ponúkajú viaceré notebooky na trhu. MateBook X Pro 2020 však vyniká prvotriednym prepojením so smartfónmi Huawei. 

To funguje veľmi jednoducho. K nálepke Huawei Share na notebooku stačí priložiť smartfón a obe zariadenia sa prepoja. Následne môžete zrkadliť obrazovku telefónu na displeji notebooku a smartfón ovládať bez toho, aby ste ho mali v ruke – či už si chcete skontrolovať Instagram alebo odpísať na správu.

Prepojenie notebooku a smartfónu umožňuje aj rýchlo presúvať text a obrázky medzi aplikáciami smartfónu a programami v počítači či prenášať súbory medzi zariadeniami – expresne a bezdrôtovo.

Praktické je tiež Superrýchle nabíjanie Huawei telefónov pomocou kompaktnej USB-C nabíjačky k notebooku. Na cestách si tak vystačíte s jedným adaptérom.

Huawei MateBook X Pro 2020 je v predaji na Slovensku za odporúčanú cenu 1949 eur. 

Prečítajte si aj:

Ktorý Huawei MateBook si vybrať a prečo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit