Huawei začal na Slovensku predávať svoje notebooky.

Huawei MateBook je názov notebookov od čínskeho technologického giganta. Tieto notebooky využívajú operačný systém Windows 10 a na Slovensku sú dostupné s procesormi od Intelu aj AMD. A aby bolo vaše prípadné rozhodovanie jednoduchšie, každý model je na našom trhu k dispozícii iba v jednej konfigurácii.

My sme notebooky radu MateBook používali v redakcii počas posledných týždňov a na základe našich poznatkov sme pripravili článok, v ktorom prinášame naše odporúčania – ktorý MateBook si vybrať a prečo?

Huawei MateBook D 15 – 599 eur

MateBook D 15 je cenovo najdostupnejší MateBook na Slovensku. Ponúka 15,6-palcový IPS displej s Full HD rozlíšením, procesor AMD Ryzen 5 3500U s grafickým čipom Radeon Vega 8, 8 GB RAM typu DDR4 a 256 GB SSD úložisko.

MateBook D 15 sa predáva štandardne za 599 eur, v rámci zľavových ponúk sme ho videli aj za 499 eur – za danú cenu bol v predaji aj počas nášho publikovania recenzie. A práve v cene do 500 eur ponúka jeden z najatraktívnejších pomerov cena/výbava na trhu.

Tento notebook predstavuje všestranné zariadenie pre každého používateľa s obmedzeným rozpočtom. Je vhodnou voľbou pre študentov, ale aj na domáce použitie. Jeho hmotnosť je 1,53 kg, takže sa dá bez problémov prenášať, avšak v prípade každodenného nosenia by sme skôr zvážili 13-palcový model alebo prémiový MateBook X Pro 2020.

Bez ohľadu na to, ktorý model si vyberiete, všetky MateBooky obsahujú spoľahlivý zabudovaný snímač odtlačkov prstov v napájacom tlačidle, tenké rámiky okolo displeja, webkameru v klávesnici, ktorú jednoducho skryjete, keď ju nepotrebujete a najmä funkcie na prepojenie so smartfónom značky Huawei a Honor. Tomuto prepojeniu sme sa podrobnejšie venovali v recenzii na MateBook D 15, v tomto článku.

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook D 15

Huawei MateBook 13 – 849 eur

13-palcový MateBook predstavuje mobilné riešenie. Hmotnosť je 1,3 kg, avšak v porovnaní s 15-palcovým modelom sa viditeľne zmenšilo šasi, ktoré má rozmery 286 × 211 × 14,9 mm. Tieto rozmery sú ideálne na prenášanie vo väčšej kabelke či v taške cez plece.

Aj MateBook 13 ponúka konfiguráciu založenú na procesore AMD Ryzen 5 3500U s grafickým čipom Radeon Vega 8, 8 GB RAM typu DDR4 a väčšie úložisko o veľkosti 512 GB SSD.

Huawei MateBook 13 prináša v porovnaní s 15-palcovým modelom kvalitnejší IPS displej so 100% pokrytím farebného priestoru sRGB a rozlíšením 2160 × 1440 pixelov. Obrazovka má formát 3:2, ktorý je vhodný na prácu. Pohodlnejšia je takisto klávesnica a touchpad. MateBook 13 sa bežne predáva za 849 eur, videli sme ho v akcii aj za 769 eur.

13-palcový MateBook preto odporúčame používateľom, ktorí budú často nosiť svoj notebook so sebou – či už do školy alebo do práce. Toto zariadenie je na tento účel ideálne najmä z hľadiska kompaktných rozmerov a tiež aj vďaka dobrej výdrži batérie. MateBooku 13 by sme dali prednosť pred 15-palcovou verziou aj v prípade, že vyžadujete kvalitný displej s verným podaním farieb.

Huawei MateBook 13

Huawei MateBook 13

Huawei MateBook X Pro 2020 – 1949 eur

13,9-palcový MateBook X Pro 2020 predstavuje prémiové riešenie a to najlepšie, čo nájdete nielen v portfóliu MateBookov, ale aj v segmente notebookov.

Tento notebook ponúka špičkový LPTS displej s rozlíšením 3000 × 2000 pixelov a maximálnym jasom 450 cd/m2. Aj v tomto prípade má obrazovka pomer strán 3:2 a podporuje aj dotykové ovládanie, čo zvyšuje všestrannosť notebooku. Výbornú vizuálnu kvalitu dopĺňa kvalitná reprodukcia zvuku.

Základom MateBooku X Pro 2020 je procesor Intel Core i7-10510U a grafická karta NVIDIA GeForce MX250. Operačná pamäť má 16 GB RAM, SSD úložisko ponúka až 1 TB priestor.

MateBook X Pro 2020 je prémiový notebook v každom smere a jeho klávesnicu sme si zamilovali okamžite. Chvália ju aj používatelia v diskusných fórach – či už ide o vývojárov alebo mobilných pracovníkov. Špičkový je takisto touchpad.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro 2020

Takže ktorý?

Je pravdepodobné, že sa pri výbere MateBooku budete riadiť vašim rozpočtom. MateBook X Pro 2020 je prémiové riešenie, ktoré nesklame žiadneho používateľa. Kvalita zhotovenia je prvotriedna a notebook ponúka aj vysoký výpočtový a grafický výkon. Výbornú klávesnicu sme už spomínali.

MateBook 13 odporúčame, ak je pre vás prvotriedna mobilita zariadenia. Aj tento notebook ponúka výborný displej, čo je spoločne s kompaktnými rozmermi hlavná pridaná hodnota v porovnaní s MateBookom D 15. 13-palcový notebook od Huawei preto odporúčame školákom, ktorí si budú brať notebook každý deň so sebou alebo mobilným pracovníkom, pre ktorých je tiež potrebné, aby mali počítač neustále pri sebe.

MateBook D 15 zaujme najmä cenou. Svojou výbavou však nesklame a pre účely menej náročných používateľov ide o veľmi dobrú voľbu. Ak ho vystriehnete v zľave, v kategórii do 500 eur patrí k tomu najlepšiemu z hľadiska pomeru cena/výbava, čo je teraz dostupné na trhu.

Huawei MateBook X Pro 2020

Prečítajte si aj:

Huawei MateBook X Pro 2020: Prémiový notebook s pridanou hodnotou (RECENZIA)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit