V priebehu 4 týždňov sa zvýšil jej trhový podiel z 1 milióna zariadení na 10 miliónov.

EMUI 10 je nadstavba pre zariadenia značky Huawei. Je založená na operačnom systéme Android 10 a aktuálne je dostupná pre 33 zariadení. Nie všetky sú dostupné v Európe a na Slovensku. U nás si môžete aktualizovať na EMUI 10 zariadenia radu Huawei P30, Mate 20 a modely P smart 2019 a nova 5T.

Huawei sa pochválil, že jeho najnovšia verzia operačného systému aktuálne beží na viac ako 10 miliónoch zariadení. Na novinku upozornil portál GSMArena.

Huawei nova 5T

Huawei nova 5T

EMUI 10 prináša viacero vylepšení:

Elegantnejšia grafika

Grafika nového užívateľského prostredia je inšpirovaná tlačenými magazínmi. Ponúka čistejšiu štruktúru, väčšie titulky (napríklad pre názvy jednotlivých kategórií v nastaveniach) a mierne zväčšený font. Novinkou je tiež využitie Morandiho farebnej palety, pomenovanej podľa talianskeho umelca Giorgia Morandiho. Jeho tvorbe dominovali pastelové farby, pričom tie v EMUI 10 vhodne dopĺňajú tradičné trio modrej, čiernej a bielej, známe z Huawei smartfónov.

EMUI 10. Zdroj: Huawei

EMUI 10. Zdroj: Huawei

Tmavý režim

Tmavý režim je po novom dostupný pre všetky telefóny Huawei, ktoré dostanú EMUI 10. Doteraz bola táto funkcia dostupná len pre telefóny vybavené OLED displejom. Tmavý režim sa premiestnil z nastavení batérie do nastavení displeja. Jeho aktivácia automaticky prepne do tmavého režimu nielen hlavnú obrazovku, ale aj rozhranie všetkých predinštalovaných aplikácií od Huawei a množstva aplikácií tretích strán.

EMUI 10. Zdroj: Huawei

EMUI 10. Zdroj: Huawei

Notifikačný panel

Zmien sa dočkala aj sekcia nastavení a notifikačný panel vrátane rýchleho nastavenia. Ten po novom ponúka elegantnejšiu grafiku a príjemné farby. Oznamovacie karty so zaoblenými rohmi sú od seba zreteľne oddelené. V podrobných upozorneniach môžete vykonať určité akcie, napríklad napísať rýchlu odpoveď, označiť správu ako prečítanú, alebo ju odstrániť. Rozmiestnenie jednotlivých položiek sa príliš nezmenilo, ľahko sa tu teda budete orientovať. Celý systém ponúka veľmi plynulé animácie a rýchle reakcie, ponuku nastavení nevynímajúc.

EMUI 10: Vľavo nastavenia, vpravo panel s rýchlymi nastaveniami

Personalizovaný Always-on displej

Always-on displej nie je pre majiteľov smartfónov s OLED displejom žiadnou novinkou – dokáže zobrazovať čas a dôležité notifikácie aj na zamknutej obrazovke šetriacej batériu. Dosiaľ však boli užívatelia odkázaní na jeho jednotnú podobu. Nové prostredie EMUI 10 umožní prispôsobiť jeho vzhľad a viac si personalizovať smartfón vlastným potrebám. Táto funkcia je aktuálne dostupná iba pre smartfóny radu Mate 30, pre ostatné modely s EMUI 10 a OLED displejmi príde začiatkom roka 2020.

EMUI 10. Zdroj: Huawei

EMUI 10. Zdroj: Huawei

Zdroj: GSMArena, Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei: Android 10 je na Slovensku dostupný pre ďalšie telefóny

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit