Čínsky výrobca zverejnil svoje výsledky za prvý polrok 2019.

Huawei sa opäť prekonal. V prvom polroku 2019 predal 118 miliónov telefónov, čo je o 24% viac ako za rovnaké obdobie počas minulého roka. Medzi predané kusy sa započítavajú aj smartfóny značky Honor.

Huawei dosiahol 59 miliónov predaných kusov v oboch kvartáloch, čo je dôležitá informácia vzhľadom ku komplikáciám, ktoré spôsobilo uvedenie čínskeho výrobcu na čiernu listinu USA koncom mája tohto roka. Podľa hospodárskych výsledkov sa však zdá, že táto aféra nemala až tak negatívny dopad na biznis výrobcu, ako sa očakávalo. Je však zrejmé, že predaje v druhom kvartáli ťahali najmä novinky radu Huawei P30.

Huawei tiež oznámil, že pokračuje v budovaní svojho mobilného ekosystému, ktorý tvorí už viac než 800 tisíc registrovaných vývojárov a 500 miliónov používateľov po celom svete. Pripomeňme, že situácia medzi Huawei a americkými firmami sa stabilizovala, takže sa dá očakávať ďalší rast predajov smartfónov tejto značky.

Huawei P30 vľavo, P30 Pro vpravo

Tržby viac ako 50 miliárd eur, takmer tretina pôjde do výskumu a vývoja

Huawei je okrem výroby a predaja smartfónov aktívny aj v iných odvetviach. Celkovo získal už 50 komerčných kontraktov na 5G siete a dodal viac než 150-tisíc základňových staníc na trhy po celom svete. Jeho sieťová divízia dosiahla za prvý polrok 2019 tržby vo výške 19,1 miliardy eur.

Tržby takzvanej enterprise divízie, kam spadajú technológie ako cloud, umelá inteligencia či Internet vecí a dátové centrá, dosiahli 4,1 miliardy eur a už spomenutá spotrebiteľská divízia, do ktorej patrí aj predaj smartfónov, zaznamenala tržby za prvý polrok 2019 vo výške 28,8 miliardy eur.

Čínska spoločnosť tak dosiahla za prvý polrok 2019 celkové tržby vo výške 52,3 miliardy eur (401,3 miliardy čínskych jüanov – CNY) a zaznamenala približne štvrtinový nárast v porovnaní s minulým rokom. Ukazovateľ čistej ziskovej marže dosiahol 8,7 %. Huawei chce v tomto roku investovať 15,7 miliardy eur do výskumu a vývoja.

Huawei ukázal svoje 5G technológie aj v Bratislave

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Trump sa stretol s technologickými firmami: Google a ďalší dostali zelenú na spoluprácu s Huawei

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit