Toto je druhý telefón z radu Nova.

Väčší model Nova Plus sme už testovali. Toto je jeho menší súrodenec s 5″ uhlopriečkou. Telefón je kompaktný a je presne určený používateľom, ktorí chcú menšie telefóny.

Navyše, týmto krokom neutrpela hrúbka a do ruky sa nám dostal pekne navrhnutý telefón v celokovovom unibody tele. Nová edícia je určená pre používateľov, ktorí chcú špičkové vyhotovenie a jednoducho ovládateľný telefón. Popravde, veľa rozdielov oproti iným telefónom tu nie je. Rozhranie je však dostatočne jednoduché. To však môžete povedať aj o iných modeloch tejto značky, keďže takisto používajú EMUI.

Kovové telo telefónu je skutočne podarené, no zároveň sa podobá na iné smartfóny. V každom prípade si ide Huawei svojou cestou a prináša vlastné dizajnové prvky. Jemne zaoblená zadná strana vytvára efektný prechod medzi hornou a spodnou hranou. Vzadu je snímač odtlačkov, fotoaparát a LED blesk.

Predná časť je štandardná, teda 2.5D displej a 8 Mpx fotoaparát. Ovládacie prvky sú virtuálne, čo oceňujeme. Máte možnosť si tlačidlá na ovládanie systému preusporiadať podľa seba. Slot na Nano SIM karty je na ľavej hrane a je to hybridný slot. Musíte sa rozhodnúť či chcete dve SIM karty alebo jednu a ponechanie voľného slotu pre pamäťovú kartu. Na spodnej hrane je reproduktor a vedľa USB-C konektor na nabíjanie telefónu.

Telefón sa dobre používa, má 3 GB RAM a rýchly procesor. Cenovka tiež prezrádza, že toto je vyššia stredná trieda a nie úplne začiatočnícky model. Novinkou je implementácia funkcie na ochranu zraku. Eliminuje sa modrá zložka z IPS displeja. Ten dostane sépiový nádych, ktorý je vhodný na dlhšie čítanie dokumentov alebo kníh. Hodí sa aj na zobrazenie displeja v tme. Funkcia sa dá zapnúť priamo z rolovacieho panelu. Získate užitočnú vec v rámci celého systému, nielen v prípade aplikácií, ktoré takéto zobrazenie podporujú.

Fotografovanie

Fotografovanie vyžaduje trochu trpezlivosti, je tu pomalšie zaostrovanie. Vo výsledku ale dostanete pekné fotky. Miestami možno trochu menej kontrastné. Na striedavé zaostrovanie podľa objektu je tu špeciálny prvok na displeji.

Toto jedna z najužitočnejších vecí. Stačí ukázať prstom, na ktorý objekt chcete zaostriť. V zobrazenom kruhovom ovládači sa dá upraviť jas a celkovo získate lepšiu scénu. Ďalšia vlastnosť, ktorá poteší, je 4K video. No skutočné 4K video pri 30 sn./s. Je tu obmedzenie na 10 minút nakrúcania v rámci jedného súboru. V tomto prípade sme mali problém s reakciou tlačidla nahrávania počas videa, teda na jeho zastavenie.

Snímač odtlačku funguje bezchybne a dá sa použiť aj na ovládanie funkcií systému. Teda napríklad na snímanie fotky, zdvihnutie hovoru, zastavenie budíka alebo napríklad na prechádzanie fotografiami v galérii.

Hodnotenie

+ kvalita spracovania, snímač odtlačkov, fotografovanie a 4K video, rýchlosť systému, rýchle nabíjanie cez USB-C
– pomalšie zaostrovanie fotoaparátu

Cena: 369 EUR
Zapožičal: Huawei

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHuawei Nova
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video12 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3020 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]141 × 70 × 7 / 146
KonektorUSB-C
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]369
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score64661
PCMark for Android – Performance4602
3DMark Sling Shot – Total score461
Graphic381
Physics1760

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

BlackBerry DTEK50: Smartfón, ktorému záleží na vašej bezpečnosti

8.0 Šikovný telefón

Huawei Nova je vyššia stredná trieda a na výbave je to poznať. Nová séria telefónu je nielen bezchybne spracovaná, ale má všetko, čo potrebujete od moderného smartfónu. Je to rýchly telefón so snímačom odtlačkov a dobrým fotoaparátom, vrátane predného na nádherné selfie portréty.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 8
  • Rýchlosť 8
  • Výdrž 8

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.