Dôraz na prepojenie s inými zariadeniami.

Huawei na konferencii HDC 2019 oznámil svoj operačný systém HarmonyOS a tiež aj novú nadstavbu EMUI 10 pre smartfóny so systémom Android.

Nová nadstavba bude založená na operačnom systéme Android Q a okrem noviniek od Googlu prinesie aj viacero vylepšení priamo od Huawei. Čínsky výrobca ponúkne v novej verzii systému plnohodnotný tmavý režim a viacero zmien v dizajne používateľského rozhrania. K dispozícii bude tiež API rozhranie pre aplikácie tretích strán, ktoré sa budú môcť automaticky prepnúť do tmavého režimu.

Huawei už čiastočný tmavý režim ponúka v nadstavbe EMUI 9. Ten je však dostupný iba pre zariadenia s OLED displejmi a nie je plne optimalizovaný pre celé používateľské rozhranie. EMUI 10 by to malo zmeniť a predpokladáme, že tmavý režim bude v tejto verzii dostupný aj pre smartfóny s IPS displejmi.

EMUI 10 prinesie tiež viacero noviniek pod kapotou. Huawei pracuje s technológiami, ktoré umožnia jednoduché prepojenie smartfónu s inými zariadeniami – napríklad s kamerou dronu alebo inteligentným televízorom v domácnosti, takže môžete jedným stlačením tlačidla preniesť videohovor z vášho telefónu na veľkú obrazovku.

Čínsky výrobca tiež vylepšil zabezpečenie a EMUI 10 bude obsahovať technológiu, ktorá umožní autorizáciu používateľa z jedného zariadenia. Ak sa napríklad overíte na telefóne, nebudete sa musieť o minútu na to autentifikovať na inteligentných hodinkách atď.

EMUI 10 tiež prinesie lepšie prepojenie s počítačom so systémom Windows a kompatibilnými programami pre počítače. Novinkou je Huawei HiCar, čo je rozhranie pre displeje v automobiloch.

Huawei sa takisto pochválil viacerými optimalizáciami, vďaka ktorým vraj má Huawei P30 s EMUI 10 rýchlejšie reakcie ako iPhone XS Max.

EMUI 10 bude od 8. septembra dostupný v beta verzii pre telefóny radu Huawei P30. Takisto bude poháňať rad Mate 30.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Oficiálne: Huawei predstavil operačný systém HarmonyOS. Je určený pre všetky zariadenia, aj pre smartfóny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit