Posledná prezentácia na stretnutí európskych novinárov EISA v Antverpách patrila spoločnosti Huawei. Tá pred expertnou skupinou pre smartfóny a fotoaparáty prezentovala svoj nový telefón Huawei P10. Tento telefón bol prezentovaný ako ideálny nástroj na realizáciu záberov z dovolenky a to sme si aj hneď vyskúšali.

Huawei P10 všeobecne

Ako sme sa dozvedeli, až 15 % zisku venujú na výskum a vývoj a tomuto telefónu sa osobitne venovali. Telefón má jedinečné prvky napr. aj na svojej zadnej strane. A je to pravda, držať tento telefón v rukách je iný pocit ako držať iný smartfón. Jeho zadná strana je brúsená diamantom. Špeciálne sa vyrába biely telefón, ktorý má mimoriadne lesklú zadnú časť. Vyzerá to ako keramika. Údajne sa pri výrobe bieleho zadného krytu používa až 23 krokov na dosiahnutie tohto výsledku.

K dispozícii sú ale aj ďalšie farebné vyhotovenia. Na EISA stretnutí sme videli aj netradičnú zelenú farbu. Pri výbere farieb spolupracuje Huawei s Pantone Color Institute. Tento inštitút pre tento rok vyberá úplne netradičnú farbu a Huawei P10 sa objaví údajne vo farbe, akú doteraz nemal žiadny iný telefón.

Snímač odtlačku prstov je na prednej strane a je umiestnený pod sklom. Ocenili sme, že je mimoriadne rýchly. Aj tradičné Android tlačidlá na prístup k naposledy otvoreným aplikáciám a tlačidlo späť zmizli. Teraz sú nahradené tlačidlom Home. V prípade zvuku spolupracuje Huawei s výrobcom Harman Kardon. Hrúbka tohto telefónu je len 6,98 mm a celé telo je úplne hladké, bez výstupkov.

Fotografovanie

To je koruna presne krásy telefónu Huawei P10 a tento telefón využíva technológiu od firmy Leica. V zadnej časti nájdete dva fotoaparáty s clonou F2.2. Prvá má rozlíšenie 20 MPx a je monochromatická, druhá má rozlíšenie 12 MPx a je farebná. Objektívy pochádzajú od firmy Leica a ide o typ SUMMARIT-H. Okrem iného je tu aj optická stabilizácia obrazu.

Pri fotografovaní môžete využiť J profesionálny režim, kedy si nastavuje napr. ISO, clonu a fotiť sa dá aj do RAW formátu, ktorý je kompatibilný s programom Adobe Lightroom. Technológia Leica sa najviac prejavuje na portrétových fotografiách, kde sa prejaví výborné podanie pokožky. Práve preto aplikácia pre fotoaparát obsahuje aj špeciálne tlačidlo na realizáciu portrétových fotografií. Veľmi dobre je podané aj rozostrené pozadie. Leica je tiež špecialista na monochromatické fotografie a tieto fotografie vyzerajú z telefónu Huawei P10 veľmi dobre. Monochromatické fotografie pritom lepšie vyjadrujú charakter.

Aj predná selfie kamera sa vylepšila. Má svetelnosť je F1.9 a realizovaný záber je viditeľne jasnejší v porovnaní s P9. Zaujímavosťou je tzv. adaptive selfie. Obraz sa pritom automaticky rozšíri, ak je pred prednou kamerou viacero osôb. Vo výsledku sú tak na fotografii všetky osoby a nemajú odrezané časti tela.

Ďalšie vylepšenia

Vylepšený aj GPS prijímač a Huawei P10 podporuje aj európsky navigačný systém Galileo. Telefón podporuje DualSIM alebo kombináciu SIM a microSD karta. Použitý procesor je Kirin 960 a je to v súčasnosti najvýkonnejší procesor od firmy Huawei. Pri nabíjaní batéria je k dispozícii Huawei riešenie na rýchle nabíjanie, ktoré sa označuje ako SuperCharge. Batéria vydrží na 1,6 dňa pri bežnej prevádzke.

Prepracovaná je aj nadstavba EMUI 5.1 a v jednej časti správy fotografií Huawei spolupracoval s firmou GoPro. Automaticky sa totiž vytvorí video z najlepších okamihov dňa. K fotografiám sa pridajú grafické prvky a aj zvuk. Všetko sa dá následne editovať a hneď zdieľať.

Tento telefón budeme v rámci skupiny EISA hodnotiť predovšetkým z hľadiska realizácie fotografií, osobitne si vyskúšame fotenie pri nízkej úrovni svetla a tiež spomínané monochromatické fotografie.

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei P10: Fotenie je zábava

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.