Huawei P30 lite sa vydaril.

Lacnejšie verzie vlajkových lodí radu Huawei P patria každoročne medzi najpredávanejšie a najobľúbenejšie telefóny na trhu. Tohtoročná novinka P30 lite nie je výnimka, stačí sa pozrieť do štatistík operátorov.

Huawei P30 lite sa od svojho uvedenia na trh pravidelne umiestňuje v TOP10 najpredávanejších telefónov všetkých operátorov a často je na úplnom čele predajnosti. Dôvodov je niekoľko – vhodne nastavený pomer cena/výbava a preferencia značky pravdepodobne zohrávajú najdôležitejšiu úlohu.

V redakcii TOUCHIT sme vybrali 5 vlastností, ktoré nás pri používaní Huawei P30 lite potešili najviac:

1. Rozumná výbava

Na telefóny sa pozeráme pri hodnotení z hardvérového hľadiska a tiež aj z pohľadu používateľského zážitku. A Huawei P30 lite ponúka rozumnú výbavu, ktorá zodpovedá roku 2019.

Procesor Kirin 710 ponúka plynulú prevádzku a poradí si s bežným používaním, prepínaním aplikácií a tiež aj s hraním hier. 4 GB RAM považujeme dnes v tejto cene za štandard a 128 GB úložisko príjemne poteší. Vďaka tejto veľkosti možno nebudete ani potrebovať microSD kartu a naplno využijete dva sloty pre nano SIM karty.

Huawei P30 lite tiež obsahuje 3,5 mm jack a NFC pre mobilné platby telefónom. V balení sa tiež nachádza 18 W rýchla nabíjačka a telefón využíva moderný USB-C konektor. V tomto smere nemáme čo vytknúť, výbava telefónu je skutočne rozumná a vzhľadom k cene bez výraznej slabiny.

Huawei P30 lite

2. Skvelý fotoaparát

V prvom bode sme nespomínali fotoaparát a to z toho dôvodu, že ten si zaslúži samostatnú časť článku. P30 lite ponúka trojitý zadný fotoaparát, ktorý pozostáva zo 48 Mpx hlavného fotoaparátu, 8 Mpx ultraširokouhlého fotoaparátu a 2 Mpx senzoru pre meranie hĺbky.

Hlavným lákadlom je 48 Mpx fotoaparát, ktorý produkuje špičkové fotografie v dobrom svetle. Huawei P30 lite v tomto smere patrí k špičke vo svojej kategórii a ak je pre vás dôležitá kvalita fotiek, potom vám P30 lite odporúčame. Z hľadiska pomeru cena/kvalita fotiek ide o skutočne atraktívny telefón.

8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát umožňuje zachytiť scénu aj z inej perspektívy. Parametre fotiek nie sú v tomto prípade na tak vysokej úrovni ako v prípade hlavného fotoaparátu, avšak v tomto prípade ide najmä o atypické zachytenie scény.

Huawei P30 lite tiež disponuje nočným režimom, ktorý viditeľne vylepšuje kvalitu fotiek v noci alebo pri slabom osvetlení. A 24 Mpx predný fotoaparát poteší množstvom zachytených detailov.

Huawei P30 lite poteší fotkami s množstvom detailov aj verným zachytením farieb. Pravá horná fotografia vznikla použitím ultraširokouhlého fotoaparátu

3. Moderný dizajn

Huawei P30 lite má moderný dizajn. 6,15-palcový displej pokrýva prakticky celú prednú stranu a obsahuje miniatúrny výrez, ktorý neruší pri používaní telefónu.

Do pozornosti však dávame zadnú stranu a to najmä v prípade modrej farebnej verzie Peacock Blue. Tá sa skutočne vydarila a telefón vyzerá elegantne. Poteší tiež nízka hmotnosť smartfónu, iba 159 gramov.

Huawei P30 lite

4. Dobrá softvérová podpora

Huawei P30 lite chválime aj za vzornú softvérovú podporu. Telefón dostáva pravidelné bezpečnostné aktualizácie a práve v týchto dňoch dostáva aj veľké vylepšenie na nadstavbu EMUI 9.1. Tá vylepšuje predný fotoaparát, ktorý tiež ponúka nočný režim a prináša technológiu GPU Turbo 3.0 pre lepšiu optimalizáciu vybraných hier.

Pre Huawei P30 lite je tiež prisľúbená aktualizácia na EMUI 10 a Android 10. Pokiaľ ste sa teda obávali toho, ako sa vyvinie situácia s Amerikou, netreba sa toho báť – Huawei P30 lite vzorne dostáva aktualizácie od svojho vydania na trh a ďalšie vylepšenia sú v príprave.

Huawei P30 lite

5. Dostupná cena

Či už vyberáte nový telefón k paušálu u operátora alebo preferujete kúpu v obchodoch, P30 lite má dostupnú cenu, ktorá dokáže zaujať. Dôkazom sú už spomínané rebríčky predajnosti slovenských operátorov, v ktorých P30 lite dosahuje skvelé výsledky.

V prípade P30 lite to však nie je iba o dostupnej cene, ale aj o výbave, ktorú za túto cenu dostanete.

Huawei P30 lite

Prečítajte si aj:

Huawei P30: Menší a pre niekoho možno aj lepší smartfón ako P30 Pro (PRVÉ DOJMY)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit