Všetko závisí od vašich priorít.

Huawei koncom marca predstavil nové vlajkové lode P30 a P30 Pro. Takmer všetku pozornosť prirodzene pútal lepšie vybavený z dvojice nových smartfónov, avšak ani štandardná P30-ka sa v konkurencii nestratí.

Huawei P30 v redakcii TOUCHIT testujeme od víkendu a v tomto článku prinášame prvé dojmy. Telefón ponúka 6,1-palcový Full HD+ displej s pomerom strán 19,5:9 a miniatúrnym výrezom v strede horného riadku. Obrazovka využíva OLED panel, čo je v prípade štandardnej verzie radu P novinka. Kvalita displeja je dobrá a postačujúci je tiež maximálny jas.

Huawei P30

Huawei P30 poteší milovníkov rovných displejov. Telefón sa drží skvelo v ruke a subjektívne preferujeme jeho ergonómiu v porovnaní s Pro modelom. P30 Pro však ponúka väčší displej, čiže záleží na vás, či dáte prednosť väčšej zobrazovacej ploche alebo o trošku lepšej ergonómii. Rámik pod displejom je v prípade štandardnej P30-ky o milimeter menší ako v prípade P30 Pro.

Vďaka OLED panelu je vo výbave Huawei P30 aj Always On displej, ktorý už zobrazuje aj ikony aplikácií tretích strán. Ľahko tak zistíte, či vám prišla notifikácia. P30 takisto neobsahuje LED diódu a to aj napriek tomu, že výrobca dokázal do horného rámiku zakomponovať miniatúrny reproduktor.

Huawei P30

Aj lacnejší model z dvojice vlajkových lodí poháňa procesor Kirin 980. Telefón ponúka 6 GB RAM a 128 GB úložisko. V tomto smere nemáme výhrady, reakcie telefónu sú svižné a poradí si aj s graficky náročnými hrami. Za tieto peniaze aktuálne lepší pomer cena/výkon/úložisko a RAM v ponuke Huawei nenájdete.

Zadná strana je zo skla a do pozornosti dávame najmä všemožné atypické farby, ktoré Huawei vymyslel. Sú naozaj krásne a to platí pre klasickú P30 a tiež aj pre P30 Pro. Zadnej strane dominuje trojitý fotoaparát, snímač odtlačkov prstov sa presunul do displeja. Máme pocit, že jeho kvalita je totožná s P30 Pro.

Huawei P30

Huawei P30 má vo výbave 3,5 mm jack, chýba mu však infračervený port. A hoci má dva reproduktory, kvalita reprodukcie zvuku nie je lepšia v porovnaní s P30 Pro. Horný reproduktor je nevýrazný, takže nečakajte ani plnohodnotnú stereo reprodukciu.

Počas bežného používania sme si nevšimli rozdiel v celkovom zážitku medzi oboma vlajkovými loďami, samozrejme, s výnimkou veľkosti displeja. Oba telefóny majú Android 9.0 s nadstavbou EMUI 9.1 a totožné funkcie. Jednou výnimkou je podpora bezdrôtového nabíjania, ktoré vo výbave P30 nenájdete.

Huawei P30

Lacnejšia vlajková loď takisto umožňuje „iba“ 22,5 W rýchle nabíjanie. Takýto výkon je pre bežné používanie viac ako dostačujúci a počas krátkej prestávky na kávu či obed si telefón rýchlo nabijete. P30 má 3650 mAh batériu, vo výbave však chýba pokročilá odolnosť voči vode a prachu. To môže niekomu chýbať viac ako rýchlejšie nabíjanie.

Predný fotoaparát je totožný v prípade P30 aj P30 Pro. Drobné zmeny sa udiali vo výbave zadnej kamery. P30 nemá ToF senzor, ktorý pomáha zlepšovať efekt rozmazaného pozadia a tiež sa využíva aj pri fotení v tme. Ostatné fotoaparáty majú mierne odlišné parametre, avšak všestrannosť ostáva zachovaná – P30 ponúka hlavný fotoaparát, ultraširokouhlý fotoaparát a tiež teleobjektív. Dôležité je zdôrazniť, že P30 má 3× optický zoom a 5× bezstratový zoom, zatiaľ čo P30 Pro má 5× optický a 10× bezstratový zoom.

Veľký zoom má svoje výhody, avšak ani výbava klasickej P30 nie je na zahodenie a v niektorých momentoch je kombinácia 3× + 5× vhodnejšia ako 5× + 10×. Kvalita priblíženia P30-ky je tiež lepšia v porovnaní s konkurenčnými telefónmi. Počas víkendu sme spravili zopár porovnávacích fotiek počas dňa. Pripravujeme aj nočné fotografie, výsledky zverejníme v samostatnom článku – fototeste.

Huawei P30 vľavo, P30 Pro vpravo

Porovnanie denných fotiek P30 (vľavo) vs. P30 Pro (vpravo)

Fotoaparáty oboch vlajkových lodí sme porovnali počas dňa. Pripravujeme aj nočné porovnanie, kde očakávame o trošku výraznejšie rozdiely ako v prípade denných fotiek:

Prvá scéna a prakticky totožný výsledok avšak s odlišným zaostrením v prípade oboch telefónov

Automatické zaostrenie P30-ke v prípade tejto scény nevyšlo úplne ideálne

Prakticky totožný výsledok

Táto scéna výborne zobrazuje prínos väčšieho optického zoomu P30 Pro. Oceníte ho najmä pri fotení vzdialených objektov

Porovnanie ultraširokouhlého fotoaparátu a prakticky rovnaký výsledok

Vľavo P30, vpravo P30 Pro. Výsledok je takmer identický, drobný rozdiel je v podaní farieb. P30 Pro má mierny nádych do červena

Vľavo P30, vpravo P30 Pro. Porovnanie 3× zoomu, ktorý je optický v prípade P30 a digitálny v prípade P30 Pro

Scéna bez priblíženia

Scéna s 3× optickým priblížením v prípade P30 a 3× digitálnym priblížením v prípade P30 Pro. Všimnite si, ako sa zmenilo podanie farieb v porovnaní s fotkou bez použitia zoomu

5× hybridný zoom v prípade P30 a 5× optický zoom v prípade P30 Pro. Pri fotení blízkych objektov je rozdiel menej výrazný, ako pri fotení vzdialeného hradu zo scény 4

Verdikt

Huawei P30 je rozumne navrhnutý telefón, ktorému môžeme reálne vytknúť iba chýbajúcu lepšiu odolnosť voči vode a prachu. V priamom porovnaní s konkurenciou mu bude chýbať aj kvalitnejšia stereo reprodukcia zvuku, avšak to bohato nahrádza fotoaparátom, ktorý v tejto cene predbehol konkurenciu. Taký máme zatiaľ pocit z prvých dojmov.

V testovaní Huawei P30 budeme pokračovať a prinesieme vám aj fototest s P30 Pro. Zvedaví sme najmä na nočné fotografie. Recenziu telefónu následne nájdete v májovom vydaní magazínu TOUCHIT.

A pokiaľ sa už teraz neviete rozhodnúť medzi P30 a P30 Pro, treba sa pozrieť na rozdiely a vybrať si model, ktorý vám bude vyhovovať viac. P30 Pro má o niečo väčší displej, ktorý je zaoblený. Má lepšiu odolnosť voči vode a kvalitnejší fotoaparát najmä z hľadiska väčšieho zoomu. Klasická P30 má o trochu lepšiu ergonómiu, rovný displej a dokonca aj 3,5 mm jack. Zaujme tiež lepšou cenou, v prípade verzie 6 GB RAM/128 GB je o 200 eur lacnejšia. A to je rozdiel, ktorý stojí za zváženie.

Cena: 699 eur

Zapožičal: Huawei

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuHuawei P30
Operačný systémAndroid 9.0 + EMUI 9.1
Procesor, RAM, ROMKirin 980, 6 GB RAM, 128 GB
Displej6,1″ OLED, 1080 × 2340 px
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video40, f/1.8 + 16, f/2.2 + 8 Mpx, f/2.4, OIS / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 Mpx, f/2.0 / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3650 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149 × 71,4 × 7,6 / 165

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei P30 Pro: To si fotil fotoaparátom? (redakčné VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit