Prezident Huawei sa na predstavení v Londýne venoval predovšetkým tomu, ako jeho nová vlajková loď fotí.

Oprávnene, aktuálne je Huawei P9 asi najlepší fotomobil. Je to pritom prémiový smartfón s unibody dizajnom, vyhotovený z hliníka a skla s nevyberateľnou batériou. Má 5,2-palcový displej chráneným sklom Gorilla Glass so svietivosťou 500 nitov a výbornou saturáciou farieb. Telefón je kompaktný a pohodlne sa drží v ruke. Rámček okolo displeja má hrúbku len 1,7 mm, samotný telefón má hrúbku 6,95 mm a fotoaparát nijako nevyčnieva z tela prístroja. S batériou 3000 mAh vydrží v bežnej prevádzke viac ako 1,5 dňa (Huawei uvádza 12 hodín prehrávania videa alebo 20 hodín telefonovania). Prepojovacím portom je USB C, s dodávanou nabíjačkou je k dispozícii rýchle nabíjanie (po 10 minútach nabíjania vydrží telefón 5 hodín práce). Nabíjačku je však počas nabíjania počuť.

 CEO Huawei BG, Richard Yu práve v Londýne predstavuje Huawei P9 a P9 Plus

CEO Huawei BG, Richard Yu práve v Londýne predstavuje Huawei P9 a P9 Plus

Základom telefónu je 64-bitový 8-jadrový procesor Kirin 955, pamäťové verzie sú 3/32 GB a 4/64 GB. Huawei P9 podporuje aj microSD kartu a má vylepšený systém snímania odtlačkov prstov s 3D technológiou. Vo vnútri sú tri antény pre kvalitný príjem GSM signálu a operačný systém je Android 6.0. K dispozícii je optimalizácia na Wi-Fi pripojenie, pričom telefón testuje dostupné siete v okolí a pripojí sa na najrýchlejšiu z nich. Prevádzka telefónu sa nebude spomaľovať počas jeho používania, keďže optimalizuje prácu so súbormi. Telefón existuje v šiestich farbách, na Slovensko sa zo začiatku budú predávať dve farby: Titanium Gray a Mystic Silver.

P9 Plus údajne aj pre Slovensko

Ďalej Huawei ukázal aj telefón s väčšou, 5,5-palcovou uhlopriečkou s označením P9 Plus. Ten je tiež kompaktný s hrúbkou 6,98 mm a navyše podporuje snímanie tlaku prsta na displej (Huawei to volá Press Touch a rozpoznáva dve úrovne tlaku). Jeho batéria má kapacitu 3400 mAh, vydrží na 2 dni bežnej prevádzky alebo 14 hodín prehrávania videa. Vybavený je dvojicou reproduktorov, umožňuje tiež rýchle nabíjanie a aj ovládanie zariadení cez infračervený vysielač. Na výber sú 4 farebné vyhotovenia. Pamäťová kapacita je 4/64 GB a predajná cena je 749 eur.

Huawei P9 Plus zaujme 5,5-palcovým displejom, väčšou batériou a IrDA vysielačom

Huawei P9 Plus zaujme 5,5-palcovým displejom, väčšou batériou a IrDA vysielačom

Koruna krásy: fotoaparáty

To, čím sa P9 a P9 Plus výrazne líšia od konkurencie sú fotoaparáty. Zadné sú hneď dva – prvý je farebný (RGB) a druhý monochromatický. Oba majú rozlíšenie 12 MPx a dva fotoaparáty umožňujú zatiaľ v smartfónoch nevídaný fakt – môžete nastavovať clonu. Znamená to, že si naozaj urobíte fotografiu so zaostreným popredím a rozostretým pozadím (nízka hĺbka ostrenia) a pritom si bod zaostrenia budete môcť vybrať aj neskôr po odfotení, a to v galérii fotiek. V realizovanej fotografii je totiž hneď niekoľko záberov s rozličnými bodmi ostrenia a želanú podobu si vyberiete aj neskôr. Pri fotení Huawei využíva technológiu Leica. Optická časť fotoaparátu obsahuje 6 častí a fotoaparát bol vyvinutý špeciálne pre tento telefón. Ako snímač sa používa nový Sony IMX286, veľkosť pixelov bola zväčšená o 24 % v porovnaní s modelom P8. Pritom monochromatický snímač dokáže zachytiť o 300 % viac svetla ako farebný snímač. Celkovo Huawei P9 zachytí o 90 % viac svetla ako Galaxy S7 a o 270 % viac svetla ako iPhone 6s. Vo výslednej fotografii sa objaví množstvo detailov, ktoré by ste pri fotke z iného smartfónu nenašli. Huawei P9 si dobre poradí aj s nízkou úrovňou okolitého svetla a predná kamera má rozlíšenie 8 MPx.

Huawei P9 má naozaj v zadnej časti dva fotoaparáty a môžete s ním nastaviť hĺbku ostrenia

Huawei P9 má naozaj v zadnej časti dva fotoaparáty a môžete s ním nastaviť hĺbku ostrenia

Rovnako je tu profesionálny režim snímania, keď si nastavujete ISO, dobu expozície, nastavenie bielej, spôsob merania, manuálne zaostrenie a RAW výstup. S Huawei P9 sme fotili priamo v Londýne a treba povedať, že fotí vynikajúco. Dosiahnete skvelé farby a to, že si môžete nastaviť bod ostrenia je naozaj niečo nové a návykové. Zaostrovanie je pritom hybridné, využíva sa tu detekcia hĺbky s využitím oboch fotoaparátov, kontrastu a zaostrovanie laserovým lúčom.

Takto sa dá vyhotoviť efektná fotografia so zaostrenou tvárou a rozostretým pozadím

Takto sa dá vyhotoviť efektná fotografia so zaostrenou tvárou a rozostretým pozadím

Pri fotení si môžete vybrať tri režimy, ktoré používa Leica vo svojich fotoaparátoch: štandardný, živé farby (vivid) a mäkké farby (smooth). Ďalej je k dispozícii napríklad aj špeciálny monochromatický režim. Konštatujeme, že tieto fotky vyzerajú naozaj efektne a dobre zachytávajú atmosféru situácie. Stláčanie spúšte zvukovo pripomína fotoaparát Leica.

Verdikt TOUCHIT

Huawei P9 a P9 Plus sú zaujímavé telefóny. Huawei stavil na zadný fotoaparát(y), aký nemá zatiaľ nikto a výborné vyhotovenie. Preč je pritom doba, keď „čínsky smartfón“ bolo skôr hanlivé označenie. Dnes je to u zavedených čínskych značiek skôr záruka kvality. Sme zvedaví, či Huawei predstaví aj model P9 Lite, keďže P8 Lite bol u nás asi najpredávanejším smartfónom za poslednú dobu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.