Ryan Ding, výkonný riaditeľ Huawei a prezident divízie sieťových technológií, na konferencii MWC Šanghaj 2021 uviedol nové riešenie, ktoré operátorom a podnikom umožní ľahší prechod na 5G služby a nové aplikácie.

5GtoB vzniklo s úmyslom spojiť predaje, prevádzku sietí a ponuku služieb do jedného balíka. Keďže digitalizácia postupuje v jednotlivých krajinách rozdielnym tempom, Huawei vyvinul platformu 5GtoB ako univerzálne riešenie dostupné pre podniky po celom svete.

Platforma obsahuje štyri základné časti: 5GtoB sieť, 5GtoB NaaS, 5GtoB App Engine a 5GtoB Trhovisko. Vďaka sieti 5GtoB, ktorá slúži ako infraštruktúra pre samotné 5G, bude Huawei klientom poskytovať možnosti plánovania, výstavby, údržby a optimalizácie siete.

5GtoB NaaS bude slúžiť na organizáciu portfólia ponúk ešte pred uvedením jednotlivých produktov na trh, čo podnikom a vývojárom aplikácií umožní samostatné spravovanie svojich sietí 5G.

5GtoB App Engine je centrum inovácie aplikácií, kde majú vývojári prístup k možnostiam sietí bežne dostupných len 5G operátorom. Zefektívni sa tak vývoj aplikácií a ich spustenie.

5GtoB Trhovisko je multifunkčný cloudový obchod, kde si podniky môžu objednať svoje 5G produkty a riešenia.

Ryan Ding, Huawei predstavuje 5G2B na MWC v Shanghaji. Zdroj: Huawei

Ryan Ding, Huawei predstavuje 5GtoB na MWC v Shanghaji. Zdroj: Huawei

Huawei na vývoji spolupracoval s operátormi, partnermi a firmami v oceliarskom priemysle. Úspechom bola najmä štandardizácia a rýchla inštalácia systémov na automatické otáčanie oceľových blokov, diaľkové ovládania na báze rozšírenej reality a automatizácia kontroly kvality povrchu oceľových výrobkov.

Rýchlo rastúce 5G

Používateľská základňa 5G a počet komerčne používaných zariadení 5G zaznamenali výrazný rast už v roku 2019. Na konci roku 2020 bolo na trhu 380 typov zariadení 5G, čo je 8-krát viac ako v predchádzajúcom roku. Používateľská základňa 5G smartfónov dosiahla úroveň 220 miliónov členov a bezdrôtové domáce širokopásmové pripojenie zaznamenalo 1,05 milióna užívateľov, čo predstavuje 17-násobný medziročný nárast. R. Ding tvrdí, že tieto čísla sa v roku 2021 strojnásobia.

Ryan Ding, Huawei predstavuje 5G2B na MWC v Shanghaji. Zdroj: Huawei

Ryan Ding, Huawei predstavuje 5GtoB na MWC v Shanghaji. Zdroj: Huawei

Ceny 5G telefónov rýchlo klesajú. Na trhu je už dnes niekoľko modelov s cenou menej ako 150 USD a približne 30 telefónov strednej a nižšej triedy lacnejších ako 300 USD. Podľa R. Dinga sa 5G ekosystém v priebehu jedného až dvoch rokov vyrovná ekosystému 4G.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.