Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Huawei zverejnila mená 57 víťazov ďalšieho ročníka súťaže XMAGE Awards 2023. Súťaž, ktorá sa zameriava na fotografie zhotovené pomocou smartfónov Huawei, má tento rok troch víťazov hlavnej ceny (Grand Prize), 17 víťazov kategórií (Best-in-Category), 34 najlepších nevýherných príspevkov (Runner-ups) a tri čestné uznania.

Tohtoročných víťazov vyberali z viac ako 600 000 prihlášok v období od 7. apríla do 15. augusta, a zúčastnili sa jej účastníci z takmer 100 krajín. Medzi päť krajín s najvyšším počtom prihlášok po Číne patrila Malajzia, Turecko, Poľsko, Filipíny a Spojené arabské emiráty. Najobľúbenejšími modelmi telefónov boli Huawei P60 Pro, Huawei P40 Pro a Huawei Mate 40 Pro.

Tri fotografie, ktoré zaujali porotu a získali hlavné ceny

Hlavné ceny získali fotografie „Dragon Clouds“ (Dračie oblaky) od súťažiaceho Domcar Calinawan Lagto z Filipín, „Airshow“ (Vzdušná šou) od súťažiaceho Piotra Cebula z Poľska a „Fearless Eagle“ (Nebojácny orol) od súťažiaceho Dou Chuanli z Číny. Každý výherca získa 10 000 USD.

© Domcar Calinawan Lagto (Filipíny)

Dračie oblaky | Huawei P30 Pro

Scény, ktoré rýchlo miznú, sú nezvyčajné alebo ťažko viditeľné, môžeme vidieť len vtedy, keď fotograf prekračuje konvenčné hranice.” — vyjadril sa k fotografii Chen Xiaobo, 9. viceprezident Čínskej asociácie fotografov.

© Piotr Cebula (Poľsko)

Vzdušná šou | Huawei P40 Pro

“Obrázok kladie viac otázok než ponúka odpovedí, takže podnecuje divákovu predstavivosť. Pristane lietadlo bezpečne, alebo sa zrúti? Kam smeruje? Komu patrí silueta muža v popredí? Na tejto fotografii je cítiť rozvíjajúci sa príbeh v pohybe, ktorý vyzýva diváka, aby si doplnil medzery,” vyjadrila sa austrálska portrétová fotografka Jessica Hromas.

© Dou Chuanli (Čína)

Nebojácny orol | Huawei Mate 40 RS

“Okrem toho, čo vidno navonok, je ešte dôležitejšie nájsť vnútro subjektov, ich charakter alebo ich emócie v danom okamihu. Na obrazoch, fotografiách a videách sme videli už množstvo orlov, ale tohto si určite navždy zapamätám – zachytáva pravú dušu orla. Pod jeho hustým perím sa skrývajú ostré, zastrašujúce oči,” vyjadril na margo fotografie čínsky módny fotograf Pei Tongtong

Výhru si odniesli aj dvaja súťažiaci z Českej republiky

V kategórii Runner-ups sa umiestnil aj Michal Petrů, známy ako @losmichalos, ktorý vo voľnom čase fotí výlučne na smartfónoch Huawei. Jeho víťazná fotografia v kategórii Príroda bola zachytená na Huawei P40 Pro, a ukazuje pokojnú scenériu, na ktorej je 6 stromov, ktorú nazval Stromoradie.

© Michal Petrů (Česká republika)

Stromoradie | Huawei P40 Pro | Runner-up v kategórii Príroda

V kategórii Portrét si zase Runner-up priečku vybojovala Karin Jarošová z Českej republiky, ktorá pomocou smartfónu Huawei P10 zachytila nostalgickú chvíľku dedka s vnukom na starom skútri.

© Karin Jarošová (Česká republika)

Na skútri |  Huawei P10 | Runner-up v kategórii Portrét

Nové kategórie inšpirujúce kreativitu

Tento rok sa súťažilo v rôznych kategóriách, ako napríklad Nočná prechádzka, Portrét, Umenie a móda, Príroda, Pozdrav životu, Opis scén, Akcia a Rozprávanie príbehov. Boli pridané aj nové kategórie, aby mohli účastníci rozvíjať svoju kreativitu a prezentovať svoj jedinečný pohľad na vec.

Z každej z kategórií bolo vybraných 17 víťazov a ďalších 34 súťažiacich sa umiestnilo na druhom a treťom mieste. Ocenení získajú cenu 1 500 USD a 1 000 USD.

© Zhang Wei (Čína)

Nočný výhľad na most | Huawei P40 | Víťaz kategórie v kategórii Nočná prechádzka

© Rhon Paolo C. Velarde (Filipíny)

Budúcnosť dieťaťa | Huawei P40 Pro | Víťaz v kategórii Portrét

© Wang Hanbing (Čína)

Výhľad z vrchu | Huawei Mate 50 RS | Víťaz druhého miesta v kategórii Príroda

XMAGE Awards prezentujú profesionálne zobrazovacie schopnosti XMAGE

Ceny Huawei XMAGE ukazujú, ako značka XMAGE inšpiruje kreativitu používateľov pri používaní mobilných zariadení. Huawei vníma mobilné zobrazovanie ako výkonný objektív na sledovanie a zachytávanie vzácnych okamihov života a ako nástroj na stimuláciu vizuálnych nápadov. Našim poslaním je umožniť používateľom rozvinúť ich kreativitu a naďalej posúvať hranice mobilnej fotografie.

Súťaž Huawei XMAGE Awards prešla od svojho uvedenia v roku 2017 dlhú cestu. Súťaž inšpirovala mnohých jednotlivcov, aby vzali do rúk svoje mobilné telefóny a urobili nádherné fotografie, ale stala sa aj platformou na prezentáciu nádherných výtvorov, ktoré umožňujú ľuďom spoznať pohľad fotografov na svet a ich každodenný život. V súčasnosti sa Ceny XMAGE stali významným celosvetovým fotografickým podujatím, ktoré medzi jednotlivcami vyvoláva vlnu nadšenia, aby vyjadrili svoje emócie, vyžarovali presvedčenie a uvoľnili „silu obrazu“ prostredníctvom mobilnej fotografie.

Úplný zoznam víťazov nájdete na oficiálnej webovej stránke súťaže.

Značky: